Dünya dönüyor: Frankfurt’ta bir restorandan COVID-19 yasaklarına oyuncak pandalı sessiz protesto ve diğerleri

Dünyanın farklı noktalarından, büyük gündem yaratmayan haberler.

Frankfurt’ta COVID-19 yasaklarını oyuncak pandalarla protesto eden restoran

Kafe, bar, restoran ve eğlence mekânlarının 20 Aralık’a dek kapalı kalması kararlaştırılan Almanya’da, marketler ve okullar açık kalmaya devam ediyor. Frankfurt’taki Pino restoranının sahibi Guiseppe Fichera bu durumu protesto etmek için ve “Restorana biraz hayat getirme” amacıyla mekânındaki tüm masalara oyuncak pandalar oturttu. Restoranın bar kısmında takılan pandaların ellerinde Corona marka biralar var. 

Bu düzenlemeyi sessiz bir protesto olarak nitelendiren Fichera, restoranın önünden geçenler için keyifli bir manzara da sunduğunu söylüyor. Yasaklar bitene kadar dekoru koruyacağını anlıyoruz. Almanya hükûmeti yasaklardan etkilenen işletmelere kasım ayında 15 milyarlık destek bütçesi oluşturmuştu. 

Harvard tarihinde seçilen ilk Siyah öğrenci birliği başkanı

Harvard için üniversitenin sosyal yüzünü oluşturan birlikler ve öğrenci kulüpleri oldukça önemli topluluklar. Bu toplulukların başkanlık seçimleri de büyük önem taşımakta. 12 Kasım’da sonuçlanan öğrenci birliği başkanlık seçimi ise sonucu ile bir ilke imza attı ve üniversite tarihinde çok önemli bir sayfa açtı. İlk kez  Siyah bir öğrenci, Noah Harris, öğrenci birliği başkanı seçildi. 

İdari Bilimler Fakültesi’nde okuyan 20 yaşındaki Mississippili Harris, seçimlerden sonra şu açıklamayı yaptı: “Özellikle geçtiğimiz yaz aylarında George Floyd, Breonna Taylor ve Ahmaud Arbery’nin ölümünden dolayı yaşananlardan, ırkçılıkla hesaplaşılan protestolardan sonra Harvard öğrenci birliğinin bir Siyaha güvenmesi, eşi benzeri görülmemiş, çok önemli bir beyanattır.” 

ABD’nin güneydoğusunda sayılarının artmasıyla bilim insanlarını endişelendiren Tegu kertenkeleleri

Bilimsel adı Salvator Merianae olan Arjantin siyah beyaz tegu kertenkelesi, 140 santimetreye kadar büyüyebilen ve insanların evcil hayvan olarak da beslediği bir tür. Ekolojinin bozulması sebebiyle doğadaki varlıkları nesli tükenmekte olan diğer canlı türleri için büyük tehdit oluşturabiliyor. Çünkü evcil hayvan olarak beslenip doğaya salınmaları ile birlikte sayıları özellikle Latin Amerika’da gittikçe artan kertenkeleler; toprak altında yetişen sebzelerin yanı sıra kuşların, kaplumbağaların ve sürüngenlerin yumurtaları ile besleniyor. 

Küresel ısınma sebebiyle habitatı Amerika kıtasının kuzey bölümlerine doğru yayılmaya başlayan tegu kertenkeleleri doğada görüldüğünde gönüllüler tarafından kurtarma birimlerine götürülüyor ve evcil hayvan olarak beslemek isteyenler tarafından sahiplendiriliyor. Ancak bu sahiplendirme konusu da birçok uzmana göre baştan aşağı problemli. Yani insanlık sorun üzerine sorun yaratmayı sürüdürüyor. 

Hindistan’da öğrencilerinden harç yerine plastik atık talep eden okul

Mazin Mukhtar ve partneri Parmita Sarma’nın Batı Bengal’de kurdukları Akshar okulu, bölgedeki çevresel ve eğitimsel problemlere çözüm üreten örnek bir uygulama geliştirdi. Okul ücretinin evlerdeki plastik atıklarla ödendiği bir sisteme geçiş yapılmasıyla hem düşük gelir seviyesinin yarattığı eğitim eşitsizliğinin hem de çıkan plastik atıkların yakılmasının önüne geçiliyor. Ayda 10 bin kadar plastik atık toplayan okul, bu atıkları eko-tuğlalar olarak geri dönüştürüldükleri fabrikalara ulaştırıyor. Ayrıca üst sınıfların alt sınıflara ek ders vererek okuldan ücret aldıkları bir düzenle çocukların okuyarak para kazanması ve başka işlerde çalışmak durumunda kalmaması da sağlanıyor. 

20 öğrenci ile 2016 yılında eğitim öğretime başlayan okul yıllar içinde yaşları 4 ile 15 arasında değişen 110 öğrenciye ulaştı. Son yıllarda okulu bırakmak durumda kalan hiçbir öğrenci olmaması da iyi bir haberdi. Pandemi döneminde kapılarını öğrencilere kapatmak durumunda kalan okulun binası ihtiyaç sahiplerine yemek bağışlayan bir merkez olarak kullanılmakta.

Oxford Üniversitesi kampüsüne getirilen kuzu ve dana eti yasağı 

Business Insider’a göre 1 kilo kuzu etinin sofralarda yerini alması sürecinde 39,2 kilo karbondioksit açığa çıkıyor. Üstelik karbondioksitin çok büyük bir kısmı paketleme öncesi süreçte açığa çıkmakta. Bu sayı sığır eti için ise 27 kilo civarında. Bu verilerin bilincinde olan Oxford öğrenciler üniversitedeki kafeterya ve yemekhanelerde kuzu ve dana eti satışının yasaklanmasını sağladı. Bu uygulamadan gece de açık kalan birkaç kafeterya muaf tutulmuş olsa da önemli bir farkındalık oluşturulduğu ortada. 

Londra temelli üniversitelerden Goldsmiths daha önce aynı gerekçe ile sığır eti satışını yasaklamış, Cambridge de kafe ve restoranlarında kırmızı et yerine bitki temelli yiyeceklerden oluşan mutfağa geçiş yapmıştı.

Yazı: Biçem Kaya