Brian Eno, Noble Rot ve bu hafta başka ne dinlesek?

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler, Zeynep Naz Günsal

Brian Eno, bir önceki albümünün vokallerden arındırılmış yorumlarıyla dönüyor. METZ ve Holy Fuck üyelerinden oluşan Noble Rot, ilk albümüyle aramızda. Melike Şahin, Harbiye Açıkhava konserlerini canlı kayıtlar da bir EP’ye dönüştü.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: Brian Eno – Who Are We
(Opal Music)

Brian Eno’nun neredeyse 20 yılın ardından vokalini de duyduğumuz son uzunçaları FOREVERANDEVERNOMORE’daki materyaller enstrümantal olarak tekrar biçimlendirildi. FOREVER VOICELESS adlı bir koleksiyonda toplanacak yeni parçalardan biri olan “Who We Are”, ilk albümde bir Yunan mitiyle ünlü bir Fransız havacının öyküsünü harmanlayan “Icarus Or Blériot”nun sözlerden arındırılmış bir yorumu. Bastığınız yer vızıldayan synth sesleriyle dokunmuş; sakince ama hiç durmadan titriyor. Yüksek frekanslı yaylılar ve gerginliği değişken başka pek çok efekti kullanarak, zamanın büyük boşluğunda yüzüyormuş gibi hem tekinsiz hem de ferahlamış hissettiren bir kayıt.

ALBÜM: Matt Corby – Everything’s Fine 
(Island Records)

Avustralyalı müzisyenin üçüncü stüdyo albümü sözleriyle şu ana kadarki en kişisel kaydı olmasının yanı sıra R&B esintileri, funk ve hip hop dokunuşları, Tame Impala şarkılarını andıran aranjmanlarla sanatçının sunduğu en geniş sonik evreni de içinde barındırıyor. Geçtiğimiz senelerde pandemi nedeniyle turnesini iptal eden; bağırsağında tümör bulunan ve geçen senenin başında evini su basıp hamile eşi ve bir küçük çocuğuyla taşınması gereken sanatçı “Her şey yolunda” anlamına gelen albümün adının ironik olmadığını söylüyor. Zira özellikle kötü deneyimleri kabullenmeyi öğrenmiş, mükemmel bir hayattan ziyade mükemmel anlara odaklanmayı seçen bir Corby var karşımızda.

TEKLİ: Jungle – Candle Flame feat. Erick the Architect
(Carola Records)

Funk titreşimli dans parçalarıyla kendinizi düşük hissettiğiniz her an ayağa kalkmak için gönül rahatlığıyla reçetenize yazdırabileceğiniz Jungle, dördüncü albümü Volcano için geri sayımı başlattı. Roots Manuva, Channel Tres, Bas gibi konukların da mikrofon başına geçtiği uzunçaları müjdeleyen parça ise Erick the Architect eşlikli “Candle Flame”. Josh Lloyd imzalı klibi de burada.

ALBÜM: Noble Rot – Heavenly Bodies, Repetition, Control
(Joyful Noise Recordings)

METZ’in hırçın vokalleri ve saç döktüren gitar rifflerinin sorumlusu Alex Edkins ve Holy Fuck’ın analog ses işleme laboratuvarının baş sorumlusu Graham Walsh’un güç birliğiyle hayat bulan Noble Rot’un ilk albümü. İkili, kendi gruplarının ayrıksı ve sınırları kalın kalın çizilmiş sonik patikalarından hayli uzak bir yere iniş yapmış. İlhamı kosmische musik, krautrock gibi akımlar olan bu albümde, bazen bir başı ya da sonu olmayan pasajlarla çiziliyor yolumuz. Başlığının verdiği hipnotik intibanın hakkını sonuna kadar veren bir tanışma albümü. Eski Battles üyesi Dave Konopka’nın ellerinden çıkan kapak görseli de pek güzel.

TEKLİ: Tyler, The Creator – DOGTOOTH
(Columbia Records)

Tyler, The Creator 2021’e tarihlenen son güzelliği Call Me If You Get Lost’un genişletilmiş versiyonunu 31 Mart Cuma günü yayımlayacak. “DOGTOOTH” da bu koleksiyonda yer alacak yeni parçalardan biri. Albümün genel tınısına pürüzsüz şekilde uyumlanan, akışkan bir kayıt. Bizzat Tyler tarafından çekilen bir klibi de var, hemen burada

TEKLİ: Danûk – De Çêkin
(Omni Sound)

Türkiyeli ve Suriyeli müzisyenlerden oluşan Danûk, 120 yıldır balmumu silindirlerde beklemiş Kürt ezgilerini Snarky Puppy’nin lideri Michael League prödüktörlüğünde yeniden kaydetti. Morîk adını taşıyacak albüm 19 Mayıs’ta yayında. Koleksiyonda yer alan beş geleneksel Kürt şarkısından biri olan “De Çêkin” de ikinci tekli olarak aramızda.

