“1945’te Mısır’da Nag Hammadi yakınlarında bulunan, Gnostik inancıyla yazılmış ‘The Thunder Perfect Mind’ adlı şiir üzerine bir konu hazırlamanızı istiyorum. Bence bu metin, sanat, edebiyat ve teoloji adına yapılmış en önemli keşiflerden biri.”

Joe Coleman


Yüzyıllar sonra toprağın altından çıkan cevher: The Thunder, Perfect Mind

Mart 2011’de yayımladığımız Bant No: 64’te kapak yaptığımız sanatçı Joe Coleman, kariyerine başladığı 70’lerden bugüne, incecik fırçası ve büyüteç gözlüğüyle çıplak gözle görülemeyen ayrıntılarla işlediği muazzam resimler çalışıyor. Ekim ayında yeni (ve 10 yıl sonra ilk) sergisini New York’ta açacak Coleman’a, bizi bir kadının ağzından yazılmış, teolojik bir monolog olarak düşünülen The Thunder, Perfect Mind şiiriyle buluşturduğu için müteşekkiriz.

İkinci Dünya Savaşı’nın son kulvarına girildiği, Hiroshima ve Nagasaki’nin atom bombasıyla yerle bir edildiği 1945 senesinde Muhammed Al-Samman isimli Mısırlı çiftçinin sapanı toprakta bir şeye takılır. Al-Samman, savaşın uğramadığı Mısır’ın Al-Aksur şehrinin yakınlarında çiftçilikle geçinen sade bir vatandaştır. Sapanın neye takıldığını görmek için elleriyle toprağı eşeler ve büyük, mühürlenmiş bir toprak küp bulur. Küpün içindeyse insanlığı büyük bir keşif beklemektedir; 1. veya 2. yüzyılda yazıldıkları tahmin edilen ve Hıristiyanlığın ilk yıllarına ışık tutan Gnostik inanca ait 52 adet papirüs. Bazı bilgiler Al-Samman’ın papirüsleri bir süre evinde sakladığını, hatta bir kısmını ısınmak için yaktığını söylese de çiftçimiz nihayetinde yetkililere gider ve artık Nag Hammadi Kütüphanesi olarak anılan bu metinler gün yüzüne çıkar.

Al-Samman’ın papirüsleri bulmasından ve İkinci Dünya Savaşı’ndan muhtemelen 19 yüzyıl önce o civardaki Aziz Pakomyus manastırının azizlerinin ise başı beladaydı. Hıristiyan ve tüm dinî dogmalara kafa tutan, bilgi ve sezgi yolunu benimseyen Gnostik inançla kaleme alınmış metinler kilise tarafından “sapkın” oldukları gerekçesiyle yasaklanmıştı. Bu, bünyesinde hatırı sayılır miktarda Gnostik papirüs bulunan Aziz Pakomyus manastırı için tehlike çanları anlamına geliyordu. Manastırın azizleri kellelerinden olmamak için ellerindeki bu metinlerden kurtulmaya karar verdiler ve onları yakmak yerine (akıllarına sağlık) yüzyıllar sonra Al-Samman’ın bulabileceği bir yere, toprağa gömdüler. 

Birinin gömmesi ve başka birinin kazmasıyla yüzyıllar sonra keşfedilen bu metinler neyse ki günümüzde sapkın ve tehlikeli bulunmaktan ziyade hayranlıkla karşılanıyor. Hıristiyan ve tüm dinî dogmalara kafa tutan, bilgi ve sezgi yolunu benimseyen Gnostik inancıyla yazılan metinler arasında bulunan bir şiir, The Thunder, Perfect Mind ise çok farklı bir yere sahip… Satırlarını kendine hayran bırakarak tekrar tekrar okutan The Thunder, Perfect Mind metninden alıntılayıp çevirmeye cüret ettiğimiz beş bölüm, Merve Atılgan’ın çizgileri eşliğinde yeni bir hayat kazandı.


Ben ilkim ve sonum.
Ben şerefliyim ve hakirim.
Ben fahişeyim ve kutsal olanım.
Ben eşim ve bakireyim.
Ben anne ve kız çocuğuyum.


Ben anlaşılamayan sessizliğim.
Sık sık akla düşen düşünceyim.
Ben türlü tınıya sahip sesim.
Birçok farklı görünüme sahip kelimeyim.
Ben kendi adımın dile gelmiş haliyim.


Siz beni inkâr edenler, beni kabullenin.
Siz beni kabullenenler ise beni inkâr edin.
Siz hakkımda doğruları söyleyenler, hakkımda yalan söyleyin.
Siz hakkımda yalan söyleyenler ise hakkımdaki doğruları söyleyin.


Çünkü ben bilgiyim ve cahilliğim.
Ben utancım ve cesaretim.
Ben utanmazım, ben utanç içindeyim.
Ben kudretim ve ben korkuyum.
Ben savaşım ve ben barışım.


Sadakatimden nefret etmeyin ve
Öz irademe karşı sevgi beslemeyin.
Zayıf düştüğümde beni yüzüstü bırakmayın ve
kudretimden korkmayın.
Neden korkumu hor görür,
kibrimi lanetlersiniz?
Ben tüm korkularda varım.
Ben tir tir titremedeki gücüm.
Ben zayıf olanım ve
iyi bir yerdeyim, iyiyim.

  1. Bant Mag. 15. Yıl Özel Sayısı #1

    İlk sayısını 2004 Eylül’ünde yayımladığımız Bant, çoğumuz (siz, biz, çoğumuz) için bir hayli dönüştürücü olduğu aşikâr 15 yılı geride bıraktı. Muhakkak

  2. Alex Gross seçti: Sanatçı Jana Brike ile söyleşi

    “Büluğ çağının getirdiği yoğun vücut kimyası değişimi resimlerimde iç değişimimi, ruhsal büyüme sürecimi, bir nevi yükselişimi simgeliyor diyebilirim.”

