Şimdi sizi 2010’lardan bu yana birçok yaratıcı fikre ev sahipliği yapan, ilham verici LGBTİ+ dergilerle dolu bekleme odasına alalım…


Her ne kadar dijital devrimin çağını işaretlese de 2000’ler, özellikle 2010’dan bu yana, bağımsız basının liderliğinde matbu dergiciliğin ikinci baharına da şahit oluyor. Bu yeniden yükselen akımın en renkli okumaları ve yaratıcı fikirlerinden bazılarına ise LGBTİ+ dergileri ev sahipliği yapıyor. Listeyi İngilizce dergilerden toparladığımız için ister istemez bağımsız yayıncılığın lokomotifi New York’a odaklandığımızı not düşelim ve sizi ilgi çekici dergilerle dolu bekleme odasına alalım.

Image

Hello Mr.
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2013
Frekans: Yılda iki sayı.
Ne hakkında? İlk iki sayısını Avustralya’da çıkaran ve daha sonrasında yayın hayatına Brooklyn’de devam eden Hello Mr., kendi ifadesiyle “erkeklerle çıkan erkekler hakkında” bir dergi. Ryan Fitzgibbon tarafından başlatılan bir Kickstarter kampanyası sayesinde ortaya çıkan dergi, her sayısında “mister” adını verdiği erkekler ve onların partnerlerinin günlük deneyimleri etrafında örülü içerikleri “otantik birey” kavramının altını kanırtarak yayınlıyor.
Örnek içerik tipleri: Kurgu hikâyeler, kişisel makaleler, röportajlar, sanat ve fotoğraf konuları.
http://hellomrmag.com/magazine/issue-3/


Image

Cakeboy
Nereden? 
New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2015
Frekans: Düzensiz.
Ne hakkında? Yola bir fanzin olarak başlayan ve ilk sayısı sadece 200 adet basılan Cakeboy, ismini 1990’ların kült gençlik filmi Clueless’dan alıyor. Filmde eşcinsel genç erkekler için kullanılan “cakeboy” tanımlaması derginin kurucusu (ve filmin hayranı) Sean Santiago’nun elinde tüm queer söylemlere ve yaratıcı karakterlere özgür bir ifade platformu sunan bir mecraya dönüşüyor.
Örnek içerik tipleri: Düzensiz çıkan basılı derginin yanı sıra internet içeriklerine de ağırlık veren Cakeboy, içeriklerini kültür, politika ve moda olarak üç başlığa ayırıyor.
http://cakeboymag.com/blog/interviews/alok-vaid-menon-darkmatter


Image

Posture
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2013
Frekans: Düzensiz, genelde sonbahar/kış ve ilkbahar/yaz olarak yılda iki sayı.
Ne hakkında? Temelde kendini bir sanat ve kültür dergisi olarak tanımlayan ve “kimliğin yaratıcı araştırması” üzerine üretilen çeşitli içeriklere açık olan Posture dergisinin editör kadrosu da büyük bir çoğunlukla kendini toplumsal cinsiyet normlarının dışında tanımlayan bireylerden oluşuyor. Basılı derginin yanısıra internet sitelerinden de haftalık frekansla içerikler yayınlayan dergi, aynı zamanda düzenlediği LGBTİ+ odaklı etkinlikler ile de biliniyor.
Örnek içerik tipleri Özellikle queer sanatçılar ve karakterlerle gerçekleştirilen röportajlarla ön plana çıkan dergi, kültür, görsel sanatlar, etkinlikler ve moda başlıkları altında içerik yayınlıyor.
http://posturemag.com/online/how-this-performance-artist-challenges-the-gender-norms-of-drag/


Image

The Tenth
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2014
Frekans: Düzensiz, yılda ortalama iki sayı.
Ne Hakkında? Odağını Afrikalı-Amerikalı eşcinsel erkeklere çeviren The Tenth, ismini Amerikalı tarihçi, sosyolog ve sivil haklar aktivisti W.E.B Du Bois’in 1903’de kaleme aldığı bir makalede geçen ve Afrikalı-Amerikalı toplumunun düşünce ve kültür liderleri olarak tanımladığı “The Talented Tenth” (Yetenekli Onlu) kavramından alıyor. Dergi siyahi queer sanatçı, yazar ve entelektüellerden oluşan bir yazar kadrosunun ürettiği içerikleri özgün stilleriyle dikkat çeken görseller eşliğinde sunuyor.
Örnek içerik tipleri: İçerik anlamında kalibresi ağır metinlere yer veren The Tenth, özellikle edebi ve akademik metinleriyle öne çıkıyor. Dergi aynı zamanda moda çekimlerine de yer veriyor.
https://vimeo.com/196491611


Image

Girls Like Us
Nereden? 
Amsterdam, Hollanda – Brüksel, Belçika.
Ne zamandan beri? 2014
Frekans: Düzensiz, son dönemde yılda bir sayı.
Ne Hakkında? Tüm cinsiyetlerden kadınlara adanmış bir mecra olan Girls Like Us uluslararası bir yazar kadrosu eşliğinde sanat, kültür, politika ve yazı alanında feminizmin izdüşümlerini takip ediyor. Dünyayı erkek-egemen sistemin dışına çıkaracak rotada dünya kadınlarıyla beraber yürüdüklerini dile getiren kurucu ekip, aynı zamanda bakması oldukça keyifli bir dergi yapmayı da ihmal etmiyor.
Örnek içerik tipleri: Tematik sayılar yayınlayan Girls Like Usher sayısını “aile”, “oyun”, “sır”, “vücut” gibi temalar etrafında bağlama oturan röportaj, makale, fotoğraf çekimleri ve dosya konularıyla dolduruyor.
http://www.glumagazine.com/issues/open/issue-7-body/


Image

Original Plumbing
Nereden? San Francisco – New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2009
Frekans: Yılda dört sayı.
Ne Hakkında? Trans erkekler için bir yaşam tarzı ve kültür dergisi olan Original Plumbing, ismini trans jargonunda cinsiyet değiştirme ameliyatına girmemiş transların tanımlanmasında kullanılan ve “orijinal tesisat” anlamına gelen terimden alıyor. Trans erkeklere yönelik içeriklerin yanı sıra etkinlikler ve çeşitli ürünler üreten mecra, sayılarını “dövme”, “banyo”, “sağlık” ve “korunmalı seks” gibi çeşitli tematik çerçeveler dahilinde yayınlıyor.
Örnek içerik tipleri: Trans erkekler için yararlı rehberler, dosya konuları, röportajlar, makaleler ve erotik / pornografik kurgu hikâyeler.
http://originalplumbing.bigcartel.com/product/original-plumbing-15-the-selfie-issue


Image

Mouthfeel
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2015
Frekans: Düzensiz, yılda bir veya iki sayı.
Ne Hakkında? Bir şeyin ağızda bıraktığı tat anlamına gelen Mouthfeel, uzun yıllar New York yemek sektöründe çalışan Amerikalı fotoğraf sanatçısı ve editör Mac Malikowski’nin hayatının iki alanını bir araya getirme fikriyle beraber ortaya çıkıyor: gay kültürü ve yemek kültürü. Yemekle ilgili her şeyi queer ve homoerotik bir bakış açısıyla sunan ve sıkı bir post-punk estetiği çerçevesinde tasarlanan dergi, her sayısında ustalıkla kotarılan kolajlarla fanzin hissini kaybetmeden tasarım çıtasını epey yükseltiyor.
Örnek içerik tipleri: Yeme-içe sektörünün yükselen genç gay isimlerinden portreler, röportajlar, yemek tarifleri ve tematik dosyalara yüksek dozda mizah ve erotizm eşlik ediyor.
http://www.mouthfeelmag.com/cold-brew


