Bitpazarı gezilerinden ilhamla: Alt Üst

Geçtiğimiz sene yola çıkan ya da yeni takibe aldığımız; kimi bireysel kimi ise ekip hâlinde çalışan yerli tasarımcı ve üreticilerle konuştuk. Selin Karcı, Selen Konuk ve Şahin Paksoy’dan ileri dönüşüm tasarımlar yapan kıyafet markası Alt Üst ve motivasyonlarını dinledik.

alt üst

Siz kimsiniz? Hikâyenizi kısaca anlatabilir misiniz?

Biz Selin Karcı, Selen Konuk ve Şahin Paksoy. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden mezun iki tasarımcı ve bir mimardan oluşuyor ekibimiz. Mezun olduktan hemen sonra, adını koymasak da Alt Üst süreci başlamıştı bizim için. Buna paralel olarak hepimiz bir süre, kitap ve sergi tasarımı gibi farklı işler yaptık. Şimdi yine aynı tipte işleri beraber yapmaya devam ediyoruz.

Alt Üst ise kısaca, ileri dönüşüm tasarımlar yapan bir kıyafet markası. Zaten var olan, “raf ömrü bitmiş” kıyafetler ve çeşitli tekstil ürünlerini kendine kaynak ediniyor.

Nasıl ve neden bu yola çıktınız?

Alt Üst’ün temelleri, 2019 yılında başlayan bitpazarı gezilerimizden ilhamla atıldı. Bit pazarları, binlerce kullanılmış ürüne, tekrar kullanıma dâhil olmaları adına ev sahipliği yapıyor. Malzeme ömrünün düşündüğümüz kadar kısa olmadığını gözler önüne seren bitpazarları aslında, marka olarak cevaplamaya çalıştığımız soruları sormamızın sebebi olarak görülebilir.

Bu gezilerin bizim için ilk amacı, endüstriyel moda ürünlerinden daha özgün ve kendimizi daha iyi ifade edebileceğimiz kıyafetler bulabilmekti. Pazardan topladığımız kıyafetlerin maddesel ve görsel potansiyeli, özgün ileri dönüşüm tasarımların ve markanın en önemli unsurlarından biri oldu diyebiliriz.

Öte yandan moda, dünyada çevreye en çok zarar veren endüstrilerden biri. Seri sonu ürünlerini yakan dev giyim markaları, seri üretim, üretim fazlalığı ve tüketim çılgınlığını besleyen “trend” kavramı bu büyük sorunun nedenlerinden sadece birkaçı. Alt Üst olarak hem çok bireysel hem de çok global olan bu problemleri cevaplamayı amaçlıyoruz. Bunu hem yeni bir kaynak tanımlayarak hem de sürdürülebilirliği prensip edinerek yapıyoruz çünkü sürdürülebilirlik bir trend değil, her disiplinden hem üreticinin hem de tüketicinin alması gereken bir sorumluluk.

alt üst
alt üst

Tasarımlarınızı / ürünlerinizi kimler alıyor?

Ürünlerimiz genellikle çevre bilinciyle alışveriş yapan, özgün giyinmeyi tercih eden ve tasarıma önem veren bir kitlenin ilgisini çekiyor.

Ürünlerinizi alanlar, neden alıyorlar?

Sürdürebilirliğin yanı sıra, aslında farklılaştığımız nokta tasarım dilimiz ve ürünlerimizin özgünlüğü diyebiliriz. Buna paralel olarak cinsiyet, trend, sezon gibi kalıplaşan ve tüketim kültürünün bir parçası hâline gelen kuralların dışındaki duruşumuzun da bir diğer neden olduğunu düşünüyoruz.

Yakın dönemde radarımıza girmiş 16 yerli tasarımcı ve üretici dosyasının tamamını Bant Mag. No:77’de okuyabilirsiniz.