Aylardan Plastiksiz Temmuz Ayı

Batı Avustralya’da 2011’de başlayan Plastiksiz Temmuz Hareketi, 177 ülkede 120 milyon katılımcıyla ses getiren kolektif bir çevre hareketi halini aldı. İnsanları bu harekete teşvik etmek adına okulda, işte ve kafelerde tek kullanımlık plastiklere alternatif kaynaklar sunan Plastic Free Foundation’ın web sitesinde de yararlı bilgiler var. “Çevre için ben ne yapabilirim?” diyenlerin fark yaratabilmesi için temmuz ayı, sekiz yıldır büyük bir fırsat haline geldi.

Türkiye’deki plastik manzara hiç de iç açıcı görünmüyor. Greenpeace Akdeniz’in nisanda yayınladığı Plastik İthalat Raporu’na göre Türkiye’nin aylık plastik ithalatı 2016’dan 2018’e kadar 4 bin tondan 33 bin tona çıktı. Rapora göre bunun sebeplerinden biri Malezya, Vietnam ve Tayland’daki ithalat kısıtlamalarının Amerika, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya’nın plastik ihracatlarını Türkiye, Hindistan, Tayvan, Güney Kore ve Endonezya’ya yönlendirmesi. Başka bir deyişle Türkiye, gelişmiş ülkelerden çıkan çöplerin yeni adresi oldu. 

Öte yandan 1 Ocak 2019 itibariyle süpermarketlerde başlayan ücretli plastik poşet uygulamasının aylık kişi başı 440 plastik torba kullanılan Türkiye’de naylon poşet kullanımını dört günde %50 azalttığı söyleniyor.

Birleşmiş Milletler tarafından plastik kullanımı ve çevre kirliliği hakkında yapılan bir açıklamada şu sözlere yer verilmişti: “Mevcut trendler devam ederse 2050’de okyanuslarımızda balıktan çok plastik bulunacak.” Raporlarına göre 1950’lerden beri dünya çapında 8,3 milyar ton plastik üretildi. Plastiksiz Temmuz, neredeyse genetiğimize işlemiş olan plastik alışkanlığımızı değiştirmek için küçük adımlarla başlayan ama büyüyerek önem kazanan bir hareket oldu. İlk günden sosyal medyada gördüğü ilgiye bakılırsa bu yıl da verimli geçeceğe benziyor.

(Yazı: Cansu Çubukçu)