Başka yerlerden gelen sesler: 15 “fantastik” grup/müzisyen

Hayaletler, uzaylılar, zaman yolculukları, kostümler, synthesizer’lar…

Yazı: Cem Kayıran, İllüstrasyon: Özgür Erman

Hayaletler, uzaylılar, garip yaratıklar, zaman yolculuğu gibi temaları ağırlıklı olarak sinema ya da çeşitli görsel sanatlarda görmeye alışmış olsak da, söz konusu “fantastik” elementler, kimi zaman müzisyenler için de önemli bir çıkış noktası hâlini alabiliyor. Brian Eno ve Philip Glass gibi müziğin her yanına el atmayı seven bestecilerin, kimi zaman uzaydan ya da hayalî unsurlardan esinlenerek yaptığı albümleri, konsept albüm tanımını çok güzel şekilde karşılıyor. Bir yandan da kimi zaman kendi yarattığı personalarla, giydikleri kostümlerle, makyajlarla ya da anlattıklarıyla baştan sona fantastik bir temanın içinde müziğini inşa eden grup ve müzisyenler var. Fantastik sanatın farklı temsilcilerine yer verdiğimiz bu sayıda, söz konusu alana müzikte de uğramayı ihmal etmiyoruz. Kimisi aslında başka bir gezegenden gelen, kimisi korku unsurlarını müziğinin temeline koyan, titizlikle seçilmiş on beş müzisyen/gruptan oluşan listemiz, işitsel olarak da fantastik dokular arayanlar için hem yeni keşifler hem de olmazsa olmaz klasiklerden oluşuyor! GUESSWHATGuess What

Vurmalılarda Luke Warmchop ve tuşlu çalgılarda Graham Mushnik’ten oluşan Guess What, hikâyelerini 1968 yılında kurulmuş gibi anlatsa da her şey aslında 2005 yılında başlıyor. Warmchop ve Mushnik, kendi takvimlerini 1968’den itibaren iletirken, astronot Yuri Gagarin’in uzay yolculuğu için besteledikleri 12 şarkıdan ilk albümlerini 1971 (aslında 2008) yılında yayınlıyorlar. Uzay yolculuğunun getirisi olarak gizemli, zaman zaman oyun gibi zaman zaman da epik anlarla dolu parçalar yapan Guess What’ın müziğiyle parmak bastığı diğer temalar arasında Faslı matematikçi Al-Khawarizmi’nin keşifleri ve Giallo sineması da bulunuyor!

Dinlenmesi gereken albüm: Yuri Gagarin (Catapulte Records, 2008)

DR-ORTAGON


Dr. Octagon

Kool Keith ismiyle tanıdığımız Amerikalı hip hop müzisyeni Keith Matthew Thornton’ın personalarından biri olanDr. Octagon, aslında Jüpiterli bir cerrah. Kendisi zamanda yolculuk yapıyor ve arasıra günümüze de uğruyor. İlk ziyaretini 1996 yılında Dr. Octagonecologyst isimli albümüyle yapan Dr. Octagon, “horrorcore” olarak adlandırılan, korku unsurlarıyla dolu bir yaklaşımla rap yapıyor. Adam öldürmeye meyilli bir doktordan bahsettiğimizin altını çizmekte fayda var!

Dinlenmesi gereken albüm: The Return of Dr. Octagon (OCD International, 2006)

MAN-OR-ASTRO-MAN

Man Or Astro-Man?

Alabama çıkışlı sörf rock grubu Man Or Astro-Man? için “müzikte konsept konusunu birkaç adım öteye taşımış grup” tanımını yapmak pek abartılı olmayacaktır. İsimlerinden anlaşılan uzay meraklarını, Coco The Electric Monkey, Star Crunch, Avona Nova, Trace Reading gibi isimler koydukları hayalî kişilikleri ve kostümleriyle görünüşlerine yansıtan ekip, müzikal olarak da sörf rock tanımını uzayla doğru kıvamda birleştiriyor. Ekibin en ilginç özelliklerinden biri de, kimi zaman turnelere kendilerinin beta versiyonlarını gönderiyor olmaları. Sahnede bir tür bilim kurgu şovu sergileyen ekip, sürprizlerle dolu yolculuklarında 20 yılı aşkın süreyi geride bıraktı.

