Dünya dönüyor: İtalya’da COVID-19 aşısında kullanılan Boss marka pedal çip ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

İtalya’da COVID-19 aşısında kullanılan Boss marka pedal çip

Komplo teorisyenleri pandemi dönemini de boş geçmeyip yaratıcı zihinlerinden mahsuller bağışlamaya devam ediyor. İtalya’da ortaya atılan teorilerden birinde, COVID-19 aşısında kullanıldığı iddia edilen 5G çipin “gizli” ibareli elektrik şeması viral etki yarattı. Şema üzerindeki “bass”, “treble”, “mid”, “volume” gibi ifadeler ise Mario Fusco isimli bir yazılım mühendisinin gözünden kaçmadı. Fusco’nun Twitter’da yaptığı paylaşımla, şemanın 1991 yılında piyasaya sürülen Boss – Metal Zone model gitar pedalına ait olduğu ortaya çıktı. Pedal çip alaşımlı aşıdan vurulan insanların yaşayacağı değişim ise henüz bilinmiyor.

Almanya’da keşfedilen mantar bileşenli ses yalıtım malzemesi

Alman Fraunhofer Çevre, Güvenlik ve Enerji Teknolojisi Enstitüsü ses yalıtımında kullanılan sentetik malzemelere doğa dostu alternatif arayışlar içerisinde. Bilim insanları, miselyum adı verilen ve normal şartlarda toprakta ve yeraltında yaşam süren mantar hiflerini laboratuvar ortamında yetiştirdi ve üstüne bir miktar endüstri atığı, saman ve ağaç lifi ekledi. Bu substrat karışım 3D yazıcıyla, ses yalıtımında kullanmak için ideal form olan açık gözenekli bir yapıda ve küp şeklinde üretildi. 

Miselyumun karışım içerisinde yayılmasıyla, ortaya çıkan küp sağlam ve yekpare hâlde. Test sonuçları da beklenildiği gibi bu küpün sesi yüksek verimle absorbe edebildiğini gösterdi. Proje ekibinden Roman Wack mantar kökenli bu malzemenin yenilenebilir olması, sentetik yalıtım malzemelere göre çok daha düşük bir üretim enerjisi gerektirmesi ve sağlam yapısı sayesinde ince katmanlar hâlinde form alabilecek olmasıyla, geleneksel ses yalıtım tekniklerini rafa kaldırabileceğine işaret ediyor. Henüz geliştirme aşamasında olan miselyum karışımın ilerleyen yıllarda yalnızca ses yalıtım malzemeleri için değil; tekstil ve mobilya imalatı gibi sektörlerde de kullanılması bekleniyor.

Demokrat Parti’den ABD Temsilciler Meclisi’nde cinsiyetsiz zamir önerisi

Biden’ın seçim zaferinin tescillenmesi için toplanan ABD kongresinin Cumhuriyetçi seçmenler tarafından basılması gündeme oturmuş olsa da; öncesinde Demokratlardan, Cumhuriyetçilerin hazmetmekte seçim sonuçları kadar zorlanacağı bir paket teklif önerisi geldi. 

3 Ocak 2021’de onaylanan paketin içerisinde, Temsilciler Meclisi’nde cinsiyet ayrım dilinin önüne geçmek için “anne, baba” yerine “ebeveyn”; “oğul, kız” yerine “çocuk”; “erkek kardeş, kız kardeş” yerine “kardeş” kelimelerinin kullanımını ve çok daha fazlasını kural koyan bir madde de vardı. 

Demokrat parti meclis sözcüsü Nancy Pelosi, önerinin amacının tüm cinsel kimlikleri onurlandırmak ve çeşitliliği öncelikli tutmak olduğunu vurguladı. Paket 217’ye karşı 206 oyla kabul edilmiş olsa da; meclis üyelerinin bu kurala ne kadar uyacağı, uymamaları durumunda bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmayacakları merak konusu.

Çin’de üretilen, ses hızından 16 kat hızlı hipersonik jet motoru

Çin Havacılık Dergisi’nde yayımlanan makalede, Çin Bilim Akademisi Mekanik Enstitüsü’nün ürettiği prototip jet motorun, bir rüzgâr tribününde yapılan testte 11,250 km/saat hıza (ses hızının yaklaşık 9 katı) çıkabildiği ortaya kondu. South China Morning Post’a konuşan bilim insanları, teorik olarak bu motorun bir yolcu uçağını 19,756 km/saat’e kadar hızlandırabileceğini iddia etti fakat bunun henüz test edilmediğini ekledi. Ekip, bu motorun hipersonik hızlara çıkabilecek ilk uçaklarda kullanılacağından ise bir hayli emin. Günümüzdeki yolcu uçaklarının ortalama 900 km/saat hızla hizmet verdiğini düşünürsek; yakın gelecekte günlük yaşamımıza yerleşebilecek yeni deneyimlerin, akıllı telefonlarla tanışan BB kuşağının yaşadığı şokun bir benzerini bize yaşatabileceğini söylemek mümkün.

Yazı: Taylan Yılmaz