Müzikli mekânlar yanıtlıyor: Kabare Platform
Mart 2020’den beri süren belirsizlik ve yardımsızlık realitesinde kapılarını hiç açamayanlar, bar ruhsatı olan işletmeler oldu. Bant Mag. No:74’te mikrofonu Ankaralı esnafın örgütlediği Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu KABARE’ye; İzmir’den ve İstanbul’un farklı semtlerinden (halen ve şimdilik devam edecek gücü aramaya çabalayan) bazı müzikli mekânlara uzattık. Zaten pandemi öncesinde de birçok anlamda pamuk ipliğine bağlı bir alanda çalışan bu mekânlar için bu süreç neye dönüştü? Devam edebilmek için nasıl yollara başvuruyorlar? Bu süreç neler gösteriyor? Önümüz nasıl görünüyor?
Kabare Platform (Ankara) yanıtlıyor:
“İnsanların hayatlarını kaybettiği; sosyolojik, psikolojik ve ekonomik çöküntünün ayyuka çıktığı böylesi bir dönemde bir arada durarak mücadele edebiliyor olmak bizim için en anlamlı olgudur.”
“Pamuk ipliğine bağlı olan dönemde bir araya gelmeye başlayan mekâncıların, pandemi dönemi ile artan ve hayati hâle gelen sıkıntılara ortak bir çözüm arayışında bulunabilmek için bir araya gelme hâlidir KABARE!”
“Mekân çalışanlarının ve işletmecilerinin bir arada olduğu; özlük haklarımız ve yaşanılan hak ihlallerine karşı bir kamuoyu oluşturabilmek amacıyla bir araya geldiğimiz bir oluşumdur.
– Mekân statüsündeki ayrımcılık (Otellerin, AVM’lerin, kayak merkezlerinin açık olması)
– Mekânlarda yaşayan ve hayatını idame ettiren tüm çalışanların, müzisyenlerin, tonmeisterlerin, tiyatrocuların, kısacası mekân insanlarının özlük haklarının ihlal ediliyor olması
– Salgından kaynaklı oluşan kredi, kira ve vergi borçlarının hâlâ talep ediliyor olması ve MÜCBİR SEBEB’İn yürürlüğe sokulmaması
– Sanatçıların ve mekâncıların geleceksiz ve güvencesiz bırakılıyor oluşu
– Alternatif kültürün ve şehir yaşantısının merkezi olan mekânların yok edilmeye çalışılması
bir araya gelme sebeplerimizin başlıcaları.”
“Sosyal medyayı aktif kullanmak ve düzenlediğimiz alkış eylemleri şu an en aktif aracımız. Bu yollarla beraber yasal ve siyasal zeminleri de zorlamaya ve muhattabiyet sağlamaya başladık. Bütün bürokrasi kanallarını zorlayarak, durumların iyileştirilmesi için gereken tüm mücadeleyi verme niyeti ve inancındayız. İnsanların hayatlarını kaybettiği; sosyolojik, psikolojik ve ekonomik çöküntünün ayyuka çıktığı böylesi bir dönemde bir arada durarak mücadele edebiliyor olmak bizim için en anlamlı olgudur. Dayanışmanın elimizdeki tek şey olduğunun farkındayız, en büyük silahımız olduğunun da!” Oğul Aşkın / KABARE Sözcüsü
“Dayanma gücünün sınırlarından nereye?: Müzikli mekânlar yanıtlıyor” dosyasını okumak için buradan Bant Mag. No:74’e ulaşabilirsiniz.