İlk sayısını 2004 Eylül’ünde yayımladığımız Bant, çoğumuz (siz, biz, çoğumuz) için bir hayli dönüştürücü olduğu aşikâr 15 yılı geride bıraktı. Muhakkak birtakım yaşlar aldık. Ama 15. yılın bizde yarattığı heyecanın tek dayanağı ve 15 yılı çok kutlanası kılan yegâne gerçek, devam etmenin ta kendisi açıkçası. Bu vesileyle 2019’un geri kalanında 15. yılımızı özel dergi sayıları, proje ve etkinlikler ile kutluyoruz. Bu duyuruları sizle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. Kulağınız, gözünüz bizde olsun! Gelelim bu önünüzde duran dergide tam olarak neler olduğuna…

Bant Mag. 15. yıl özel sayısı (daha doğrusu sayıları) için bir yandan aslında uzundur aklımızı çelen bir fikri harekete geçirdik: Konularını bizim değil, kapısını çaldığımız konuk editörlerin seçeceği bir dergi. Dünyadan ve Türkiye’den geride bıraktığımız yıllar içerisinde temas kurduğumuz, ahbap olduğumuz, bize ilham vermiş veya fikirlerini kurcalamaktan heyecan duyacağımız sanatçı, yazar, müzisyen ve sinemacılar ile çeşitli oluşumlara/kurumlara gittik ve bize işlememiz için birer konu seçmelerini istedik. Gelen bazı ödevler bir hayli kazık olmakla beraber heyecanımızı daha da körükledi. Nihayetinde ortaya çıkan ilk sayı da uzaydaki okyanuslardan Gnostik inancıyla 1. yüzyıl civarı yazılmış bir metne, şair Füruğ Ferruhzad’dan ressam Yüksel Arslan’a, iklim acil durumundan Porto Riko’daki ilham verici kuir feminist protestolara, elektronik müzik tarihinin loş köşelerinden Björk külliyatına, kült diziler Kavanozdaki Adam ve Mahkûm (The Prisoner) okumalarına, sanatta kafa açan diyaloglara uzandı. Kısacası yeni/özel sayımızda geçmişten/bugünden, okumaktan zevk alacağınızı düşündüğümüz birçok hikâye/fikir bir arada.

Bant Mag. No: 68 konuk editör temasıyla şekillenen iki özel sayımızdan ilki. Aralıkta ise # 2 gelecek. Verdikleri ödevlerle dergiyi ilham verici dünyalara açan herkese bin teşekkür. Kapılarını çalsak dahi ödev koparamadıklarımızın da canları sağ olsun. Çizerken, yazarken kendinden geçen tüm Bant ekibi ve siz eski/yeni tüm okuyucular, ne güzelsiniz!

“Galiba ben büyümeyi unuttum.”
1994 – Daniel Johnston (1961-2019)

Bant Mag. 15. Yıl Özel Sayısı # 1 Konuk Editörler
Açık Radyo (Ömer Madra), Alex Gross, Alper Canıgüz, Beirut (Zach Condon), Brazzaville (David Brown), Gaye Su Akyol, Joe Coleman, John Robb, Julianna Barwick, Mabel Matiz, Matt Wolf, Molly Crabapple, Özgür Mumcu, Panda Bear (Noah Lennox), Taner Ceylan, The Radio Dept. (Johan Duncanson)

  1. Bant Mag. 15. Yıl Özel Sayısı #1

    İlk sayısını 2004 Eylül’ünde yayımladığımız Bant, çoğumuz (siz, biz, çoğumuz) için bir hayli dönüştürücü olduğu aşikâr 15 yılı geride bıraktı. Muhakkak

  2. Alex Gross seçti: Sanatçı Jana Brike ile söyleşi

    “Büluğ çağının getirdiği yoğun vücut kimyası değişimi resimlerimde iç değişimimi, ruhsal büyüme sürecimi, bir nevi yükselişimi simgeliyor diyebilirim.”

  3. Matt Wolf seçti: “Streetwise” belgeseli ve Tiny’nin hikâyesi

    Tiny’nin yaşadığına, bugünlere gelebildiğine, on tane çocuk sahibi olduğuna (ve annesiyle hâlâ sorunlu olan ilişkisinin devam ettiğine) inanması güç, buna inanmanın güçlüğünü itiraf etmek de bir o kadar zorlayıcı...

