AURORA, Kalben ve bu hafta başka ne dinlesek?

Norveçli müzisyen AURORA ve meleksi sesinden iki yeni parça birden. Kalben, yakında yayımlanacak ilk romanına eşlik edecek yeni albümü öncesi bir tadımlıkla karşımızda. Ediz Hafızoğlu ve grubundan leziz bir Moğollar yorumu.

Tazecik albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen Spotify listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: AURORA – A Dangerous Thing / Everything Matters
(Universal Music)

Meleksi sesiyle dinleyeni tüy kadar hafif hissettiren Norveçli müzisyen, 21 Ocak’ta dinleme açacağı yeni albümü The Gods We Can Touch’tan iki şarkıyı serbest bıraktı. Aurora’nın Fransız müzisyen Pomme ile ortaklığından doğan “Everything Matters” küçük mucizeleri ararken, “A Dangerous Thing” ise tutkunun tehlikeli yanını kurcalıyor. Birkaç kez doruk noktasına ulaştıran inişli çıkışlı düzenlemesiyle, tasvir edilen his yoğunluğunu karşıya geçirebilen, lezzetli bir parça.

TEKLİ: Pictish Trail – In The Land Of The Dead
(Fire Records)

İskoç elektronik pop müzisyeni Pictish Trail’ın, pastoral bir coşku vadedeni beşinci stüdyo albümü öncesinde, varoluşsal sancılarını döktüğü yeni teklisi. Çeşitlenen synth motifleri ve güçlü davullarla dinamik bir yapı kuran parçanın ikinci yarısından itibaren birbirine karışan üflemeliler ve kırılganlaşan vokallerle sular duruluyor; acaba yolun sonu nereye varıyor? Danslı bir tıraş seansı eşliğinde parçanın sözlerini takip edebileceğiniz rengârenk bir video da bulunmakta.

Kaan Tangöze
ALBÜM: Kaan Tangöze – Aşık Mahzuni Şerif Türküleri
(KuruKafa)

2015 tarihli Gölge Etme’de Kaan Tangöze’nin halk müziği yorumlarıyla tanışmıştık. Müzisyen bu sefer, akustik gitarı ve sakin vokaliyle halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif’in 10 türküsünü yorumladığı ikinci solo albümüyle çıkageldi. Yayın zamanı Mahzuni Şerif’in 20. ölüm yıl dönümüne denk gelen koleksiyonun parçaları için Kayseri kırsalında çekilen klipler de bir bir paylaşılıyor; his geçirgenliğini artırmak isteyenlere izlemeleri tavsiye edilir.

TEKLİ: alt-J – Hard Drive Gold
(Infectious Music)

İngiliz indie rock triosu, dört senelik sessizliğin ardından The Dream adlı albümüyle geri dönmeye hazırlanıyor. Koleksiyonun üçüncü tadımlığı, bir gecede milyoner olan bir okul çocuğunun öğretmenlerinden komşularına kadar hayatındaki insanlarla olan etkileşimleri hakkında. Evinden antrenman sahasına doğru sırığıyla birlikte koşarak sokakları arşınlayan bir kadının etrafında akan gündelik hayata şahit olduğumuz, sürpriz sonlu videoya da mutlaka göz atmalısınız.

Ediz Hafızoğlu
TEKLİ: Ediz Hafızoğlu – Güm Güm
(Ellipsis)

Nazdrave projesinin yanı sıra uzun yıllardır yerli sahnede eşlik ettiği çok sayıda müzisyenin albüm ve konserlerinden tanıdığımız davulcu Ediz Hafızoğlu’dan, Moğollar’ın “Güm Güm” parçası için grubuyla birlikte kaydettiği son derece şık ve zihin açan bir yorum. Moğollar’a Saygı albümünden üçüncü tadımlık olarak, grubun davulcusu Engin Yörükoğlu’nun 76. yaş gününde yayımlanan şarkının kapak görselini incelemek de pek zevkli.

EP: Waxahatchee – El Deafo (OST)
(Merge Records)

Amerikalı yazar ve illüstratör Cece Bell’in aynı adlı çizgi romanından uyarlanarak Apple TV+’ta gösterime giren animasyon dizisi için üretilmiş dört orijinal parça. Çocuksu bir coşku hissetmekten hoşlananlar kulak verebilir.

TEKLİ: Father John Misty – Funny Girl
(Sub Pop)

John Tillman veya kendisini tanıdığımız sahne adıyla Father John Misty’nin yeni albümü Chloë And The Next 20th Century’nin çıkış şarkısı. Sözleri umutsuz bir romantiğin ağzından ve aslında mizahi olsa da daha derinlerdeki bir acıya dokunduruyor. Tillman, önceki işlerindeki tarzını yenileyip bu teklisinde bir caz balladına Father John Misty dokunuşunu katmış. 

kalben
TEKLİ: Kalben – Kaybolmuş
(Hoş Bir Seda)

Sözü ve müziği Kalben, düzenlemesi ise Can Güngör’den çıkan bu güzellik, müzisyenin 17 Ocak’ta aynı adlı ilk romanıyla birlikte yayımlayacağı yeni albümünün habercisi olarak geldi. Kahramanları sevilmemiş çocuklar, öpülmemiş kadınlar, ağlamamış adamlardan oluşan bir masalla, çoktan kaybettiğimiz bir şeyi ararken anlatı gücü ve inceliğiyle umut aşılamaya devam ediyor Kalben. Yönetmenliğini Dilan Bozyel’in üstlendiği klip de bir o kadar dokunaklı.