Dinlenmesi gereken albüm: Experiment Zoo (Touch & Go Records, 1996)

BRAVE-SAINT-SATURN

Brave Saint Saturn

Five Iron Frenzy grubunun üyeleri tarafından bir yan proje olarak başlatılmış olan Brave Saint Saturn, “astro-rock” olarak tanımladıkları müzikal ifade biçimleriyle, birbiriyle bağlantılı üç albümle dinleyicilerinin bir maceraya davet ediyor. USS Gloria isimli hayalî bir uzay gemisinin yolculuğu üzerinden üç albümde sırasıyla doğum, zorluk ve ölüm temalarını işleyen grubun müziği Hıristiyan öğretilerinden bazı unsurlar da barındırıyor. GrubunSaturn 5 Trilogy olarak adlandırdığı albüm serisi, uzay gemisi Gloria’nın Satürn’ün etrafında attığı bir turu konu ediyor. Şarkı sözleri hikâyeye sadık kalsa da, kullanılan seslerle parçalar sıradan rock tınısından pek uzaklaşamıyor. Bir de uzaydaki insanları bu kadar kızgın hayal etmek biraz yıpratıcı olabiliyor!

Dinlenmesi gereken albüm: So Far From Home (Five Minute Walk, 2000)

SUN-RA

Sun Ra

Brave Saint Saturn sayesinde Satürn’ün etrafında bir tur atmışken, has Satürnlü müzisyen Sun Ra’ya değinmemek de olmaz tabii! Müzisyen kimliğinin yanısıra kozmik felsefenin öncülerinden biri olan Sun Ra’yı afrofütüristik akımın en önemli sembolü olarak gösterebiliriz. 1930’lu yıllarda henüz öğrenciyken, bir ışık gördüğünü ve sonrasında Satürn olduğunu öğrendiği bir gezegende, insan olmayan bir formda kendini bulduğunu anlatan Sun Ra, bu inanışını ve kozmik unsurları her daim müziğiyle birlikte belirgin bir şekilde korumayı sürdürdü.

Dinlenmesi gereken albüm: We Travel the Spaceways (El Saturn / Evidence, 1967)

itchy-o

itchy-O

Tam adı The itchy-O Marching Band olan Denver çıkışlı ekip, tam 32 kişiden oluşuyor! Büyük kısmı vurmalı enstrümanlar çalan itchy-O, ayrıca elektronik katmanlarla birlikte hipnotik ve epey mistik bir müzik yapıyor. Grubun 2011 ve 2014 yıllarında yayınladığı albümleri, kimi zaman tüyleri diken diken anlarla dolu. Maskeleriyle verdikleri konserlerinde seyircileri de zaman zaman garip sesler çıkarttırarak, zaman zaman vurmalı enstrümanlar çaldırarak kendilerinin bir tür ayin gibi akan performanslarına katan itchy-O, şimdiye dek Melvins, Iggy Pop, Devo gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı.

Dinlenmesi gereken albüm: Burn the Navigator (Alternative Tentacles, 2014)

Warp-11

Warp 11

Captain Kirk Miller’la tanışın. Kendisi, 2324 yılında doğup 1999 yılına geri dönmüş bir müzisyen. Aynı zamanda sıkı da bir Star Trek hayranı! Zamanda geri dönüşünde ineceği yer olarak Sacramento’yu seçen Captain Kirk Miller, yanına Commander John Merlino, Chief Engineer Brian Moore ve Chief Science Officer Kiki Stockhammer’ı alarak kurduğu Warp 11 isimli grubuyla, büyük oranda Star Trek’le ilişkilendirebileceğiniz şarkılar yapıyor. (Örneğin “Everything I Do I Do With William Shatner” isimli şarkı gibi!) Son albümü Rock Out With Your Spock Out’u geçtiğimiz haftalarda yayınlayan Warp 11, dünyanın çeşitli noktalarında gerçekleşen Star Trekbuluşmalarında sahne alıyor. Ayrıca ekibi, Star Trek hayranlarını konu eden belgesel serisi Trekkies’in ikinci bölümünde de görebilirsiniz!

Dinlenmesi gereken albüm: Red Alert (Reboot Music, 2002)

Dosyanın tamamını okumak için buraya tıklayarak Bant Mag. No:44’e ulaşabilirsiniz.