Age Reform, Sleaford Mods ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazılar: Cem Kayıran, Güven Yalın, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

Age Reform, yeni EP’sinden ilk tekliyle yeniden aramızda. İngiltere sokaklarının “boktan havası ve salak modası”nı solumak için Sleaford Mods’a bağlanıyoruz. Ryuichi Sakamoto’nun işitsel günlüğü 12 ise ağır duygularla baş başa bir akış sunuyor.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Age Reform – Crawl
(MONTAGE)

Birçok farklı disiplinde üretimler yapan sanatçı ve müzisyen Berk Çakmakçı, Age Reform kimliğiyle yeni kayıtlar paylaşıyor olması; 2023’ün 2022’den daha iyi bir yıl olacağının ispatı olabilir. Brüksel merkezli plak şirketi MONTAGE bünyesinde bu ay sonu yayımlanacak yeni Age Reform güzelliği XS’in açılış parçası “Crawl”, yine sınırların hiç var olmadığı bir ses haritasıyla karşılıyor. Melodik dünyası ne kadar hassas ve kırılgansa, parçanın üzerine kat çıkan baslar bir o kadar sersemletici etkiye sahip. Senenin geri kalanında Age Reform – Jtamul ortaklığı BLOSS’tan da yeni sesler bekliyoruz.

TEKLİ: Emma Tricca – King Blixa
(Bella Union)

İtalya doğumlu psikedelik folk bestecisi Emma Tricca, 7 Nisan’da Aspirin Sun isimli bir albüm yayımlayacak. Adıyla tebessüm ettiren albümden dinlediğimiz ilk tadımlık “King Blixa”. Şarkıyı bestelerken çocukken dinlediği imkânsızı mümkün kılmaya dair fantastik hikâyelerden ilham almış Tricca. Albümde kendisine eşlik eden isimler arasında Steve Shelley (Sonic Youth) ve Jason Victor (The Dream Syndicate) var. “King Blixa” klibi de burada.

ALBÜM: Ryuichi Sakamoto – 12
(Milan Records)

Kanser tedavisi sonrasındaki yaşantısını bir işitsel günlüğe dönüştürmüş Ryuichi Sakamoto. Ağır hislenimler, yoğun synth kütleleri ve acelesi olmayan piyano dokunuşlarıyla kulakların içine sızıyor. 50 yıllık bestecilik kariyerinin belki de en kişisel kaydı olan 12’deki parçaların isimleri de bir günlük gibi isimlendirilmiş. Sindirmesi de içinden çıkması da oldukça zor.

TEKLİ: Skinny Pelembe – Oh, Silly George
(Partisan Records)

Mozambikli bir anne ve İngiliz bir babanın çocuğu olarak Güney Afrika’da dünyaya gelen, gençliğinin büyük kısmını İngiltere’de Doncaster’da geçiren Skinny Pelembe, iki yıllık molasını “Like A Heart Won’t Beat” adını verdiği şarkıyla bozmuştu. Yeni teklisi ise canlandırıcı gitar cümleleri ve ritimleri, Skinny Pelembe’den duymaya alıştığımız cool vokallerle buluşturuyor. Döndüre döndüre izlemelik bir video kolaj eşlikçisi de var, işte burada.

TEKLİ: Screaming Females – Brass Bell
(Don Giovanni Records)

Sesi açın. Sonuna kadar hem de. Nitekim New Jersey’nin punk rock harikası Screaming Females geri döndü. Muhtemelen bugüne dek çıkardıkları en fazla gürültüyü kökleyerek hem de. Grubun beş yıllık aranın ardından 17 Şubat’ta yayımlayacağı yeni albüm Desire Pathway, Screaming Females diskografisinin sekizinci yayını olacak.

TEKLİ: Caixa Cubo & Zé Leônidas – Sábado
(Jazz & Milk)

Brezilyalı üçlü Caixa Cubo, Güney Amerika ritimleriyle tam takım bir fusion yapıyor. Yeni albüm Agôra’yı 31 Mart’a dek bekleyeceğimiz süre zarfında her senkopunu binlerce kez döndüreceğimize şüphe duymadığımız bir parça “Sábado”. Vokallerde Zé Leônidas’ın ekibe eşlik ettiği groove makinesi, Herbie Hancock’tan ilhamla yazılmış. 

ALBÜM: Joesef – Permanent Damage
(AWAL Recordings)

Evet, hakkında çok konuşturan Permanent Damage, yılın ilk “büyük ilk albüm”ü olabilir. İskoç soul vokalisti Joesef, incelikli bir söz yazarlığını; hem kirletmekten hem cilalamaktan çekinmediği, şarkıdan şarkıya evrilen sonik atmosferlerle buluşturuyor bu koleksiyonda. 

TEKLİ: Xiu Xiu – Maybae Baeby
(Polyvinyl Records)

3 Mart’ta Polyvinyl Records etiketiyle yayımlanacak yeni Xiu Xiu albümünün ismi Ignore Grief. Angela Seo’nun vokallerini duyduğumuz ilk tekli, albümün endüstriyel yüzünde yer alan “Maybae Baeby”. Bir yıkımı çağrıştıran ses işçiliğiyle tedirgin edici bir atmosferin içine çekiyor Xiu Xiu. Parçanın sonlarında yükselen çığlıklarla iyice gerilen ortamı, Seo’nun fısıltıları yumuşatıyor.

ALBÜM: Billy Nomates – CACTI
(Invada Records)

Tor Maries’in müzikal alter egosu Billy Nomates, toplumsal baskılara değindiği şarkılarında “hayır” demenin gücünü ya da tembelliğin yıkıcılığını dillendiriyor. 2020’de ilk albümü Billy Nomates’i, 2021’de de beş şarkılık Emergency Telephone EP’sini yayımlamıştı Bristol çıkışlı müzisyen. Şarkı yazarlığını yine kişisel olandan hareketle kurgulamaya ve zihnini kurcalayan her şeyi dışa dökmeye devam ediyor. CACTIi  albümünün prodüktörlüğünü Billy Nomates ve James Trevascus paylaşmış. Trevascus’un diskografisinde, farklı rollerle dâhil oluğu Beak>, Anika, Nick Cave & Warren Ellis, Lucrecia Dalt albümlerine rastlamak mümkün.

TEKLİ: Kelela – Contact
(Warp Records)

10 Şubat’ta yayımlayacağı 15 parçalık yeni koleksiyonu RAVEN’ı, Siyah bir kadın olarak dans müzik sahnesinde yaşadığı yabancılaşma hissiyle şekillendirmiş Kelela. Dördüncü tadımlığı ise bir kulüp gecesinin her bölümüne yakışacak şekilde tasarlamış: Hazırlık ve yolculuk esnasında da kalabalığın sıcaklığıyla sarılırken de bir partnerle yaramaz, psikedelik anlar yaşarken de dinlenebilir. 90’lar hissiyatlı uçucu vokaller ve groove ile akmak için doğru şarkı.

TEKLİ: Kaan Çelik Metin – Sözler Yalan
(GARAJ)

Yerli sahnede birçok farklı janrda üreten müzisyen ve grupla yaptığı üretimlerin ardından Kaan Çelik Metin bir süredir solo tekliler yayımlamakta. Üçüncü parçası “Sözler Yalan”, bir rüyaya ortak ediyor ama gözlerinizi açtığınız zaman hayatın aynı şekilde devam edeceğini de gizlemiyor. Miks ve mastering işlemlerini üstlenen Feryin Kaya kayıtlarda bas gitar da çalmış. İkiliye Burak Irmak ve Fırtına Kıral da eşlik ediyor.

TEKLİ: Mandy, Indiana – Injury Detail
(Fire Talk)

Yapıbozumcu endüstriyel techno güzellikleriyle 2021’de yayımladığı isimli EP vesilesiyle tanıştığımız İngiliz grup Mandy, Indiana’dan nihayet yeni sesler geldi. Kalp çarpıntılarını hızlandıran, sıkışmış hissettiren ve tüyleri diken diken eden bir parça “Injury Detail”. Mimari desenlerin titreşimlerine çağıran klibi de hemen burada.

TEKLİ: Sleaford Mods – UK GRIM
(Rough Trade)

Jane’s Addiction’dan Perry Farrell ve Dave Navarro ile Dry Cleaning’in Florence Shaw’unun katkılarını içeren yeni Sleaford Mods albümü yolda. Koleksiyonla aynı adı taşıyan ilk tekli; yetkililerin dayatmalarıyla değil, “Gri sokakları, boktan havası ve salak modası”yla İngiliz olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Jason Williamson’ı destekler nitelikte. Gergin bir bas yürüyüşü ve endüstriyel ritimler üzerine giydirilmiş protest üsluplu vokallerle inşa edilen parçanın pek çok tanıdık mekân ve simayla karşılaştıran, anakronik klibine de mutlaka göz atmalısınız.

TEKLİ: Truth Club – It’s Time
(Sipsman)

90’lar hiç bitmemiş gibi hissettiren bir kayıt “It’s Time”. Biraz math rock, biraz post-punk etkileşimiyle kasları gevşetmek niyetinde Truth Club. Son dönemde gittikçe yaygınlaşan nostaljik gitar müziği geleneğine yeni bir şey katmıyor ama güzel bir çeşitleme sunuyor. Son albüm 2019’da yayımlanmıştı, “It’s Time” yeni bir uzunçalar habercisi mi, göreceğiz.

ALBÜM: Rozi Plain – Prize
(Memphis Industries)

Işıkları kendinden kıstıran albümler vardır ya? Londralı müzisyen ve besteci Rozi Plain’in yeni albümü de onlardan biri. Uysal, şairane, dost canlısı, narin bir atmosferden sesleniyor. Döngüsel gitar arpejlerinin yarattığı dokulara, Rozi Plain vokalleri pek yakışıyor doğrusunu söylemek gerekirse. 

TEKLİ: Batu Akdeniz – Sevmişim Boşuna
(GARAJ)

Türkçe rock müziğin yeni nesil seslerinden Batu Akdeniz, seneyi kalbi kırık bir şarkıyla açtı. Yaylı partisyonlarıyla melankolisini harlayan parça, müzisyenin yüksek tondan vokalleriyle çınlıyor. Kayıt ve mik işlemlerinde Mahmut Albulak imzası olan şarkının düzenlemesi Batu Akdeniz, Umut Er ve Bulut Gör ortaklığında yapılmış.

TEKLİ: BASHKKA – DeFol
(UMAY)

Güney ve Batı Asyalı, Afrikalı ve QTBIPOC (Beyaz olmayan, Siyah, yerli kuirler ve translar) sanatçıları temsil etmeyi amaçlayan UMAY’ın ilk yayını; New York Ballroom sahnelerinde büyümüş, Türkiye kökenli, bugün ise Münih’te yaşayan BASHKKA’nın beş parçadan oluşan kısaçalarından bir tadımlık: “DeFol”. EP’nin başlığı olan Maktub ise adıyla müsemma, müzisyenin taşıdığı Türkiye mirası ve kuir topluluklarla kurduğu güçlü bağa yazılmış bir aşk mektubu, son derece kişisel bir proje.

TEKLİ: The C.I.A. – Bubble
(In The Red Records)

Söz konusu Ty Segall ise yeniliklerin asla bitmeyeceğine geçtiğimiz yıllarda birçok kez tanık olduk. Taptaze projesi The C.I.A.’de eşi Denée ve Cairo Gang üyesi Emmett Kelly’yle karşımızda modern rock’n’roll’un yıldız figürü. 20 Ocak’ta dinlemeye açılacak ilk albüm Surgery Channel öncesi son durağımız olan “Bubble”, yaklaşan fırtınanın habercisi sanki.

TEKLİ: Che Lingo – My Radio
(7Wallace)

İngiliz rapçi Che Lingo’nun kariyeri çok ilginç rotalara saparak ilerliyor. JUJUTSU KAISEN’in ilk sezonunda bir şarkıyla karşımıza çıkmış, bir Japon animesine şarkı yapan Britanyalı ilk Siyah rapçi olmuştu örneğin. Yeni teklisi “My Radio”da da ustalıklı kelime oyunları ve hızlı heceleriyle Queen’e, spesifik olarak “Radio Ga Ga” şarkısına bir saygı duruşunda bulunuyor. Kayıtlarda kendisine Queen üyesi Roger Taylor’ın da eşlik etmesi enteresan bir detay. 

TEKLİ: The Ringo Jets – Şehir
(Ferment Records)

Aynı şarkı süresince sık kimlik değiştirerek, hem göbek attırıp hem headbang yaptırır nitelikte bir şarkı “Şehir”. The Ringo Jets bu kez bir megapolün sınırlarında yaşamanın türettiği klostrofobi ve usanmışlığı, bangır bangır betimliyor. Yeni albüm Radio Ringo için günleri sayıyoruz.