TEKLİ: King Gizzard & The Lizard Wizard & DJ Shadow – Black Hot Soup
(KGLW)

Avustralyalı psikedelik rock kahramanlarının geçen yıl yayımladığı Butterfly 3000 albümündeki parçaların remiks versiyonlarını toplayacağı yeni koleksiyonundan sürprizli bir DJ Shadow yorumu. Bas yürüyüşüne kaptırıp dört dakika boyunca kafanızla daireler çizmeye hazır olun. Avustralyalı radyocu John Safran’ın bir balkonda, çatıda, tuvalette ya da otoparktaki anlarını takip ettiren klip de bir harika.

TEKLİ: A Wilhelm Scream – Be One To No One
(Creator-Distructor Records)

Massachusetts çıkışlı hardcore punk grubu, 2013’ten bu yana süren sessizliğini yeni yılın ilk günlerinde bozdu. Shred gitara doyuran parçada kendini sevme mesajları veriyor beşli. Anlaşılan yakınlarda yeni bir albüm de bu tekliyi takip edecek, nitekim “dahasını paylaşmak için sabırsızlanıyoruz” diyorlar.

maren moris
TEKLİ: Maren Morris – Circles Around This Town
(Sony Music)

Nashville merkezli müzisyenin yaklaşan üçüncü uzunçalarından, yükseklerde seyreden bir pop-folk parçası. Taşınmayla gelen sallantılı aidiyet hissine odaklanan şarkının, Morris’in yeni hayatından sahneler sunan, mesajlarla dolu bir klibi de var.

TEKLİ: Warmduscher – Fatso
(Bella Union)

2014’ten bu yana Londra’dan akılda kalıcı ve çiğ post-punk tınıları yayan Warmduscher’i hiç bu kadar fiyakalı bir soundla dinlememiştik. 1 Nisan’da yayımlanacak ve prodüksiyonuna Hot Chip’ten Joe Goddard ve Al Doyle’un el attığı yeni albüm At The Hotspot’un ikinci teklisinde 80’ler psikedelik funk etkisi hissediliyor. Bakalım albümde nelerle karşılaşacağız!

ALBÜM: The Weeknd – Dawn FM
(Republic Records)

 Alternatif bir R&B önerirken yıllar içinde popstar’a dönüşen The Weeknd, Dawn FM’i nostaljik hislerle donatmış. Bu yüzden yenilikçi tınlamayabilir. Birçok şarkıda dinleyicide hâlihazırda olduğu bilinen hislere göndermeler var. Bunun peşinde olanlar, dans etmek isteyenler aradığını fazlasıyla bulacak. Daha maceracı ifade biçimleri arayanlar için bu kadar cilalanmamış başka rotalar daha heyecan verici olacaktır.

deux chansons du pecheur Japonais
ALBÜM: Yüksel Koptagel & Ayşe Ece Güneşşen & Mert Solmaz – Deux chansons du pêcheur Japonais
(Bağımsız)

Türkiyeli ilk kadın besteci Yüksel Koptagel’in 1960’ta, Paris’te okurken Nazım Hikmet’in, “Güneşi İçenlerin Türküsü” ve “Japon Balıkçısı” adlı şiirleri üzerine bestelediği iki parçaya yer veren İki Japon Balıkçısı Şarkısı, Berlin’de yerleşik piyanist Mert Solmaz ve Roma’da yaşayan mezzo soprano Ayşe Ece Güneşşen tarafından kaydedildi. Erkek egemen klasik müzik tarihinde hak ettiği yeri bulamamış kadın bestecilerden birine selam durmak için güzel bir fırsat.

TEKLİ: Simge Pınar & Barış Demirel – Ay
(Universal Music Türkiye)

Simge Pınar ile Barış Demirel, 2000’ler başlarının kendine has yerli gruplarından İhtiyaç Molası’nın “Ay” parçasını coverladı. Efe Demiral’ın prodüktörlüğünü üstlendiği kayıt, İhtiyaç Molası’nın 2004 tarihli Bir Buçuk Tanem albümünden yer alan şarkıya özgün bir şekilde hürmet sunar nitelikte.

TEKLİ: The Smile – “You Will Never Work In Television Again” 
(XL Recordings)

Thom Yorke – Jonny Greenwood – Tom Skinner üçlüsünden oluşan The Smile’ın ilk şarkısı, punk damarı kabarmış, kısa ve akılda kalıcı bir parça. Albümün geri kalanıyla ne zaman buluşacağız ya da sonik anlamda bu parçaya benzer işlerden mi oluşacak, şu an için merak konusu. 

Yazı: İlayda Güler, Cem Kayıran