50. Dünya Günü’ne çevrimiçi kutlamalar

22 Nisan 1970 yılında bir araya gelen 20 milyon Amerikalı (o dönem nüfusun %10’una tekabul ediyor) sokaklarda, alanlarda ve kampüslerde doğaya yapılan saldırıları protesto edip herkesi çevre bilincine davet etmişti. Bugüne kadar birçok yasanın da hayata geçirilmesini sağlayan hareket, her yıl en büyük sivil eylemlerden biri oluyor ve bugün ise 50. yılını kutluyor. 

Fiziksel mesafelenme günlerinde olduğumuz ve gezegenin kıymetini daha derinden anladığımız bugünlerde bir ilk yaşanıyor. Dünya Günü’nün 50. yılı, tam da böyle birbirimizden ve dünyamızdan koptuğumuz corona virüsü günlerinde kutlanıyor. Bu senenin teması “climate action”. 2015 Paris Konferansı ile ülkelerin aldığı önemli çevreci kararlar olmuştu. Bunların oldukça önem kazandığı bugünlerde krizi fırsata çevirmek elimizde. İklim krizine karşı durabiliriz ve sıfır karbon hareketi için daha çok mücadele edebiliriz. Potansiyelimizin en yüksek olduğu bugünlerde hep beraber harekete geçelim, vurgusu yapıyor Dünya Günü. 

Dışarıya çıkıp sokakların, meydanların kalabalıklar halinde doldurulamayacak olunması bu anlamlı günün kutlanamayacağı anlamına gelmiyor. 50. Dünya Günü’nü kutlamanın, dijitalleşen içeriklerle birlikte pek çok yolu var. 

360-degree tours sitesi, 113 farklı milli park, anıt, tarihî alan ve kıyı şeridini ziyaret etmek mümkün. Explore.org da birçok el değmemiş, canlı deneyimleme ihtimaliniz az olan doğa harikalarını size sunuyor. Earthx sitesinde ise National Geographic ile ortak olarak konuşma serileri ve öğrenci filmlerine kadar birçok içerik çevrimiçi erişime açıldı. 

50. Dünya Günü için yapılan değerli paylaşımlardan biri de SALT aracılığıyla erişime açılan The Salt Of The Earth (Toprağın Tuzu) belgeseli. Wim Wenders ve Juliano Ribeiro Salgado iş birliğiyle 2014’te yayımlanan belgesel, yakın tarihin uluslararası çatışmaları ve toplu göçlerine tanıklık etmiş fotoğrafçı Sebastião Salgado eşliğinde, modern uygarlıkların zarar vermediği görkemli toprakları keşfe davet ediyor. Salgado’nun gezegenin güzelliğine adadığı 40 fotoğraflık seri etrafında şekillenen belgesel, 10 Mayıs’a dek Türkçe altyazı seçeneğiyle SALT Online üzerinden izlenebilir.

2020 Earth Day Run challenge, herkesi dünya için hareket etmeye çağırıyor. Ekvatorun uzunluğunun, yani 40 kilometrenin nisan ayı boyunca kolektif olarak mümkün olduğunca çok kere koşulabilmesini sağlamak amaç ve herkesi hareket etmeye davet etmek. Yani nisan ayı boyunca koşular bu kampanyaya işleniyor;  her gün ortak bir hedef için dünyanın bambaşka yerinden insanlar ile iletişim mümkün kılınıyor. Katılım ücretsiz. 

Bir diğer koşu challenge’ı ise daha farklı; Earth Run sitesi kullanıcıları fiziksel mesafelenme koşusuna davet ediyor. Sanal adımlar ile istediğiniz türden bir koşu ya da yürüyüşe katılabiliyorsunuz. 5K, 10K yarı maraton gibi türlerde katıldığınız bu challenge’ın sonuçlarını bir fotoğraf ile birlikte siteye yüklüyorsunuz. Bu kampanyanın tüm geliri kritik çevre meseleleri ile ilgilenen yardım kuruluşlarına gidiyor. Geçmişte 300 milyon dolar kadar bağış toplayan site bu konuda bir öncü.

Earth Challenge 2020 uygulaması ise çevre mücadeleleri hakkında uzman bilim insanlarından bilgi almayı, dünyamızda şu an çevre adına neler olup bittiğini öğrenmeyi mümkün kılıyor. Kullanıcılara hava temizliği ya da plastik kirliliği gibi konularda bilgi ekleme fırsatı da tanıyan uygulama, nisan sonuna kadar 1 milyon farklı data girilmesini hedefliyor. Kullanıcılar uygulamaya giriş yaptıktan sonra çevresinde gördüğü ağaçları veya böcekleri fotoğraflayıp paylaşıyor. Bu sayede birçok farklı konu başlığı altında bilgi sahibi olmak ve bu birikime katkıda bulunmak mümkün oluyor. Örneğin göç hayvanlarının rotaları hakkındaki anlık veri akışına, evinizin penceresinden çekeceğiniz bir fotoğrafla destek olabilirsiniz.

20 – 25 Nisan tarihlerinde 5 kıtada yüzden fazla konuşmacı ile gerçekleşen çevrimiçi iklim konferansı sürüyor. İklim finansmanı, tarımın ekonomik döngüleri gibi birçok konunun mercek altına alınacağı dijital yayınlar We Don’t Have Time sitesinden izlenebiliyor.

Yazı: Betül Kamış