  4. Açık Radyo (Ömer Madra) seçti: İklim acil durumuna dair bir dosya

    İsveçli grevci Greta Thunberg’in ilham kaynağı ve katalizörü olduğu, 2018 Ağustos’unda başlayan ve tarihin en büyük iklim hareketlenmesine (hatta en geniş katılımlı kitlesel grevine) dönüşen süreçte neler yaşandığına bir dönüp bakmak istedik.

  5. John Robb seçti: Odağında “doğa” olan müzik albümlerinden bir seçki

    Ekolojik kaygılar, doğa sevgisi ve harekete geçme çağrısının şekillendirdiği 10 konsept albüm.

  6. Gaye Su Akyol seçti: Yüksel Arslan’dan alıntılar

    “Kitaplarımı özenle seçerek okumak en büyük tutkularımdan biri haline geliyor. [...] Bir başka tutkuyu da sakladım: Hep canlı varlıklarmış, sadık arkadaşlarmış gibi düşündüğüm mezar taşlarına olan düşkünlüğüm!” Defterler/Cahiers de Travail 1965-1994

  7. Beirut (Zach Condon) seçti: 1999’da hayata veda eden müzisyen Muslimgauze’u tanıtan bir yazı

    1961 doğumlu Jones’un Arap dünyasına ilgisi nereden kaynaklanıyordu? Bu, sadece estetik bir takıntı mıydı yoksa siyasi bir duruştan mı filizleniyordu? Nasıl bir ekipman kullanıyordu ve prodüksiyon yöntemleri nelerdi? Nasıl bir insandı?

  8. Panda Bear (Noah Lennox) seçti: Portekiz’den harika müzik önerileri

    Bant Mag. Spotify hesabından “Portekiz!” başlıklı listemizi bulup play’e bastıysanız, başlamak için hazırız.

  9. Julianna Barwick seçti: Konumuz Björk

    Her daim ilham verici yeniliklerin, tutkuların, isyanların ve ifade biçimlerinin peşine düşen Björk’ün kariyeri ve yaşantısından A’dan Z’ye satırbaşları.

  10. The Radio Dept. (Johan Duncanson) seçti: Sosyalist reggae şarkılarının hikâyesi

    “Reggae halktır... Gettodan gelir. Kitlelerden gelir. Reggae, acı çeken ve istediğini elde edememiş sıradan insanlar demektir.” - Toots Hibbert

  11. Özgür Mumcu seçti: Zamanında TRT’de yayınlanmış “Kavanozdaki Adam” dizisi hakkında bir yazı

    Bazılarının dediği gibi yenisini çekmeye gerek yok, orijinali yeterince yıkıcı olabiliyor zaten.

  12. Alper Canıgüz seçti: Kült dizi The Prisoner hakkında bir yazı

    “İtilip kakılmayacağım. Fişlenip damgalanmayacak, kimseden emir almayacağım. Sorgulanmayacak ya da numaralara mahkûm olmayacağım. Çünkü bu benim hayatım.”

  13. Mabel Matiz seçti: Füruğ Ferruhzad hakkında bir yazı

    Kadını toplum dışı gören bir coğrafyada ‘kadın’ bir şair olarak üretti, sözünü söylemekten hiç çekinmedi ve hep bildiği yolda ilerledi. Kimi zaman tüm bunların karşılığında, en yakınları tarafından bile cezalandırılsa da…

  14. Joe Coleman seçti: Gnostik inanç çerçevesinde yazılmış The Thunder, Perfect Mind şiirine bir bakış

    Coleman’a, bizi bir kadının ağzından yazılmış, teolojik bir monolog olarak düşünülen The Thunder, Perfect Mind şiiriyle buluşturduğu için müteşekkiriz.

  15. Taner Ceylan sordu: Sanat total özgürlük olabilir mi?

    Ahmet Öğüt, Aslı Çavuşoğlu, Deniz Aktaş ve Taner Ceylan tartışıyor: "Sanat total özgürlük olabilir mi?"

  16. Molly Crabapple seçti : Kuir, feminist ve yaratıcı Porto Riko protestolarından bir kesit

    Ada ülkesinin yaklaşık üç milyonluk nüfusunun üçte biri neden sokağa döküldü? Sanatçıların, feministlerin, LGBTİ+’ların ve aktivistlerin liderliğindeki bu muhalif halk hareketi neler talep ediyor ve ne şekillerde ilham veriyor?

  17. Brazzaville (David Brown) seçti: Uzaydaki okyanuslara dair bir yazı

    Yeryüzünde bizler tek bir benliğin bileşenleri, atmosferin ötesi dış dünyamız... Bahsi geçen benliğin bileşenleri olarak seyreyleye gelmişiz kozmik okyanusu.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler