Dünyadan müzik basını manzaraları: Louder Than War

Bant Mag. No:74’te dünyanın farklı noktalarındaki birkaç editörden, geride kalan yılın değerlendirilmesine yönelik sorularımıza yanıtlar aldık. Kimi oldukça kurumsal yayınlarda çalışıyor, kimi müzik kültürünün geleceğe en adil şekilde nasıl taşınabileceğine kafa yoruyor, hatta kimi de bu ortamda yeni dergi çıkarmaya karar vermiş. Müzik basını neye yarar? Yaramalı mıdır? Krizlerin kültür üzerindeki çok katmanlı yıkıcı etkilerine karşı nasıl aksiyonlar alınabilir? Devam etmenin bir yolu baştan başlamak mı? Hangi yapılar en çok, hangileri en az etkilendi? Yeni müzikleri kutlamanın arkasında nasıl motivasyonlar var? Gelinen noktadaki dijital komünite fikri acaba ileriki dönemleri nasıl etkileyecek? Düşünmelik bir dolu soru var. Buyurunuz.  

Louder Than War yanıtlıyor

Merkez: Manchester
Format: Basılı dergi ve online platform. Ama pandemi dönemiyle dergiyi basmayı durdurdular. 
İçerik: Alternatif müzik ve kültür haberleri, eleştirileri, röportajlar. 
Ne zamandır var?: 2010’dan beri.

“Eğer kaostan çıkacaksak ve kova çağına gireceksek bir şeyleri ciddi anlamda yeniden düşünmemiz şart!”

John Robb (Genel Yayın Yönetmeni): “Her şey tam anlamıyla tepetaklak oldu. Sonu gelmeyen turne seyahatleriyle şekillenen hayatım bir anda evimdeki arka odaya ve Manchester’ın zaman zaman terk edilmiş bulduğum merkezindeki günlük bir saatlik koşulara sıkıştı. Teknoloji tam bir kurtarıcıydı ve Zoom gibi araçlarla yaptığımız iki boyutlu sohbetler milyonlarca olasılığa kapı araladı. Zaman çok hızla geçti. Geçtiğimiz sene iki kitap yazdım. Biri yeşil geleceklere dair, diğeri ise goth müziğin tarihiyle ilgili. Şu anda ise otobiyografim ve onun yanı sıra sürreel bir roman üzerine çalışıyorum. Ayrıca devasa bir eğitim programı başlattım ve film gibi farklı projeler üzerine de kafa yoruyorum. Eskiden olduğu gibi sürekli müzik dinliyorum ve laptop’umda müzik yazıyorum. Grupla stüdyoya giremesek de birçok yeni şarkı yazdım. Acaba bu süreç müziğin tınısını ve dokusunu değiştirecek mi, merak ediyorum.”

“İnternet ve teknoloji her şeyi değiştirdi, bir anda beş yıl ileriye atlamışız gibi hissediyorum. 2021’deyiz ve tüm dünya önümüzdeki ekranlarda. Louder Than War’da da canlı performans eleştirisi artık yazamadığımız için odağımızı albüm tanıtımlarına ve fikir yazılarına taşıdık.” 

“Virüsün ülkelerin nüfusuna ve yöneticilerine ayna tuttuğunu düşünüyorum. Pandemiyle birlikte birçok farklı mesele de yüzeye çıktı ve derinleşti. İnsanların düşünmeye zamanı oldu ve dünya daha da kutuplaşmış bir noktaya geldi. Bunun arkasında hem pandeminin yarattığı stres hem de sosyal medyanın yapısındaki ‘herkes bağırıyor ama kimse dinlemiyor’ durumu etkili. Elbette bunun çok olumlu yansımaları da oluyor. Ama eğer kaostan çıkacaksak ve kova çağına gireceksek bir şeyleri ciddi anlamda yeniden düşünmemiz şart!”

“Kriz halinde kültürlere şefkatle yaklaşmak: Dünyadan müzik basını manzaraları” dosyasının tamamını okumak için buradan Bant Mag. No: 74’e ulaşabilirsiniz.