Almanya’dan müzisyenler büyük şirketlere karşı

Geçtiğimiz yıllarda Taylor Swift’den Thom Yorke’a pek çok isim, haklarının çok daha altında paylar almaları nedeniyle streaming kanallarına savaşlar açtı. Bu sefer Almanya’dan bir grup sanatçının bir araya gelerek Sony, Warner ve Universal Music gibi piyasa devlerini, daha adil kontratlar imzalamaya çağırdıkları bir hareketle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz kasım ayında 14 kişilik bir menajer ve avukat grubu Rammstein, Die Toten Hosen, Sarah Connor, Peter Maffray, Helene Fischer ve nicesini temsilen piyasanın üç büyüklerine bir mektup yolladı. Mektupta, dijital sıçrama öncesinden kalma kontrat uygulamalarının adaletsizliğinden bahsedilmiş, karşılıklı görüşmelerle bu şartların iyileştirilmesi amacıyla şubat ayında Berlin’de şirketlerden bir toplantı ayarlamaları istenmişti. Bu çağrıya hızlı bir yanıt, Almanya anti-rekabet yasalarını çiğneme endişesini öne sürerek hayır diyen Warner’dan geldi. Konuya Sony ve Universal Music sessiz kalırken, BMG (Bertelsman Music Group) uzlaşmaya oldukça açık bir üslup taşıyan şu metni yayınladı:

“Geleneksel kontratlarda görülen eşitsizliği vurgulama amacı güden bu hareketi takdir ediyoruz. Bu mektup, Almanya’nın en saygın menajerlerinin imzasını taşımaktadır ve bu nedenle çağrınızı dikkate almamız çok önemli. Daha olgun ve akla uygun bir görüşmelere ihtiyacımız var. Artık dijital çağda basım, ulaşım gibi masraf kalemleri olmayan şirketlerin pastadan hâlâ büyük pay almalarının savunulabilir bir yanı yok. “

Geçmişteki bireysel girişimlere kıyasla bu kolektif hareketin odağı sadece streaming başına alınan ücretle ilgili değil. Kontratlarda payın ne kadarının şirketlere kaldığını görmek ve adil anlaşmalara varmak hedefleniyor. Hedefler güzel olsa da sonuç bulamama ihtimali var elbette: MMF (Music Managers Forum) başkanı Annabella Coldrick gibi işin içinden insanlar bizlere zaten nüfuzu olan sanatçıların kendi taleplerine göre düzenlenmiş bireysel anlaşmalar imzaladığını hatırlatıyor. Coldrick, şirketlerin tıpkı geçtiğimiz senelerde İngiltere’de gösterilen benzer çabaları karşılıksız bırakmaları gibi, Almanya örneğinde de sektörel bir iyileşme için adım atmayacağını öngörüyor. Son yıllarda streaming payı diğer kanallara kıyasla hızla yükseliş trendine geçen Almanya’da, sanatçıların bu sesine kulak verilip verilmeyeceğini zaman gösterecek.

Yazı: Şevin Bozhan