Animal Collective de özeleştirisini verdi

ABD’de bir kez daha görünür kılınan ırkçılık ve nefret söylemleriyle sanatçılar da özeleştirilerini vermeye devam ediyor. Deneysel pop grubu Animal Collective de bunlardan biri.

Baltimore çıkışlı grup, Bridge to Quiet isimli yeni EP’lerinin duyurusunu yaparken 2006 çıkışlı People EP’sinin kapağındaki “mammy” figürü için özür diledi. Grup açıklamasında, “Bu çizimde ‘mammy’ kullanmış olmamızın hiçbir mazereti olamaz, bu yüzden silmeye karar verdik. Kullanılan herhangi bir ırkçı söylem ya da stereotipin bir açıklamayla tamir edilemeyeceğini anlıyor ve özür diliyoruz.” diyor. Animal Collective üyeleri, aynı zamanda 2003 tarihli albümleri Here Comes the Indian’ın ismini de değiştirme kararı almış ve albümü Ark olarak yeniden adlandırmış. 

Equal Justice Initiative, Seeding Sovereignty gibi hak ve eşitlik savunucusu sivil toplum örgütlerine bağışlar yapacağını söyleyen Animal Collective, “Bugün yaptıklarımız bu konudaki kararlılığımıza işaret etsin istiyoruz. Etrafımızı saran bu olaylara karşı tutumumuzu sürdüreceğiz ve destek için elimizden geleni yapacağız.” diye bitiriyor duyurusunu. 

Black Lives Matters hareketiyle birlikte dünyanın her yerinden, farklı müzik türlerini icra eden birçok sanatçı sosyal medya üzerinden ırkçılığa karşı tepki göstermişti. Beyoncé’den K-pop gruplarına kadar bambaşka isimlerden konunun önemine dikkat çeken üretim ve paylaşımlar geldi. Wilco grubundan Jeff Tweedy, hasılatın belli bir kısmını siyah dayanışma örgütlerine bağışlayacağını söylemiş; diğer müzisyenleri de bunu yapmaya teşvik etmişti. Amerikalı country-pop grubu The Dixie Chicks ise, isimlerindeki ‘Dixie’ ifadesini çıkarmıştı. Bu destekler, aktivistlerin ısrarla üzerinde durduğu sistematik ırkçı bariyerlerle mücadele için atılan küçük ama etkili adımlar. Elbette, Animal Collective’in özrü gibi örneklerle yaratılan farkındalıklar umut verici olmaya devam ediyor. 

Yazı: Ceren Kulkul