EP: Melike Şahin – Harbiye 2022 (Live)
(Gülbaba Records)

Melike Şahin’in geçtiğimiz eylül ayında Harbiye Açıkhava sahnesindeki iki konserinde canlı kaydedilen üç parça bir EP formunu aldı. Daha önce YouTube’da videosu eşliğinde yayımlanan “Dön Ne Olur” ile birlikte Merhem albümünün kapanışını yapan “Bedelini Ödedim” ve Ah! Kosmos düeti “Miras”, Harbiye 2022 (Live) adlı derlemede yer alan parçalar.

TEKLİ: Leon Vynehall – Rosebud
(Studio Ooze)

İngiliz DJ, prodüktör ve müzisyenin geçtiğimiz yıl kurduğu Studio Ooze etiketiyle yayımlanmış banger teklisi “Rosebud”, aslında onun Endless (I&II) kısaçalarından sonra bir müddet anaakım kulüp müziğe dair yaptığı son şey olacakmış. Fakat Vynehall, 2022 yazında arkadaş ve akranlarıyla geçirdiği güzel zamanlardan sonra tekrar cezbolmuş ve bu alabildiğine güçlü ve hepten canlandırıcı elektronik parçayla çıkagelmiş.

ALBÜM: Depeche Mode – Memento Mori
(Columbia Records)

Memento Mori, Latince “Öleceğini hatırla” anlamına gelen, insanı gerçeklik zeminine yapıştıran bir deyim. Fakat albüm bu kadar didaktik değil. Üstelik ölüm temasının içinde dramatik bir yok oluş da söz konusu değil. Hatta şaşırtıcı bir umuda sahip; bir gün âniden bitecek hayatın tadını çıkarmanın iyi bir fikir olabileceğini çalıyor kulaklarımıza.  

ALBÜM: Black Country, New Road – Live at Bush Hall
(Ninja Tune)

Altı parçalı İngiliz post punk orkestrasından solist Isaac Wood’un vedasını takip eden ilk parçalar geldi. Londra’daki Bush Hall’da üç gün boyunca kaydedilen bu koleksiyonda sözler daha direkt, yaratılan ses manzarasında renkler daha canlı ve parlak, geçmişe göre daha umutlu tınlıyor. Sevenleri, Isaac Wood dönemini unutmayacak ve yeni materyallerde onun vokalindeki his geçirgenliğini yakalamakta biraz zorlanacak olsa da grup, tiyatral bir üslup etrafında biçimlendirdiği müzikal zenginliğini hâlâ koruyor; çekinmeden dinleyiniz.

ALBÜM: JPEGMAFIA & Danny Brown – SCARING THE HOES
(Peggy)

Hip hop âleminin iki ayrı ucunda üretimlerini sürdüren JPEGMAFIA ve Danny Brown’un ortaklığında kaydedilen ilk albüm, ayrıksı tavır ve stillerin kusursuz bir aradalığıyla etkisi altına alıyor. Oyuncu akışı, beklenmedik kesikleri ve iki kulak arasına bir kere girdi mi orada takılı kalan nefesli partisyonlarıyla “Burfict!” favorimiz.

TEKLİ: Kum – Uykusuz
(Sony Music)

Burkut Kum’un hayata geçirdiği; geçtiğimiz zamanlarda Frozen Clouds, Bixi Blake, Şehinşah gibi alternatif sahnenin isimleriyle iş birlikleri yapan Kum, yoldaki albümünden paylaştığı ilk parçada çaresiz bir mutsuzluğun içinde “bir güzeli” bekliyor. “Uykusuz”da bu kez daha fazla akustik enstrümanlar ve minimal efektlere yine dertli mi dertli tınlayan vokalleriyle karşımızda Kum. 

ALBÜM: Liturgy – 93696
(Thrill Jockey Records)

Türbülansa giriyoruz, kemerlerinizi bağlayın. Brooklyn çıkışlı avangart black metal grubu Liturgy, diskografisinin altıncı stüdyo albümünün kayıtlarını Steve Albini ile yapmış. Vahşi olduğu kadar narin ve hassas yapılar da barındıran 82 dakikalık albüm iki bölüme ayrılıyor. Liturgy külliyatı için yenilikçi denemeler de mevcut: Spoken-word vokaller, keskin groove’lar ve daha nice sürpriz sizi bekliyor.

TEKLİ: Nicholas Allbrook – Round Round The Moon And All
(Spinning Top Records)

Pond grubunun solisti ve solo kariyerinde de oldukça üretken olan Nicholas Allbrook’un yeni teklisi tekrar deneyip yine başarısız olan ilişkiler ve kaçınılmaz kalp kırıklıklarıyla ilgili. Allbrook’un söz yazarlığıyla yarattığı imge dünyası ve geniş ses aralığına eşlikçi olarak Thea Woodward’un flütü parçaya bir katman daha ekliyor. Şarkının canlı versiyonunu bulabileceğiniz videoyu (ve Allbrook’un parıltılı yeleğini) buraya bırakıyoruz. 

