Big Dada, “beyaz olmayan sanatçıların seslerini yükseltmek için” diyor

Roots Manuva, Kate Tempest, Young Fathers ve Run The Jewels gibi isimlerin ilk albümlerini yayımlayan ve deneysel hip hop meraklılarının favori etiketine dönüşen Big Dada, bir dönüşüm geçirerek faaliyetlerini yeniden başlatıyor.

Müzik yazarı Will Ashton’ın 1997’de Ninja Tune bünyesinde hayata geçirdiği Big Dada, İngiltere’nin yeraltı müzik dünyasının parlamasına ve dünyaya açılmasına yol açmış bir oluşum. Zamanla ABD ve Avrupa’nın farklı şehirlerinden isimleri de kataloğuna ekleyen Big Dada, 25 Ocak’ta yeni bir manifesto yayımlayarak harekete geçti.

Big Dada’yı “Ninja Tune ekibinden beyaz olmayan, etnik azınlıklardan çalışanların yürüttüğü; beyaz olmayan, etnik azınlıklardan sanatçılar için” sözleriyle tanımlıyor ekip.

“Benzer fikirlere sahip bireylerden oluşan bir takımın birlikte çalışarak oluşturduğu bir komünite. Müziği ve sanatçıları savunmayı, desteklemeyi, yeşertmeyi ve onlara ışık tutmayı amaçlıyor. Siyah ve farklı kökenlerden sanatçıların seslerini yükseltmek için çalışan Big Dada, bu müzik etrafındaki anlatıyı değiştirmeyi ve kişilere kendilerini oldukları ya da istedikleri gibi ifade etmek için cesetlendirmek atında stereotiplerden sıyrılmayı amaçlar. Big Dada’nın üzerine inşa edilecek uzun bir geçmişi; yeni jenerasyon sanatçıları destekleyerek ve onlar için kaynaklar yaratarak oluşturduğu bir kültürel kimliği var.”

Big Dada kataloğundan üç tavsiye

King Geedorah – Take Me To Your Leader (2003)

2000’lerin en tuhaf rap albümlerinden biri. King Geedorah, 2020’de aramızdan ayrılan MF Doom’un onlarca mahlasından biri. Bu projesinin ikinci albümü, retro bilim kurgu fimlerine soundtrack olacak cinsten prodüksiyonlarla dolu.

Speech Debelle – Freedom of Speech (2012)

Prodüksiyonunu Kews’un üstlendiği Freedom of Speech, İngiliz müzisyenin Big Dada kataloğundaki ikinci albümü. Speech Debelle’in adalet arayışındaki şiirleri, öfke ve isyanla kavruluyor.

Onyx Collective – Lower East Suite Part One (2017)

New York’un deneysel caz ve no wave estetiklerini harmanlayan genç bir ekip. Birlikte çalma enerjisinden ve çıkan her sesin diyaloğu derinleştirdiği anlatılanlardan heyecan duyanlar, Lower East Suite serisinin ikinci ve üçüncü albümlerine de kulak vermekte gecikmesin.