Image

Velour
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2015
Frekans: Yılda iki sayı.
Ne Hakkında? İlk sayısını VYM ismiyle çıkaran ve ikinci sayısı itibariyle Velour olarak yayın hayatına devam eden dergi, drag queen kültürünün bayrağını taşıyor. Her sayısında çeşitli drag queen karakterlerini, sanatçılar, fotoğrafçılar ve yazarlarla bir araya getiren içerikler üreten mecra, özellikle şık, yaratıcı ve toplumsal cinsiyet normlarına meydan okuyan görsel estetiğiyle popülerlik yakaladı.
Örnek içerik tipleri: Özellikle röportajlar, fotoğraf çekimleri ve foto-makalelere ağırlık veren Velour bir yandan makyaj, moda ve güzellik gibi konuları zengin görsellikle sunarken bir yandan da drag kültürünün içinde yer eden aile, gerçeklik, performans gibi politik olarak yüklü başlıkları ele alıyor.
http://thedragmagazine.com/labeija/


Image

Gayletter
Nereden? New York, ABD.
Ne zamandan beri? 2014
Frekans: Düzensiz, yılda ortalama iki sayı.
Ne Hakkında? İlk olarak 2008’de haftalık bir bülten olarak yayınlanmaya başlayan ve New York alternatif LGTBİ+ sahnesi için bir rehber niteliği taşıyan Gayletter, şehrin en popüler etkinlik rehberlerinden biri hâline geldi ve gene şehrin en çok konuşulan gay partilerinden biri olan INTERRACIAL’ın ortaya çıkmasına sebep oldu.
Örnek içerik tipleri: Parti ve gece hayatı fotoğrafları, moda çekimleri, röportajlar, portreler ve mekân incelemeleri.
http://gayletter.com/videos/


Image

Butt
Nereden? Amsterdam, Hollanda – Londra, İngiltere.
Ne zamandan beri? 2001
Frekans: Yılda dört sayı.
Ne Hakkında? Listemizin en köklü yayını sayılabilecek olan Butt, 2001’de Gert Jonkers ve Jop van Bennekom tarafından kuruldu. Kendi tanımını “ilginç ve yaratıcı eşcinsel erkekler ve onlara hayranlık duyan herkes için yayınlanan bir ‘ibne’ dergisi” olarak yapan Butt, internet ortamında devam ettirdikleri blog, okuyucu forumları, parça listeleri, ticari ürünler ve çeşitli etkinliklerle milenyumun en kült yayınlarından biri olarak hayatına devam ediyor.
Örnek içerik tipleri: Casey Spooner, Michael Stipe, John Waters, Heinz Peter Knes, Edmund White, Terence Koh, Walter Pfeiffer ve Slava Mogutin gibi isimlerin de bulunduğu pek çok gay sanatçıya yer veren dergi özellikle filtresiz röportajları, okuyucuların gönderdiği içerikler ve cüretkâr görselliğiyle biliniyor.
http://www.buttmagazine.com/magazine/interviews/john-waters/

  1. Her sakallıyı deden sanma: Bearded Brutes

    İngiltere çıkışlı fotoğraf ve film sanatçısı Mark Leeming’in toplumsal cinsiyet normlarını pembe bir çiklet balonu gibi küstahça suratımıza patlattığı sim, sakal ve stil dolu portrelerinden oluşan Bearded Brutes serisinin şekerli tadı, bakanın gözünde kalıyor.

  2. Bir tür “tasarlanmış sinestezi”: Lewis Heriz

    Başta Sofrito ve Soundway olmak üzere birçok plak şirketinin görsel kimliğinin oluşmasında önemli rol üstlenen Lewis Heriz’le albüm kapakları üzerine zihin açıcı bir sohbet.

  3. A’dan Z’ye: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

    Müzik tarihine yön veren albüm, 1 Haziran’da 50. yaşını kutluyor!

  4. Kendrick Lamar ve ‘mütevazı’ iş birlikleri

    Terrace Martin’den BadBadNotGood’a, The Alchemist’ten Rihanna'ya; Kendrick Lamar’ın geçtiğimiz haftalarda yayınlanan yeni albümü DAMN.’de bir araya geldiği isimlere göz atıyoruz. 

  5. Fikirler arası kozmik bir yolculuk: Jane Weaver

    İngiliz müzisyen Jane Weaver, Fire Records etiketiyle yayınlanan yeni albümü Modern Kosmology’nin perde arkasını anlatıyor.

  6. Tuhaf ve orijinallerin evi: Fire Records

    “Muhtemelen duymamış olduğunuz müziklere ışık tutmak bizi heyecanlandırıyor.”

  7. Nostalji ya da değil: 1990’lar shoegaze sahnesinin tam takım dönüşü

    Peşi sıra gelen yeni The Jesus And Mary Chain, Slowdive ve Ride albümleri üzerine...

  8. Teftiş: Bu ay ne dinlesem?

    Yakın zamanda keşfettiğimiz, etkilendiğimiz ve paylaşmak istediğimiz müziklerden bir seçki.

  9. Sadece bir kahve içecek vakti olanlara: Rakamlarla Twin Peaks

    Nefis bir zaman yolculuğu vadeden yeni Twin Peaks sezonu için geri sayımın sonuna gelmiş bulunuyoruz.

  10. Akıl uçuran tüm filmleriyle: Danny Boyle

    İngiliz sinemasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden Danny Boyle’un, Trainspotting’in efsane karakterlerini 20 yıl sonra geri döndürmesi şerefine, filmleri arasında nostaljik bir yolculuğa çıkmanın cazibesine kapıldık.

  11. Her şeye rağmen dimdik: Derdo Ana ve Ceviz Ağacı

    İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel kategorisinde birinciliğe layık görülen Derdo Ana ve Ceviz Ağacı’nı, yönetmeni Serdar Önal ve filmin yapımcısı Nagehan Uskan’dan dinledik.

  12. Bir duygunun yolculuğu: Murtaza

    Özgür Sevimli’yle, yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı ilk filmi Murtaza’yı ortaya çıkarırken peşinden gittikleri, kullanmayı seçtiği yöntemleri, motivasyonları ve tutkularını konuştuk.

  13. Cannes Film Festivali tarihinde 8 büyük olay

    Bu yıl 17-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 70. Cannes Film Festivali, önce Photoshoplu posteri, sonra Netflix filmleriyle ilgili bir başka tartışmayla çalkalandı. Ancak bunlar, dünyanın en ünlü festivalinin ilk skandalları değil elbette.

  14. Richard Mosse’un merceğinden: Sıcak-soğuk dalgaları ve mülteci kampları

    Mülteci krizini görüntülemek için termal kamera kullanmayı seçen Mosse, fotoğraflarına bakan insanlarda acıma ve kasvet hislerinden çok, bu insanlık dramına uzaktan bakarak suç ortaklığı ve empati hislerini uyandırmayı amaçlıyor.

  15. Bağımsız, uçuk ve özgün: Milenyumda öne çıkan 10 LGBTİ+ dergi

    Şimdi sizi 2010’lardan bu yana birçok yaratıcı fikre ev sahipliği yapan, ilham verici LGBTİ+ dergilerle dolu bekleme odasına alalım...

  16. Gerçekle kurgu arasında, yapay doğa manzaraları: Burcu Perçin

    Şehrin farklı noktalarında yaratılan yapay peyzaj kurgularını irdelediği çalışmalarını x-ist’te açtığı Yeşili Doldurmak adlı bir sergide bir araya getiren Burcu Perçin’le üretim süreci, doğa-insan ilişkisi ve dahasını konuştuk.

  17. Plaja banyo havlusu serenlerin kitabı: Anne, kız harikasın!

    Elif Türkölmez’le sadece güçlü ve sade anlatımıyla değil aynı zamanda içindeki yemeklerle de iştah kabartan öykü kitabı Anne, Kız Harikasın’ı konuştuk.

  18. Açılmaya cüret eden kalpler ve bir performans olarak aşk: biriken

    Mayıs ayında Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi oyununun son sezon gösterimlerini gerçekleştiren ve Sharjah Bienali’nin İstanbul ayağı için yeni bir iş hazırlayan biriken’le sanal ortamda buluştuk.

  19. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler