Dünyanın ilk orman sesleri haritası: Sounds of the Forest

Seyahatten, doğadan ve birbirimizden bu kadar uzak olduğumuz zamanlarda, Sounds of the Forest dünyanın dört bir köşesindeki ormanların sesini dinleyebileceğiniz bir ortam sağlıyor. İşitsel ton ve dokuları bir araya getiren bu ses haritası, açık kaynak bir kitaplık. Bir dakikalık ses kayıtları herkes tarafından yollanabildiği gibi dinlemek veya kullanmak isteyen herkese de açık. 

Dünyanın ilk orman sesi haritası olan bu projenin çıkış noktası, Midlands Ulusal Ormanı’nın kalbinde düzenlenen; müzik, sanat ve fikirler aracılığıyla insanların ağaçlarla ve ormanlarla olan bağını kutlamayı amaçlayan Timber Festival’in geçen seneki iptali. 

Gittikçe büyüyen harita, şimdiye kadar 50’den fazla ülkeden 550’den fazla ses kaydı toplamış ve yeni çalışmalar için de ilham kaynağı olacak. Erland Cooper, Hinako Omori, Jason Singh gibi müzisyenler, toplanan seslerle farklı işler yaratacak. Bu işlerin Temmuz 2021’de düzenlenecek Timber Festivali’nde sunulması planlanıyor. 

Müzisyenlerden Jason Singh proje için şöyle diyor: “Derin bir belirsizlik içinde yaşadığımız bir dönemdeyiz ama orman bize bağlantı ve umut sunuyor. Bana gerçekten ilham veren şey, projenin küresel anlamda dinleyiciyi bir araya getirmesi ve etrafımızdaki dünyayı düşünme, sorgulama ve tartışma imkânı sunması. Bu temaları Timber 2021’deki performansımda da yansıtmayı umuyorum.” 

Aynı zamanda tehdit altındaki ekosistemimiz için bir arşiv görevi de görebilecek haritadaki en çok dinlenen sesler şöyle: 

  1. Küçük bir şelale, Sorriest, Norveç
  2. Chernyaevsky Ormanı, Perm Bölgesi, Rusya
  3. Santiago del Teide, Santa Cruz de Tenerife, İspanya
  4. Ankasa Ormanı yağmur başlıyor, Gana
  5. Jaguari Nehri, Sao Paolo, Brezilya
  6. Lemurlar, Andasibe, Madagaskar 
  7. Yasuna Milli Parkı gece, Andasibe, Madagaskar 
  8. Santangen, Bryne, Norveç
  9. Sichuan Altın Maymunu, Sichuan, Çin
  10. Tamin Negara Ulusal Parkı, Malezya 

Koleksiyona katkıda bulunmak için buradan form doldurup ses kaydınızı yollamanız yeterli.

Yazı: Duru Uslu
Fotoğraf: Samuel Mills