ALBÜM: Arooj Aftab & Vijay Iyer & Shahzad Ismaily – Love In Exile
(Verve Records)

Pakistanlı müzisyen Arooj Aftab, ilhamını çocukluk evinde dinleyerek büyüdüğü geleneksel Güney Asya ezgilerinden alan yeni bir ses evreni üretmekte. 2018’den bu yana birlikte çalıştığı caz piyanisti Vijay Iyer ve synth ustası Shahzad Ismaily ile kaydettiği yedi parçalık taze koleksiyon; puslu Aftab vokalleri, duru piyano cümleleri ve dalgalı synth dokularını karanlık bir atmosferde buluşturuyor. Dinleyene yeterince nefeslenme ânı bıraksa da kökünü tutan coğrafyanın ağırlığını ruhunda taşıyor Love In Exile.

TEKLİ: Ediz Hafızoğlu, Nazdrave – OTEL / UNUTMA
(Lin Records)

Yerli sahneden dört değerli müzik emekçisi; Ediz Hafızoğlu, Cenk Erdoğan, Adem Gülşen ve Orhan Deniz, Isias Otel acısı ve 6 Şubat depremlerindeki tüm kayıplarımızı anmak üzere bir ağıt paylaştı. Tıpkı yas duygusunun kendisi gibi bir yandan ruhunuzu yakıp kavuran, bir yandan da yüzünüze tuhaf bir tazelik üfleyen, geride kalanların hakkı için devam etmeye iten bir parça “OTEL / UNUTMA”. Ekibin mesajı ise şöyle: “Hepimizi derinden sarsan, binlerce insanımızı yitirdiğimiz, sesimizin kısıldığı, yaşam haklarımızın elimizden alındığı bu bilim ve akıl dışı günlerde tarihe not düşmek üzere bu müziği yayımlıyoruz. Bu büyük trajediyi, ihmaller yüzünden kaybettiklerimizi unutmayacağız. Sesi kısılanların sesi olmaya; en iyi bildiğimiz işle, müzikle devam ediyoruz, edeceğiz.”

TEKLİ: Chlöe – Body Do
(Columbia Records)

31 Mart’ta yeni albümü In Pieces’ı yayımlayacak olan Chlöe, “Body Do”nun bir kısmını bir kulaklık reklamında duyduktan sonra sabırsızlanan hayranlarının isteği üzerine şarkıyı erken paylaştı. Müzisyenin, partnerine güvenmediği bir ilişkide mutsuzken ve canı yanarken bile fiziksel bir yakınlığın ihtiyacını hissettiğinden bahsettiği, bedenini kutladığı parça; dinamik ve dansa davet eden bir R&B güzelliği.

ALBÜM: Lankum – False Lankum
(Rough Trade)

İrlandalı folk dörtlüsü Lankum’un yeni uzunçaları False Lankum, türe mahsus enstrümanlarla netametli fakat ferah ambient düzenlemelerle ağır bir atmosfer yaratıp sonra narin korolarla, gaydalarla tekrar yükselen pastoral, melankolik ve dingin bir dinleti. Tekrarlı, döngülü melodilere sık yer veren fazlasıyla öyküsel albüm, bir açıp bir kapayıp duran bu havalara iyi bir eşlikçi.

TEKLİ: Donzii – Disco Rosie
(Born Losers Records)

Jenna Balfe ve Dennis Fuller’in çekirdeğini oluşturduğu Miamili duo Donzii’den “Disco Rosie”yi rahatlıkla “parti başlatan” bir parça olarak tanımlayabiliriz. Önceki işlerine kıyasla dans pistlerine daha yakın bir hâlde gördüğümüz ikili, post punk’a özgü ritimleri elden bırakmayıp; ziyadesiyle daha karamsar tonlardan renkli, baharı çağıran bir ses manzarasına atmış kendini.

TEKLİ: Superbloom – Head First
(Bağımsız)

Yeni bir kısaçaların yolda olduğunu duyuran, Brooklynli  alternatif rock ekibin bu koleksiyondan paylaştığı ilk parça. İlk stüdyo albümleriyle yakaladıkları 90’lar başı grunge sounduyla büyük ilgi toplayan grup, yine pop-punk öğelerinin serpiştirildiği “Head First”te gerçek aşklarının sert bir alternatif rock evreni olduğu hatırlatıyor. 

TEKLİ: Shannon Lay – From The Morning
(Sub Pop Records)

2020’ye kadar üyesi olduğu Los Angeles çıkışlı punk rock grubu FEELS ve Ty Segall’s Freedom Band ile tanınan Shannon Lay, setler hâlinde yayımlanacak bir cover serisine başlıyor. Geçtiğimiz ay dinlediğimiz Elliott Smith – “Angeles” yorumunun ardından sıra bir Nick Drake klasiğine geldi: Müzisyenin 1972’ye tarihlenen eşsiz son albümü Pink Moon’un kapanışını yapan “From The Morning”.