Evrensel bir his olarak dans etmek: Bien 

Yazı: Elif Öz

Konumuz Kenya’nın her köşesinde “bir süperstar, bir efsane” diye tasvir edilen Bien. Arkadaşları arasında yazdığı iyi “hook”lar nedeniyle “Captain Hook” diye anılan müzisyenin üretkenliği hiçbir zaman şüpheye mahal vermiyor. Geçtiğimiz 18 yılı afropop grubu Sauti Sol’un solisti olarak geçiren Bien-Aimé Baraza’nın ilk solo albümü Alusa Why Are You Topless?, kendisi için olduğu kadar Kenya müzik endüstrisi için de mühim bir gelişme. Senelerdir aynı yolu yürüdüğü grubunun yokluğunda bu bilinmez ve yeni solo hayatını “yeni işim” olarak betimliyor. Enerjisi ve müzik aşkıyla Doğu Afrika’nın en çok tanınan müzisyenlerinden Bien, bu projesiyle uluslararası sahnede dinleyicilerine dans ederken kendilerini kaybedecekleri imkânlar yaratmayı hedefliyor.

Kenya’nın müzik ruhunu zinde tutmak konusunda hayati gruplardan biri olan Sauti Sol’un “süresiz bir mola” verdiği haberi, hâliyle bütün hayranlarını çokça üzmüş. Mola verme kararı grup üyeleri için uzun ve zorlu bir süreç olmuş. İki seneyi bulan bir terapi sürecinin sonunda bunun doğru karar olduğuna varılmış. Bien’in yeni albümünün de çoktan gözler önüne serdiği gibi bu mola üyelerin başka yaratıcı yollar izleyebilmesi için bir fırsat olarak düşünülmüş. 

2003’ten beri müzik camiasında olan müzisyen, zamana karşı gelmenin, sürekli çoğalan trendlerin ve türlerin arasında hâlâ önemli biri olarak kalmanın “gerçek” olmakla mümkün olduğunu söylüyor.  Bunca zamandan sonra “tamam artık başardım” diyerek müziği bırakmamasıyla ilgili kendini her zaman sanki yeni yeni yükselişte olan biri gibi öğrenmeye aç ve gözünü yükseklerde tuttuğunu söylüyor.

Yeni bir Bien 

17 Kasım’da Exodus Entertainment ve Warner Music Africa etiketiyle yayımlanan 16 şarkılık Alusa Why Are You Topless? her şeyden önce ismiyle dikkat çekiyor. Bien’in annesi, Sauti Sol’un 2014 hiti “Nishike”nin klibinde oğlunu izleyince onu arayıp “Alusa (Bien’in gerçek ismi) neden üstsüzsün?” diye sormuş. Anlayacağınız uzun zamandır aklının bir köşesindeymiş bu isim Bien’in. Bu sorunun tesiri yalnızca albümün kapağına değil aslında albümün arkasındaki felsefeye de işliyor. Annesinin sorusuyla da altı çizilen bu çıplaklığa sarılmaya karar vermiş; çıplaklığın kendisi için özgürlüğü sembolize ettiğini ve aynı anda biraz da cüretkâr bir hamle olduğunu söylüyor. Albümle ilgili verdiği bir röportajda “Üstsüzlük benim için yeni bir başlangıç” diye not düşüyor. Bu yeni döneminde plan korkusuzca eski sınırlarını aşmak. 

“Bence hayatta yaptığım en iyi albüm” diyor Bien yeni projesi için. Albümün kayıt sürecinde Londra’da prodüktör Sammy Soso ile çalışan müzisyen, koleksiyonun global görünürlük konusunda önünün açık olduğuna inanıyor. Afropop türünün günümüzdeki temsilcilerinden Bien, albümünde daha önce kariyerinde ulaşmadığı seviyede mühendlislik, prodüksiyon ve aranjmanlarla bu janrı tüm dünyaya dinletmek niyetinde. Bien’in kariyeri anlamında da dinleyici kitlesinin çeşitliliği olarak da ufkunu genişleteceğinden eminiz, zira albüm “hayat ve aşk”ın yörüngelerinde dolaşıyor. Üstüne bir de neredeyse her şarkıda evrensel bir his olan, hepimizin içimizde yatan dans etme isteğini uyarıyor. 

“Ma Cherie” çılgınlığı

Sımsıcak melodilere sarmalanmış, kalbinde aşk ve özgürlük yatan bir albüm Alusa Why Are You Topless?. Parçalardan “Ma Cherie” belki de bu temaların en açıkça kristalize olduğu durak. Bien de bir “iyi hissetme şarkısı” olarak betimliyor “Ma Cherie”yi. Daha modern bir afropop soundunu Afrika’da 80’ler ve 90’lardaki ev partilerinin moduyla tek potada eriten şarkı, dert ve tasalarınızı bir süreliğine unutmak için birebir. Bien bu şarkıda yaratmayı başardığı huzur ve rahatlığın kontrolü ele geçirdiği modun sebebinin hayatının stressiz bir zamanında olması, hiç kimseyle arasının bozuk olmaması ve üstüne bir de âşık olmasıyla ilgili olduğunu söylüyor. Bien’in iyi giden bu döneminin ve tutulduğu insanın bir kutlaması âdeta bu parça ve yaydığı bu enerjinin etki alanına girmek çok kolay. Hayatı toz pembe gözlüklerle gösteren “Ma Cherie”yi dinlerken pozitif hislere kapılmamak elde değil.