Çin’de viral olan yeni deepfake uygulama Zao ve gizlilik konusunda yeni endişeler

Çin’de yeni bir deepfake uygulama viral oldu. İnsanları film karakterlerine dönüştüren ve sonuçları oldukça gerçekçi duran Zao, Çin’de 30 Ağustos’ta yayınlandı ve daha ilk haftasında App Store’da zirveye yerleşti. MoMo isimli şirket tarafından geliştirilen Zao, algoritmaların yüz tanıma verilerini çektiği ve bunları hareketli görüntülere uygulayan bir yazılımla çalışıyor.

Deepfake uygulama kullanıcılara Iron Man 2, Romeo and Juliet, Game of Thrones, The Big Bang Theory gibi popüler yapımlardan ve çeşitli Çin filmlerinden sahneler sunuyor ve sadece bir selfie ile bu sahnelere kendilerini yerleştirmelerine olanak sağlıyor. Zao gerçekçi sahneler elde edebilmek için kullanıcıları gözlerinizi kapamaları, başlarını çevirmeleri, ağızlarını açmaları yönünde komutlar vererek yönlendiriyor da.

Uygulama, çalışma ve kullanım kolaylığı açısından oldukça etkileyici bulundu. Ancak Zao’nun geliştiricilerine karşı güvenlik ve gizlilik konusundaki haklı kaygılar nedeniyle birçok tepki de yükseldi. Çünkü uygulamanın gizlilik politikasındaki bir maddede geliştiricilerin kullanıcılar tarafından sunulan içerikler üzerinden sahip oldukları haklar “özgür, geri alınamaz, kalıcı, aktarılabilir ve izinli” gibi kelimelerle tanımlanmıştı. Şirket, yağan binlerce şikayet ve olumsuz yorumun ardından öncelikle şöyle bir açıklama yaptı:

“Kullanıcılarımızın gizlilikle ilgili endişelerini anlıyoruz. Geri bildirimleri aldık ve uygulamayı geliştirirken dikkate almadığımız sorunları, halletmesi biraz zaman alacak olsa da düzelteceğiz.”

Şirket bu açıklamanın ardından da kullanıcıların fotoğraf ve videolarının yalnızca uygulamayı geliştirmek için kullanılacağını ve kişisel verilerini uygulama üzerinden sildiklerinde otomatik olarak sunuculardan da silineceğini belirtti.

Rusya’da geliştirilen ve sosyal medyada infilak yaratan yaşlandırma uygulaması FaceApp de aynı meselelerle gündeme gelmişti; kullanıcılara başta tanınmayan haklar, şikayetler üzerinden yeniden ele alındı.

Zao, şimdilik yalnızca Çin hattına sahip kullanıcılara açık. Uygulamanın diğer ülkelerdeki App Store’lara gelip gelmeyeceği konusunda net bir bilgi yok.

Ttüylerimizi diken diken eden Bill Hader – Tom Cruise deepfake videosu, söz konusu teknolojinin ne kadar etkili sonuçlar verebildiği konusunda zihin açıcı bir örnek.

Yazı: Deniz Atakan Gürbüz