  3. Matt Wolf seçti: “Streetwise” belgeseli ve Tiny’nin hikâyesi

    Tiny’nin yaşadığına, bugünlere gelebildiğine, on tane çocuk sahibi olduğuna (ve annesiyle hâlâ sorunlu olan ilişkisinin devam ettiğine) inanması güç, buna inanmanın güçlüğünü itiraf etmek de bir o kadar zorlayıcı...

  4. Açık Radyo (Ömer Madra) seçti: İklim acil durumuna dair bir dosya

    İsveçli grevci Greta Thunberg’in ilham kaynağı ve katalizörü olduğu, 2018 Ağustos’unda başlayan ve tarihin en büyük iklim hareketlenmesine (hatta en geniş katılımlı kitlesel grevine) dönüşen süreçte neler yaşandığına bir dönüp bakmak istedik.

  5. John Robb seçti: Odağında “doğa” olan müzik albümlerinden bir seçki

    Ekolojik kaygılar, doğa sevgisi ve harekete geçme çağrısının şekillendirdiği 10 konsept albüm.

  6. Gaye Su Akyol seçti: Yüksel Arslan’dan alıntılar

    “Kitaplarımı özenle seçerek okumak en büyük tutkularımdan biri haline geliyor. [...] Bir başka tutkuyu da sakladım: Hep canlı varlıklarmış, sadık arkadaşlarmış gibi düşündüğüm mezar taşlarına olan düşkünlüğüm!” Defterler/Cahiers de Travail 1965-1994

  7. Beirut (Zach Condon) seçti: 1999’da hayata veda eden müzisyen Muslimgauze’u tanıtan bir yazı

    1961 doğumlu Jones’un Arap dünyasına ilgisi nereden kaynaklanıyordu? Bu, sadece estetik bir takıntı mıydı yoksa siyasi bir duruştan mı filizleniyordu? Nasıl bir ekipman kullanıyordu ve prodüksiyon yöntemleri nelerdi? Nasıl bir insandı?

  8. Panda Bear (Noah Lennox) seçti: Portekiz’den harika müzik önerileri

    Bant Mag. Spotify hesabından “Portekiz!” başlıklı listemizi bulup play’e bastıysanız, başlamak için hazırız.

  9. Julianna Barwick seçti: Konumuz Björk

    Her daim ilham verici yeniliklerin, tutkuların, isyanların ve ifade biçimlerinin peşine düşen Björk’ün kariyeri ve yaşantısından A’dan Z’ye satırbaşları.

  10. The Radio Dept. (Johan Duncanson) seçti: Sosyalist reggae şarkılarının hikâyesi

    “Reggae halktır... Gettodan gelir. Kitlelerden gelir. Reggae, acı çeken ve istediğini elde edememiş sıradan insanlar demektir.” - Toots Hibbert

  11. Özgür Mumcu seçti: Zamanında TRT’de yayınlanmış “Kavanozdaki Adam” dizisi hakkında bir yazı

    Bazılarının dediği gibi yenisini çekmeye gerek yok, orijinali yeterince yıkıcı olabiliyor zaten.

  12. Alper Canıgüz seçti: Kült dizi The Prisoner hakkında bir yazı

    “İtilip kakılmayacağım. Fişlenip damgalanmayacak, kimseden emir almayacağım. Sorgulanmayacak ya da numaralara mahkûm olmayacağım. Çünkü bu benim hayatım.”

  13. Mabel Matiz seçti: Füruğ Ferruhzad hakkında bir yazı

    Kadını toplum dışı gören bir coğrafyada ‘kadın’ bir şair olarak üretti, sözünü söylemekten hiç çekinmedi ve hep bildiği yolda ilerledi. Kimi zaman tüm bunların karşılığında, en yakınları tarafından bile cezalandırılsa da…

  14. Joe Coleman seçti: Gnostik inanç çerçevesinde yazılmış The Thunder, Perfect Mind şiirine bir bakış

    Coleman’a, bizi bir kadının ağzından yazılmış, teolojik bir monolog olarak düşünülen The Thunder, Perfect Mind şiiriyle buluşturduğu için müteşekkiriz.

  15. Taner Ceylan sordu: Sanat total özgürlük olabilir mi?

    Ahmet Öğüt, Aslı Çavuşoğlu, Deniz Aktaş ve Taner Ceylan tartışıyor: "Sanat total özgürlük olabilir mi?"

  16. Molly Crabapple seçti : Kuir, feminist ve yaratıcı Porto Riko protestolarından bir kesit

    Ada ülkesinin yaklaşık üç milyonluk nüfusunun üçte biri neden sokağa döküldü? Sanatçıların, feministlerin, LGBTİ+’ların ve aktivistlerin liderliğindeki bu muhalif halk hareketi neler talep ediyor ve ne şekillerde ilham veriyor?

  17. Brazzaville (David Brown) seçti: Uzaydaki okyanuslara dair bir yazı

    Yeryüzünde bizler tek bir benliğin bileşenleri, atmosferin ötesi dış dünyamız... Bahsi geçen benliğin bileşenleri olarak seyreyleye gelmişiz kozmik okyanusu.

  18. Künye

    yayın imtiyaz sahiplerive etkinlik direktörleri Aylin Güngö[email protected] J. Hakan Dedeoğ[email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç[email protected] kreatif direktör Aylin Güngö[email protected] editörler