Saturday Night Live’ın efsane komedyenlerinden, 80’li yılların kült klasiklerinin yıldızı, Wes Anderson filmlerinin demirbaşı, hipster dünyasının kutsal komedyeni, dünyalar sevimlisi Bill Murray’i ocak ayında gösterime giren St. Vincent’te izleyip bir kez daha sevme fırsatı bulduk ve hakkında birkaç bilgi paylaşamadan geçemedik. Bill Murray ismini duymak bile serotonin hormonunuzda yükselme yaratıyorsa, doz aşımına uğratacak bu bilgileri eş dostla paylaşıp mutluluğunuzu etrafa saçabilirsiniz.


1. 90’lı yılların klasiklerinden Forrest Gump’ı bir türlü sevgiyle bağrınıza basamadıysanız, buna sevinebilirsiniz: Tom Hanks’in rolü ilk Bill Murray’e teklif edilmiş ama kendisi geri çevirmiş. Ayrıca Little Miss Sunshine filmindeki Steve Carell’in rolü de aslında Bill Murray için yazılmış.

2. İzleyici üzerinde musluğu açtığınızda su yerine çikolata aktığını görmek gibi bir etki yaratan Rushmore’da yer alması için Wes Anderson, Murray ile 9 bin dolara anlaşmış. Peki Bill Murray ne yapmış? helikopter sahnesini çekebilmesi için Anderson’a çıkarıp 25 bin doları gözünü kırpmadan vermiş.

3. Amerikan talk show dünyasının efsane programlarından Late Night with David Latterman’ın 1982’deki ilk konuğu Bill Murray’ydi. En son üç ay kadar önce programa sekizinci kez konuk olan Murray, George Clooney’nin İtalya’daki düğününe katıldıktan hemen sonra bu şova geldi ve Letterman’a hediye olarak kilitli buzdolabı poşetinde bir dilim düğün pastası getirdi.

4. Ergenlik döneminde ciddi anlamda sivilce problemi yaşayan Murray, 20 yaşına geldiğinde O’Hare Havaalanı’nda 9 poundluk esrar kaçırmaya çalışırken yakalandı ve tutuklandı. Murray’nin ergenliği uzun sürmüşe benziyor.

5. 1993’de Mad Dog and Glory filminin çekimleri sırasında yanlışlıkla Robert de Niro’nun burnunu kıran kişinin de Bill Murray olduğunu biliyor muydunuz?

6 .Murray, yer aldığı en büyük komedi klasiklerinden Groundhog Day’in setinde iki kez groundhog (bir çeşit dağ sıçanı) tarafından ısırıldı.

7. Televizyon dünyasının en büyük işlerinden Seinfeld’in yalnızca bir bölümüne konuk oldu ve o da dizi tarihinin en nefret ettiği işi olduğunu söylediği final bölümüydü.

8. Üç boyutlu Garfield serisinde, dünyanın en ünlü kedisini seslendirmeye ikna olurken, filmi bir Coen Kardeşler işi sanıyordu. Halbuki yalnızca Joel Coen senaristler arasındaydı.

9. Ghostbusters serisindeki rolü aslında o dönem Saturday Night Live’da birlikte oynadığı John Belushi için yazılmıştı.

10. Murray’nin hayatta olması da bir çeşit mucize… Dünyanın en büyük ruh hastalarından Hunter S. Thompson, otobiyografik özellikler taşıyan Where the Buffalo Roam filminin çekimleri sırasında bir Houdini numarası yapmaya çalışırken, Murray’yi bir sandalyeye bağlayıp havuza atar ve Murray boğulmaktan son anda kurtulur.

11. Murray ile Charlie’s Angels filminin yönetmeni McG arasındaki set kavgaları da bir dönem dillere destan olmuştu. Murray’nin Lucy Lui ile de sorunlar yaşadığı sette, yönetmenle fikir ayrılıkları karşılıklı hakaret noktasına gelince (McG’den hâlâ ölmeyi hak eden biri şeklinde bahsediyor), Murray’nin serinin devam filmindeki rolü Bernie Mac’e emanet edilmişti.

12. Sofia Coppola, Bill Murray’nin Lost in Translation’daki rolünü bizzat onun için yazdığını söylemiş ve eklemişti: “Eğer rolü reddetseydi, böyle bir film olmayacaktı.” Neyse ki Murray de hâlâ favori filmini soranlara Lost in Translation diyor.

  1. Düşlemeye davet: Aron Wiesenfeld

    Wiesenfeld’in puslu dünyasından, sanatçının çalışma sürecine, resimlerinde hikâyenin önemine ve son kitabına dair yanıtlar aldık.

