2011’den bu yana çalışmalarını takip ettiğimiz Barış Demirel’in trompet odaklı solo projesi olan Barıştık Mı, ilk uzunçalarıyla geldi. 2012’deki O.Y.D.H.O.G.Y. kaydı ile geleneksel tınılar, caz ve avangart sesleri bir araya getirmekten hoşlandığının sinyallerini veren Barıştık Mı’ya özgün deneyimlerini anlatan, dinleyenlere bir de minik cover süprizi sunan T.E.A.R.‘ı şarkı şarkı sorduk.


Image

1. “Ağahamam Apartmanı’nda Bir Çiçek” – Çukurcuma’da yürümüş, Ağahamam’da duraklamış gözleri bir evin balkonuna takılmış. Nedir onu etkileyen? Rengi var mı? Nasıl kokar?
Hayatımın son üç yılı (askerlik denen saçma dönemi saymazsak) Ağahamam Apartmanı’nda geçti. Bana balkondan seslenen çiçeğe bestelenmiş bir parça. Barış’a, sevdiceğe… Askerdeyken onu düşüne düşüne, mırıldana mırıldana, sonrasında çala çala yaratıldı.

Image

2. “Aşk Fezalarında Meşk Astronotu”- Aşk fezalarında meşk astronotu, uzayda en çok nerede yaşamak isterdi?
O evrenin eni var, sonu var ve bunu bilmeyen yok. O astronot her gün orada bir şeyler keşfetmenin heyecanıyla yaşasa da bir gönül hamalı. Öyle dolanıp duruyor. Bence hâlinden memnun gibi…

Image

3. “Temmuz” – Bu yaz güneşinin ardında böylesine acı acı tınlayan ne?
Yıl 2012. Can dostum Taner (Yücel) ile koca bir yaz geçirdik. Çok mutlu zamanlardı. Bol bol müzik dinler, çalar ve terasta içerdik. Ve bir de öyle güzel mercimek çorbası yapar ki doymak istemezsiniz. Bu beste Taner’e ait. Başlarda bir adı yoktu. Evde sık sık çalardık bunu. Albüme koymak istediğimde bana doğrudan hediye etti. Ertesi yıl ona 2012 Temmuz’unu hatırlattım. Bir de güneşte ahmak ıslatanı… Parçanın adını Temmuz koymaya karar verdik. Adının anısı buradan, tınısı da Taner Yücel’den gelir.

Image

4. “Bium Bium Bambalo” – İzlandacada bium bium bambalo, Eski Türkçede balu balu, Kürtçede zorik, Türkçede ninni, neden aynı anda hem huzurlu hem de üzücü?
Bu bir Sigur Rós yorumu aslında. Öbür yandan da bir İzlanda ninnisi. Grubun menajeri Edna’nın büyük yardımları var bu parçayı albüme koyabilmem için. En nihayetinde anonim de olsa bir yazarı varmış ve koruma altındaymış. Parçayı yolladım ve sağ olsunlar çok beğendiklerini söyledikleri bir e-mail attılar. Gelelim asıl mevzuya… Haziran 2011. Hiç unutmayacağım. Ne o haziranı ne de giden o ağbimizi. Bu parça konserlerde hep onun için çalındı. Sözleri onun için yazıldı ve onun güzel anısına kaydedildi. O olmasaydı nereden başlardım bilmiyorum. Verdiği şanslar, azarlamaları ve kattığı cesaret için ona minnettarım. HAKAN ORMAN BURADA!

Image

5. “Peri II (oe)” – Nedir bu oe? Kimdir bu periler?
“Peri”yi 2012 yılbaşı sabahı bestelemiştim. Çok güzel bir partide sızmıştım, ev sahibi sanki bir peri gibi beni odaya götürüp uykuya bırakmıştı. O ânı hayal meyal hatırlıyorum. Peri gibiydi, evet! Oe ise aynı zamanda benimle birlikte bas gitar çalan, elektronik müzik üzerine çokça kafa yormuş, Ömer Sarıgedik’in takma adı. Parçayı baştan yarattı. O nedenle “Peri II”  olarak albümde yer alıyor.

Image

6. “Beddua” – “Neler çektirdin bize, bedduamdır sana” diye seslenilen kimdir? Seni böyle kızdıranı tarif etmeni istesek?
Bu topraklarda öyle acılar çekildi ki… Dinmeyeceği gibi yenileri ekleniyor. Olan hep halka, hep garibana oluyor. Sosyal devlet ve adaletin olmadığı gibi zalimlik hat safhada. Bunlar bir yana hayatta kalmaya çalışıyoruz işte! Sağlık sigortası, gelir testi, doğalgaz, Arap kâğıdı derken kısacık ömürle uğraşıyoruz. “Beddua” bunları düşünürken böyle çıktı içimden.

  1. Düşlemeye davet: Aron Wiesenfeld

    Wiesenfeld’in puslu dünyasından, sanatçının çalışma sürecine, resimlerinde hikâyenin önemine ve son kitabına dair yanıtlar aldık.

  2. “Zorunlu askerliğe hayır”: Türkiye’de vicdanî ret

    Türkiye’de vicdanî ret mücadelesinin geldiği noktayı konuşmak için vicdanî reddini 2001’de açıklayan Mehmet Tarhan ve 2011’de açıklayan Merve Arkun’un kapısını

  3. Prömiyerden hemen önceki hafta: Gonca Vuslateri soruyor, Rıza Kocaoğlu cevaplıyor

    Son dönemde hem ekran hem de sahnedeki işleriyle beğeni toplayan Rıza Kocaoğlu ve Gonca Vuslateri ile Biriken'in ocak sonunda prömiyer yapan son oyunu “Ormanlardan Hemen Önceki Gece” üzerine bir sohbet...

  4. Renkler, evrensel hisler ve kendini unutabilmek: Panda Bear

    Beşinci solo albümü Panda Bear Meets the Grim Reaper’ı geçtiğimiz ay yayınlayan Panda Bear sorularımızı yanıtladı.

  5. İstikrar daima kazanır: Low

    Alan Sparhawk, Low’un 21-22 Ocak’ta Salon İKSV’de verdiği konserler öncesinde Bant Mag.’ın sorularını yanıtladı.

  6. Müziğin içinde dönemleri duymak: Kronovox Archives

    Çok-yönlü müzik adamı Sarp Keskiner’in yerli sahneye en büyük armağanlarından biri olan Kronovox Archives’ı masaya yatırıyoruz!

  7. “Yerimiz yurdumuz fark etmiyor, işimiz büyüyle”: Big Beats Big Times

    Berke Can Özcan’ın favori davulcularıyla bir araya geldiği projesi Big Beats Big Times’ın ilk albümü geliyor!

  8. Şarkı şarkı Barıştık Mı ve T.E.A.R. albümü

    Barıştık Mı ile trompet odaklı solo projesinin ilk uzunçaları T.E.A.R.'ı şarkı şarkı irdeledik, Özgü Aydar'a bu şarkıları çizdirdik.

  9. Bağımsızlık ve endüstri üzerine: Nø Førmat

    Fransa’da Köylü Tarımı Koruma Dernekleri AMAP’ın işleyiş modelinden ilham alan plak şirketi neyi nasıl yaptığına dair sorularımızı yanıtladı.

  10. Öğrenmeyi bırakmak yok: Tansu Biçer

    Bu sezon ulusal festivallerde dikkat çeken iki filmde birden (Neden Tarkovski Olamıyorum… ve Toz Ruhu) başrolde izlediğimiz Tansu Biçer’in senede en fazla iki kez verdiği röportajlardan biri bize nasip oldu.

  11. Erzincan dağlarında bir medea: Nesrin Cavadzade

    Geçtiğimiz yıl rol aldığı üç filmle son dönemde adından çokça söz ettiren Nesrin Cavadzade ile hem yakında vizyona girecek Kutluğ Ataman imzalı yeni filmi Kuzu, hem de gelecek planları hakkında konuşmak üzere buluştuk.

  12. Beyazperdede etik problematik keyfi: Force Majeure

    Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde izleyici karşısına çıktığı mayıs ayından beri yılın en çok konuşulan sinema olaylarından birine dönüşen Force Majeure, seyircisine beyazperde karşısında ecel terleri döktüren, gerçek bir insanlık sınavı!

  13. Bill Murray sevginizi depreştirecek 12 sevimli detay

    Bill Murray’i ocak ayında gösterime giren St. Vincent’te izleyip bir kez daha sevme fırsatı bulduk ve hakkında birkaç bilgi paylaşamadan geçemedik...

  14. Darth Vader 3. Selim olmaya kalkarsa: Murat Palta

    Şu sıralar Galeri x-ist’te Tasvir-i Beyaz Perde adlı sergisi ziyaret edilebiliyor olan Murat Palta’ya Osmanlı minyatürüyle kült filmleri buluşturan serisinin ortaya çıkışı ve geleceğiyle ilgili sorular sorduk.

  15. Maskeleriyle: Candan Seda Balaban

    Kral (Soytarım) Lear oyununun etkileyici maske ve kostüm tasarımında imzası olan Candan Seda Balaban konuğumuz...

  16. Şu üstüne başına bir şey giy

    Hikaye ve çizgi: Can Çetinkaya

  17. Kel

    Hikaye ve çizgi: Mert Tugen

  18. Üç kardeşin muhteşemlik dolu macerası

    Hikaye ve çizgi: Özgü Aydar

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] yazı işleri müdürü Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler