Defa için artık her şey Dişe Diş

Yazı: Cemre Baki

2001 İstanbul doğumlu Ada Solman, sahne adıyla Defa, 2021’de paylaştığı ilk kaydı “Rush”tan bu yana rock, rap ve endüstriyel müziğe ait renkleri karıştırdığı bir sonik palet inşa ediyor. Kardeşi Mavi’yle güçlerini birleştirdiği son numarası “Switch”in ardından endüstriyel rapcore olarak etiketlediği müzik kataloğuna Warner Music Türkiye çatısı altından yayımlanan bir yeni parça daha ekledi Defa: “Dişe Diş”.

Paramparça olmuş kalbinin kırıkları arasında kızgınlıkla etrafına sataşan; dünyaya, insanlara inancı kalmamış birinin ağzından yazılmış şarkının sözleri. Defa, herkesin oynadığına, gördüklerinin sahte oluşuna sitem ederken, “Her şeyi bırak, yapma kapris / Nasılsa hepimiz hapisteyiz” diyor. Bu büyük öfkenin izi müzikal akışta da sürülüyor elbet. Bozuk gitarlar, şiddetli vokaller ve yüksek tansiyonlu ritimleri yoğuran parça boyunca derdini tasasını bangır bangır haykırıyor müzisyen.

“Dişe Diş”in görsel eşlikçilerinde iki üreticinin parmağı var. Mustafa Akyürek, parçanın keskin üslubuyla aynı dilde konuşan illüstrasyonları yapmış; Yusuf Atasoy ise Akyürek’in çizimlerini hareketlendirmiş ve animasyon videonun editini üstlenmiş. Ortaya çıkan bol aksiyonlu, gizemli öykü, tıpkı şarkıda geçtiği gibi gemileri yakmış birinin dünyasına götürüyor izleyeni.

İllüstratör Mustafa Akyürek ile “Dişe Diş” görsellerinin üretim yolculuğuna dair konuştuk.

Şarkıyı ilk dinlediğinde ne hissettin, sözler ve müzik gözünün önünde nasıl bir dünya canlandırdı?

İlk dinlediğimde karanlık, yoğun ve agresif bir dünya hayal ettim. Müziğinin kendine özgü ve güçlü bir tarzının olması beni de içine çekti açıkçası.

“Dişe Diş”in görsel anlatısı nasıl oluştu? Seçilen karakterler, renkler, dokuların vücut bulma sürecinden biraz bahsedebilir misin? Bu hikâyeyi çizmek senin için nasıl bir deneyimdi?

Defa’yla tanışıp senaryo sürecini konuştuğumuz ve storyboardlarını çizdiğimiz anlar da benim için önemliydi. Defa’yı ve yaptığı müziği anlamamda bana bu süreç çok yardımcı oldu. Sonrasında bütün bu fikirlerin tasarıma dönüşmesi zor olmadı. Tasarım sürecini etkileyen en önemli unsurlardan biri de Eski Sovyet Rusya brutal mimarisiydi. Duygulardaki karanlığı anlatmak için siyah ve kırmızı renkleri tercih ettik. Sahnelerdeki estetiği yansıtmak için sarı renk işimizi kolaylaştırdı. Defa’nın tarzındaki temaları anlamak, hikâyenin akışını oluşturmak, izleyicinin müzikle etkileşimini artırmak için de çizgi roman tarzı genel konseptimiz oldu.

Açıkça söylemem gerekirse bu tarz bir müzik benim içinde yeni bir deneyimdi. Belki de bu işin benim için bu kadar heyecan verici olmasının nedenidir…