Çünkü “Mercimek Köftesi”

Türkiye’nin ilk vegan kasabı Limonita’nın kurucularından biri olan çene cerrahı Türker Yücesoy’a sorduk:

Vegan kasap neden? Bugüne kadar et tüketimiyle özdeşleşmiş ürün ve formların bitkisel temelli olarak güncellenmesinin neden iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsun?

Türker Yücesoy: Çünkü “Mercimek Köftesi”… Burada önemli olan şey kelimelerin akıllara gelen ilk anlamlarını değiştirme çabamız ve “kasap” kelimesi üstünden kültürel ve geleneksel alışkanlıklarımızın, değişen zamana adaptasyonunu sağlamak. Ben dillerin de yaşadığına inanıyorum ve evden çıkarken biri “kasaba gidiyorum” dediğinde “hangi kasaba?” sorusunu sordurmak istiyorum. Tabii ki veganlığın ülkenin en ücra köşelerinde bile konuşulabilen bir konu olmasını sağlamak ve toplumsal bir “veganlık” bilincinin tohumlarını atmak da bu kasap kelimesini tercih etme sebeplerimiz arasında. Mizahın gücünü kimse azımsamamalı. 

Sorunun ikinci kısmına gelecek olursak da, şahsen veganlığın sınıfsal olduğuna inanmıyorum. Bu felsefenin beslenme ayağının (yani bitkisel temelli beslenmenin) uygulanabilirliğini kolaylaştırmak için de bireylerin yeme içme alışkanlıklarını topyekün değiştirmenin doğru bir yol olduğuna inanmıyorum. Bunun yerine bitkisel bazlı ikameler ve alternatiflerle günlük hayattaki alışkanlıkların devamlılığını sağlayarak, vegan beslenmeyi, “oruç” veya “diyet” gibi kavramlardan uzaklaştırıp, sürdürülebilir bir temelde insanların hayatına adapte etmek en güçlü çözüm bence. Çünkü çoğu kimse yavru bir kuzuyu kesip, hemen şişe takıp yemek istemez ama neredeyse herkes kuzu şiş sever… Hayvan öldürmeden veya hayvan sömürüsü olmadan, bitkisel alternatiflerle, sağlıklı, sürdürülebilir, çevre ve iklim dostu bir hayatın sadece veganlık felsefesiyle mümkün olduğunu bildiğim için bu “hayvan ürünlerine bitkisel güncelleme” çok iyi bir fikir ve bu çorbada tuzumuzun olması da beni içinde yaşadığım gezegen ve hayvan hakları adına çok mutlu ediyor. 

1 Kasım Dünya Vegan Günü bu sene aynı zamanda Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) başlangıç tarihi. Buradan hareketle Esmiyor Podcast ekibiyle kafa kafaya verdik ve 1 Kasım yaklaşırken vegan yaşama; vegan yaşamın gezegenin geleceğiyle olan ilişkisine dair bu alanda üreten, bilinç yaratmaya çabalayan kişilere mikrofon uzatmaya karar verdik. Sonra dağıldık ve onlar da biz de çeşitli sorularla farklı kişilerden yanıtlar aldık. Bu hafta boyunca bir seri olarak paylaşıyoruz bu yanıtları. Takipte kalın.