Dünyadan müzik basını manzaraları: Okay Africa

Bant Mag. No:74’te dünyanın farklı noktalarındaki birkaç editörden, geride kalan yılın değerlendirilmesine yönelik sorularımıza yanıtlar aldık. Kimi oldukça kurumsal yayınlarda çalışıyor, kimi müzik kültürünün geleceğe en adil şekilde nasıl taşınabileceğine kafa yoruyor, hatta kimi de bu ortamda yeni dergi çıkarmaya karar vermiş. Müzik basını neye yarar? Yaramalı mıdır? Krizlerin kültür üzerindeki çok katmanlı yıkıcı etkilerine karşı nasıl aksiyonlar alınabilir? Devam etmenin bir yolu baştan başlamak mı? Hangi yapılar en çok, hangileri en az etkilendi? Yeni müzikleri kutlamanın arkasında nasıl motivasyonlar var? Gelinen noktadaki dijital komünite fikri acaba ileriki dönemleri nasıl etkileyecek? Düşünmelik bir dolu soru var. Buyurunuz.  

Okay Africa yanıtlıyor

Merkez(ler): Johannesburg, Los Angeles ve New York.
Format: Dijital medya platformu.
İçerik: Afrika müzikleri, kültürleri ve politikalarını kapsayan geniş içerik.
Ne zamandır var?: 2011’den beri.

“Pandemi sürecinden önce ortamı rekabet halinde olan birtakım bölgesel bağlılıklar şekillendiriyor gibiydi. Bir şeylerin nasıl hareket edip nasıl tüketileceğine dair bir sürü fikir ortaya atılıyordu. Ama sınırların kapanması ve seyahat kısıtlamalarının gelmesiyle ‘global komünite’ fikrinin yerini ‘global dijital komünite’ aldı ve bu ortam en büyük gerçekliğimize dönüştü.” 

Rachel Hislop (Editör): “Pandemi sürecinde şükrettiğimiz bir konu olduysa o da New York, Los Angeles ve Johannesburg’da merkezlerimiz olduğu için iş iletişimimizin çoğunu zaten uzaktan yürütüyor olmamızdı. Adapte olmak adına hızla yalnızca birkaç şeyi yoluna koymamız gerekti. Zaten sonrasında da bu durumun çok uzun bir sürecin başlangıcı olduğunu anladık. Bu adaptasyonların çoğu konuk ettiğimiz sanatçılarla nasıl daha yaratıcı iletişimler kurabileceğimize; bilgileri ve formatları okuyucularımıza nasıl ulaştırabileceğimize yönelikti.” 

“Sürecin çoğu ilerledikçe yeni şeyler öğrenerek ve içeriğimizi buna göre uyarlayarak geçti. Her şey bu kadar belirsizken geleceği planlamak gerçekten çok zordu. Sürecin başında COVID-19’a dair korkunç haberler alırken bir anlığına gerçekten de normalde işlediğimiz konuları nasıl işlemeye devam edebileceğimiz konusunda afalladık. Bizler de herkes gibi iş dışındaki bu gerçeklikler ve korkularla baş etmeye çalışırken insanlara müzik ya da eğlence haberleri sunmak ya da birtakım şeyleri öne çıkarmak çok tuhaf hissettirdi. İlk karantinanın ardından diğer pek çok müzik platformu gibi biz de takipçilerimiz için evden izleyebilecekleri canlı ve dinamik eğlence ortamları kurmaya yöneldik.” 

Kam Tambini (Müzik Editörü): “Müziğe olan yaklaşımımız bu süreçte kısmen değişti kısmen de değişmedi. İnsanların halen, ve özellikle de pandemi ortamında, bir kaçış olarak müziğe ihtiyacı var. Biz de düzenli müzik haberlerimiz ve Afrika’dan haftalık/aylık müzik değerlendirmelerimizle bunu sağlayabilmekten ötürü memnunuz. Değişen ise işlediğimiz müzisyenlerin, prodüktörlerin ve sanatçıların kendi üretimleri oldu. Fiziksel kapanma ve içe dönme birçok şarkının meselesi olarak kendini gösteriyor. Bu bağlamda müzisyenlerle yaptığımız söyleşiler (ve onların verdiği yanıtlar) pandemi sürecinde olma haline yönelik oldu.” 

Rachel Hislop (Editör): “Tüm ekip olarak, yaptığımız işe her gün, okuyucularımızın kültürle ve eğlenceyle etkileşimini öğrenerek sürdürebilmelerini sağlayacak içeriği onlara sağlama motivasyonuyla yaklaşıyoruz. Dijital erişimimizi artırmak istiyoruz; takipçilerimiz için en yenilikçi sanatçıları keşfettikleri ve onlara aşık oldukları mecra olmayı sürdürebilmek istiyoruz. Geride kalan bir yılda da şunu anladık ki tek yükümlülüğümüz takipçilerimize. “Pandemi sürecinden önce ortamı rekabet halinde olan birtakım bölgesel bağlılıklar şekillendiriyor gibiydi. Bir şeylerin nasıl hareket edip nasıl tüketileceğine dair bir sürü fikir ortaya atılıyordu. Ama sınırların kapanması ve seyahat kısıtlamalarının gelmesiyle ‘global komünite’ fikrinin yerini ‘global dijital komünite’ aldı ve bu ortam en büyük gerçekliğimize dönüştü. Biz de Okay Africa ile bu alana en iyisini sunma konusunda kararlıyız.”

“Kriz halinde kültürlere şefkatle yaklaşmak: Dünyadan müzik basını manzaraları” dosyasının tamamını okumak için buradan Bant Mag. No: 74’e ulaşabilirsiniz.