İskoçyalı müzisyen Sophie Xeon, ya da sahne ismiyle SOPHIE, tutkuyla bağlı olduğu elektronik müzik dünyasında kendi jenerasyonunun en yenilikçi ve cesur müzisyenlerinden biri olarak hatırlanacak. 30 Ocak sabahında, yaşadığı Atina’da dolunayı izlemek için gerçekleştirdiği bir tırmanışın ardından ayağı kayarak düşen SOPHIE, 34 yaşında hayatını kaybetti ve müzik dünyasında asla doldurulamayacak bir boşluk bıraktı.

Tematik üretimleri ve özgün yaklaşımıyla pop müziğin seyrini değiştiren SOPHIE’nin kariyerinden bazı satır başlarına Berkay Güney’in illüstrasyonları eşlik ediyor…

Çocuk yaşta tanıştığı elektronik müziğe yoğun bir ilgi besliyor SOPHIE. 9-10 yaşlarında ailesine “Ben artık okula gitmek istemiyorum, elektronik müzik bestecisi olmak istiyorum” diyecek kadar kuvvetli bir bağ kuruyor bu müzikle. Gençlik yıllarını odasına kapanıp müzik yaparak bir yandan da DJ’lik öğrenerek geçiriyor. Yetişkin olarak hayata geçirdiği ilk müzikal proje, üç arkadaşıyla kurduğu Motherload isimli grup oluyor. Kısa bir süre sonra bu gruptaki Matthew Lutz-Kinoy’la performans işlerine imza atıyor.

Kişisel müzik serüveninin en büyük kırılmalarından birini, Hollandalı Freudenthal/Verhagen ekibinin 2011 tarihli kısa filmi Dear Mr/Mrs için bestelediği müziklerle yaşıyor. Bu çalışmanın ardından PC Music’in gediklileri A.G. Cook ve Danny L Harle’la ortaklıklar yapmaya ve müziğini yeni perspektiflerle buluşturmaya devam ediyor.

Londralı etiket Huntleys + Palmers’tan 2013’te çıkardığı ilk single “Nothing More to Say”le daha geniş kitlelerin dikkatini çekiyor. Bu parçada vokallerde Jaide Green’i duyuyoruz. Nitekim iş birliklerine ara vermeden devam ediyor Sophie. Japonyalı şarkıcı Kyary Pamyu Pamyu’yla yaptığı düetin ardından A.G. Cook ve Hayden Dunham’la QT isimli projede güçlerini birleştiriyor. Hayalî bir enerji içeceğinden ilham alan bu ortaklık, SOPHIE’nin tematik üretimlerine dair ilk ipuçlarından birini veriyor.

2015 sonbaharında ilk SOPHIE albümü yayımlanıyor. Numbers etiketli Product, daha önce yayımladığı teklilerin de yer aldığı sekiz parçalık bir albüm; SOPHIE’nin zamanının en özgün avangart pop bestecilerinden biri olduğu yorumlarını beraberinde getiriyor. Müziğin bir “ürüne” dönüşmesini mesele eden albümün fiziksel baskıları da silikon bir kaplamayla satışa sunuluyor. Albümle birlikte seks oyuncaklarını andıran silikon materyallerden oluşan bir merch serisi de piyasaya çıkıyor. SOPHIE bu dönemde The Travel Almanac’ta yayımlanan röportajında yapmak istediği müziği öyle duru ve etkileyici bir şekilde anlatmış ki: “Herhangi bir entelektüel analize ihtiyaç duymayan, bütünüyle duyulara dönük bir deneyim sunan.”

SOPHIE, 2016’yı, daha önce de birlikte çalıştığı Charli XCX’le açıyor. XCX’in Vroom Vroom ismini taşıyan EP’sinin prodüksiyonunu üstlenen SOPHIE, aynı yıl yayımlanan Charli XCX – Lil Yachty düeti “After the Afterparty”ye de el atıyor. SOPHIE’nin pop ile kurduğu ilişki üzerine düşünmek için yine bu tarihlerde yayımlanmış bir başka röportajına uzanalım: “Bence pop müziği kimin en güçlü, kimin en parlak şeyi yapabildiği belirlemeli. Bu benim hem müzikal hem sanatsal olarak çok ilgimi çeken bir görev. Çok da geçerli bir görev olduğunu düşünüyorum. Duygusal olarak kimin en çiğ olabildiği nasıl geçerliyse… Neden çoğu insanın bunu daha değerli bir şey olarak önceliklendirdiğini anlayamıyorum. Benim üstlenmek istediğim görev, kimin güncel teknolojiyi, imgeleri ve kişileri kullanarak en parlak, en yoğun ve en çekici şeyi yapabileceğiyle ilgili.”

İkinci SOPHIE albümüne ilk bakış, Ekim 2017’de yayımlanan “It’s Okay To Cry” parçasıyla oluyor. Müzisyenin kendisini gördüğümüz ilk klip bu. Şarkının yayımlanmasıyla birlikte verdiği röportajlarda ilk kez she/her zamirlerini kullandığından bahsederek trans olarak açılan SOPHIE, aynı dönemde yeni albümünden kimi parçaları ilk kez seslendirdiği canlı performansıyla sahne prömiyerini de yapıyordu. 

Beklenen albüm, OIL OF EVERY PEARL’S UN-INSIDES ismiyle 2018 yazında Transgressive, Future Classic ve SOPHIE’nin kurduğu plak şirketi MSMSMSM ortaklığıyla yayımlanıyor. Başta “Ponyboy” ve “Faceshopping” teklileriyle bir efsaneye dönüşen albüm, müzisyene 61. Grammy Ödülleri’nde En İyi Dans / Elektronik Albümü dalında adaylık getiriyor.

Müzik yazımına, prodüksiyona getirdiği karakteristik yaklaşımını sahneye de taşıdı SOPHIE. Konserleri bir performanstan ziyade deneyim olarak özetleniyor. Dinleyicilerine “ben şu an neye tanık oluyorum?” sorusunu sorduran bir prodüksiyonla; dansçılar, görsel efektler, göz alıcı dekorlar ve sınırları zorlayan fikirlerle bezeli. Bir Boiler Room DJ setinde, drag performans sanatçısı Ben Woozy’yi kendisinin yerine kabine geçirip, set boyunca onun koruması gibi takılması gibi sürprizlerini de unutmamalı.

2018’deki bir röportajında dört yeni albüm üzerine çalıştığını ve bunlardan birinin tamamlanmak üzere olduğunu dile getirmişti SOPHIE. Ne yazık ki bu albümler henüz yayımlanmadı. 2020 yazında YouTube’da canlı yayımlanan bir konser gerçekleştiren SOPHIE, HEAV3N SUSPENDED ismini verdiği 20 dakikalık sette daha önce hiç duymadığımız parçalarına yer vermişti.

Que Linda ve Caro Loka’dan oluşan Miami çıkışlı elektronik müzik ikilisi Basside’ın SOPHIE prodüktörlüğünde yapılan kayıtları, 2 Nisan’da bir EP olarak yayımlanıyor. SOPHIE’nin “NYC2MIA” şarkısına yaptığı remiks buradan dinlenebilir.

SOPHIE’nin anısını yaşatmak için fazlasıyla isabetli görünen bir kampanya başlatıldı. Hayranlar, NASA’nın, 2020 başlarında keşfedilen TOI 1338 b gezegenine SOPHIE’nin isminin vermesini istiyor. Kampanyanın çıkış noktası, SOPHIE’nin 2018 tarihli albümü OIL OF EVERY PEARL’S UN-INSIDES’ın kapak görseli. Nitekim kapakta SOPHIE’nin ardında görülen desenler, gezegenden paylaşılan fotoğraflara fazlasıyla benziyor.

  1. Evet, bu bir müzik sayısıdır

    Senelerce bir müzik dergisi olmadığımıza ama müzik kültürüne olan sevdamızın bizi buralara getirdiğine dair savunmalar verdik. Şimdi ise bu algıyı

  2. Zamanın görsel hafızasına dair: 3 müzik fotoğrafçısını dinliyoruz

    Ebru Yıldız, Jenn Five ve Pooneh Ghana’ya sorduk: Canlı müzik ve yakın temastan uzak bu dünya onları ne şekillerde etkiliyor; neler yaşıyor, neler hissediyorlar?

  3. Nasıl günler bu günler: Müzisyenlerden mektuplar

    Sorularımızı Türkiye ve dışarıdan pek çok müzisyene, DJ’e yolladık. Yanıt alabildiklerimizden size mektuplar topladık.

  4. “Hep aynı araçlara güvenemezsin”: Matana Roberts ve Moor Mother

    Hem ilişki kurulabilecek hem de dersler çıkarılabilecek detaylarla dolu bir zihin egzersizi için söz ilham verici müzik insanları, Matana Roberts ve Moor Mother’da.

  5. Kriz halinde kültürlere şefkatle yaklaşmak: Dünyadan müzik basını manzaraları

    Dünyanın farklı noktalarından editörler nasıl süreçlerden geçtiklerini paylaşıyor. Bazıları oldukça kurumsal yayınlarda çalışıyor, bazıları müzik kültürünün geleceğe en adil şekilde nasıl taşınabileceğine kafa yoruyor, hatta aralarında bu ortamda yeni dergi çıkarmaya karar vermiş olanlar da var.

  6. Sözlerin ruhu çıksın: Batuhan Mutlugil ve Gülinler

    Kariyerinin ilk solosunu paylaşan Duman gitaristi Batuhan Mutlugil’i, şu sıralar kendi solosunu hazırlayan ve bir diğer Duman üyesi Ari Barokas’a canlı performanslarında eşlik eden Gülinler aldı karşısına.

  7. Noga Erez’in kendiliğinden çiçek açan şarkıları

    Noga Erez’in pandemi sürecinde, kendi tabiriyle, en iyi hâline getirilen şarkılarında hem fiyakalı bir tavır hem de çocuksu bir naiflik var. City Slang’den çıkardığı yeni albümü “KIDS”i kendisinden dinledik.

  8. Günün gerçeklikleri ve olası yollar: Söz plak şirketlerinde

    Türkiye'den ve dünyadan, 2020'yle birlikte çeşitli süreçlerden geçen çok farklı ölçekler ve farklı motivasyonlardaki plak şirketlerine sorduk.

  9. Ekstrem bir klasik müzik: Ozan Akyol ve Kutay Soyocak

    Vox In Rama adını verdiği black metal projesiyle karşımıza çıkan Jakuzi solisti Kutay Soyocak ve metal müziğe dair referansları KALT’taki mizahına da serpiştiren Episode 13 üyesi Ozan Akyol’u aynı masada buluşturduk.

  10. Şeytan odamızdan çıkmasın: Palmiyeler

    Palmiyeler, son konserini Şubat 2020’nin son günlerinde ABD turnesinin finali olan Buffalo’da çaldığından bu yana yaşantılarımız epey değişti.

  11. Dayanma gücünün sınırlarından nereye?: Müzikli mekânlar yanıtlıyor

    Mikrofonu Ankaralı esnafın örgütlediği Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu KABARE’ye; İzmir’den ve İstanbul’un farklı semtlerinden bazı müzikli mekânlara uzattık.

  12. Aklımdakiler: Melike Şahin

    Sanatçı, yazar, müzisyen dostlarından Melike Şahin’e sorular var. Merhem, yatıştırdı mı, iyileştirdi mi? Müziğinde arabeskin izi nasıl sürülebilir? Referans hikâyeler ve duygu durumları neler?

  13. Zebra misali, sessiz ve derinden: Charles Pasi ve Boran Kuzum

    Boran Kuzum’un Charles Pasi ile bu sohbeti geçmiş zamanda; çatal kaşık sesinin es verdirdiği, araba gürültüsünün fona yerleştiği, sigara dumanı ve kahve kokusunun ruhlara işlediği bir Paris kafesinde yüz yüze başladı ve hayatlarımızın normale dönmesini iple çektiğimiz bu günlerde, Charles Pasi’nin yeni albümü Zebra’nın yayımlanması vesilesiyle ses sese tamamlandı.

  14. Temel motivasyon dünya ahvali: Lara Di Lara ve Kamufle

    Lara Di Lara ve Kamufle, pandemi günlerinde hayat verdikleri beş şarkılık EP için gün sayarken...

  15. Şarkı şarkı: Black Country, New Road ve “For the first time”

    Muazzam bir ilk albüm, altı soru, altı cevap, altı illüstrasyon.

  16. Sancılı süreçler, çıkan dersler, yenilenen gözler: Festival ve turne sektörüne bakış

    İstanbul Caz Festivali, Pozitif, Arter Yeni ve En Yeni Müzik Festivali, Soundports, Bozcaada Caz Festivali, Epic Fair ve Hollanda’dan Le Guess Who? yanıtlıyor.

  17. Tek başınalık ve hurafeler: Taner Yücel ve Görkem Karabudak

    Bu sohbette "Cemil Şov" filminin müziklerinin sorumlusu Taner Yücel ve “Akılsız Başın Sürgünü” isimli ilk şarkısını yayımlayan Görkem Karabudak buluştu.

  18. Kapamak yerine kapıları açmak: Deniz Cuylan ve Durul Taylan

    Los Angeles’ta komşuluk eden Deniz Cuylan ve Durul Taylan’ın; yeni başlangıçlar, sürekli değişimler, “Daimon”lar ve son üretimleri üzerine muhabbeti.

  19. Ergenlik Yılları: Nükhet Duru

    Müzisyenlerin büyürken dinlediği müzikleri ve bu müziklerin üzerlerinde bıraktığı tesiri kurcaladığımız Ergenlik Yılları köşemizde memleket popüler müzik tarihinin divası Nükhet Duru var.

  20. Çizgi hikâye: SOPHIE (1986 – 2021)

    Tematik üretimleri ve özgün yaklaşımıyla pop müziğin seyrini değiştiren SOPHIE için çizgiler eşliğinde bir anma.

  21. “Hollow Shell” ve ardındakiler: Cava Grande

    2000’lerde yerli müziğin seyrine renkli dokunuşlar yapan Tan Tunçağ’ın son yıllarda meşgul olduğu solo projesi Cava Grande, ikinci stüdyo albümünü yayımladı.

  22. “İnternet ruhumu ezip geçiyor”: Ashnikko

    Ashnikko’yla; 2021’in ilk günlerinde yayımladığı DEMIDEVIL isimli 10 parçalık koleksiyonunu, Kelis sevgisini ve yarattığı alter-egosu “Daisy”yi konuştuk.

  23. Aklımdakiler: BaBa ZuLa

    Hayvan Gibi’den hareketle, BaBa ZuLa’dan Murat Ertel’e, dost meclisinden gelen soruları yönelttik.

  24. Ses büyüsün, çoğalsın, yayılsın: İnternet radyolarına bağlanıyoruz

    Noh Radio, Root Radio, Radyo Modyan, Year Zero, 2021’in başında Ortak Kanal başlığıyla bir hareket planını hayata geçirdi. Oops! Radio ise DJ Style-ist’in yakın dönem projesi.

  25. Hayal etmeye devam: Deniz Taşar

    Şarkı yazarlığını “kendini ve müziği keşfetmek” olarak tanımlayan Deniz Taşar, ortak duygularda buluşma vadeden albümünün detaylarını ve üretim sürecini anlatıyor.

  26. Müşterek paydalar, güvenli alanlar: Çeşitli kolektifler anlatıyor

    Queerwaves, Algorave İstanbul, Club Coweed, Hood Base, Lordlar Sofrası ve Life From İstanbul’a sorduk: Bu dönemin ekonomi, sosyal güvence, kültür ya da yalnızlaşma adına etkileri nasıl değerlendirilebilir?

  27. Koca bir müzik havuzunda: Altın Gün ve “Yol”

    Son yıllarda ünü dünya haritasının dört bir ucuna uzanan Hollandalı topluluk Altın Gün, Glitterbeat etiketiyle yeni albümü Yol’u yayımladı.

  28. Takibe alın: Son dönemde tanıştığımız bazı yeni sesler

    Üretme motivasyonlarının temelini ne oluşturuyor? Müziklerinin dinleyicide nasıl hisler uyandırmasını hayal ediyorlar? Yakın gelecek planları neler?

  29. Arlo Parks’a kulak verin, iyileşin

    İlk albümün ardında yatanları, şair kimliğini besleyen unsurları ve üretme misyonunu Arlo Parks’dan dinliyoruz.

  30. Grazia’nın 1978 çıkışlı ilk, tek ve benzersiz albümü

    Ladies on Records ile kadınların anlattığı hikâyelerin izini süren Kornelia Binicewicz, son derlemesi “A Drop of Luck”ta yer alan sanatçılardan Grazia’nın saklı albümünü, İsrail merkezli plak şirketi Fortuna’nın kurucularından Zach Bar’dan dinliyor.

  31. Her şey boş bir sayfa ile başlar: Vincent De Boer

    Vincent De Boer’le “The Stroke”un üretim süreci ve Ill Considered’la yakaladıkları uyumun detaylarını konuştuk.

  32. Künye

    yayın imtiyaz sahipleri ve etkinlik direktörleri Aylin Güngör [email protected] J. Hakan Dedeoğlu [email protected] genel yayın yönetmeni Ekin Sanaç [email protected] kreatif