  2. “Zorunlu askerliğe hayır”: Türkiye’de vicdanî ret

    Türkiye’de vicdanî ret mücadelesinin geldiği noktayı konuşmak için vicdanî reddini 2001’de açıklayan Mehmet Tarhan ve 2011’de açıklayan Merve Arkun’un kapısını

  3. Prömiyerden hemen önceki hafta: Gonca Vuslateri soruyor, Rıza Kocaoğlu cevaplıyor

    Son dönemde hem ekran hem de sahnedeki işleriyle beğeni toplayan Rıza Kocaoğlu ve Gonca Vuslateri ile Biriken'in ocak sonunda prömiyer yapan son oyunu “Ormanlardan Hemen Önceki Gece” üzerine bir sohbet...

  4. Renkler, evrensel hisler ve kendini unutabilmek: Panda Bear

    Beşinci solo albümü Panda Bear Meets the Grim Reaper’ı geçtiğimiz ay yayınlayan Panda Bear sorularımızı yanıtladı.

  5. İstikrar daima kazanır: Low

    Alan Sparhawk, Low’un 21-22 Ocak’ta Salon İKSV’de verdiği konserler öncesinde Bant Mag.’ın sorularını yanıtladı.

  6. Müziğin içinde dönemleri duymak: Kronovox Archives

    Çok-yönlü müzik adamı Sarp Keskiner’in yerli sahneye en büyük armağanlarından biri olan Kronovox Archives’ı masaya yatırıyoruz!

  7. “Yerimiz yurdumuz fark etmiyor, işimiz büyüyle”: Big Beats Big Times

    Berke Can Özcan’ın favori davulcularıyla bir araya geldiği projesi Big Beats Big Times’ın ilk albümü geliyor!

  8. Şarkı şarkı Barıştık Mı ve T.E.A.R. albümü

    Barıştık Mı ile trompet odaklı solo projesinin ilk uzunçaları T.E.A.R.'ı şarkı şarkı irdeledik, Özgü Aydar'a bu şarkıları çizdirdik.

  9. Bağımsızlık ve endüstri üzerine: Nø Førmat

    Fransa’da Köylü Tarımı Koruma Dernekleri AMAP’ın işleyiş modelinden ilham alan plak şirketi neyi nasıl yaptığına dair sorularımızı yanıtladı.

  10. Öğrenmeyi bırakmak yok: Tansu Biçer

    Bu sezon ulusal festivallerde dikkat çeken iki filmde birden (Neden Tarkovski Olamıyorum… ve Toz Ruhu) başrolde izlediğimiz Tansu Biçer’in senede en fazla iki kez verdiği röportajlardan biri bize nasip oldu.

  11. Erzincan dağlarında bir medea: Nesrin Cavadzade

    Geçtiğimiz yıl rol aldığı üç filmle son dönemde adından çokça söz ettiren Nesrin Cavadzade ile hem yakında vizyona girecek Kutluğ Ataman imzalı yeni filmi Kuzu, hem de gelecek planları hakkında konuşmak üzere buluştuk.

  12. Beyazperdede etik problematik keyfi: Force Majeure

    Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde izleyici karşısına çıktığı mayıs ayından beri yılın en çok konuşulan sinema olaylarından birine dönüşen Force Majeure, seyircisine beyazperde karşısında ecel terleri döktüren, gerçek bir insanlık sınavı!

  13. Bill Murray sevginizi depreştirecek 12 sevimli detay

    Bill Murray’i ocak ayında gösterime giren St. Vincent’te izleyip bir kez daha sevme fırsatı bulduk ve hakkında birkaç bilgi paylaşamadan geçemedik...

  14. Darth Vader 3. Selim olmaya kalkarsa: Murat Palta

    Şu sıralar Galeri x-ist’te Tasvir-i Beyaz Perde adlı sergisi ziyaret edilebiliyor olan Murat Palta’ya Osmanlı minyatürüyle kült filmleri buluşturan serisinin ortaya çıkışı ve geleceğiyle ilgili sorular sorduk.

  15. Maskeleriyle: Candan Seda Balaban

    Kral (Soytarım) Lear oyununun etkileyici maske ve kostüm tasarımında imzası olan Candan Seda Balaban konuğumuz...

  16. Şu üstüne başına bir şey giy

    Hikaye ve çizgi: Can Çetinkaya

  17. Kel

    Hikaye ve çizgi: Mert Tugen

  18. Üç kardeşin muhteşemlik dolu macerası

    Hikaye ve çizgi: Özgü Aydar

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler