Haftanın etkinlik rehberi (12-18 Aralık)

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.


Synthistan / Bilgi Yeni Müzik Festivali 15
12 Aralık, Arter Karbon

Synthistan, analog ve dijital dünyaların buluştuğu; elektronik müziğin sınırlarını zorlayacak bir yolculuk vadediyor. Özgün ses tasarımlarıyla Arter’in Karbon sahnesinde dinleyeceğimiz isimler Nikos Dervisis & Danae Palaka, Erlenmeyer3000, Music With Machines, Anıl Çelik & Gökhan Deneç. Katılım ücretsiz, detaylar burada.

Miskinler
12 Aralık, Blind

Uzun yıllardır yerli sahnede rock’n’roll ekseninde üretimler yapan Güneş Akyürek, Ozan Çanak, Uygar Çetiner, Durukan Yaşar ve Deniz Ağan’ın güç birliği Miskinler, “hep hayal ettiğimiz Anadolu Pop grubumuzu sonunda kurduk” mesajıyla ilk parçalarını paylaştı. 11 Aralık’ta dinlemeye açılan “Duy Beni” adlı parça da ikinci Miskinler 45’liğinin bir yüzü; plaklar da konserde satışta olacak. Biletler burada.

Alican Şahinler – Yerçekimsiz
12 Aralık-1 Şubat, Barın Han

Aralarında İstanbul’un en renkli sanatçı stüdyolarının olduğu, 1970’lerden bu yana genişleyen Atatürk Oto Sanayi’de bulunan atölyesinde yaşayan ve çalışan Alican Şahinler’in ilk kapsamlı solo sergisi. Yerçekimsiz, elle üretimin, tarayıcı ve yazıcıların, dijital kültürün ve yeni görsel teknolojilerin dönüştürdüğü resimsel ifadeye ve görsel kültüre adanmıştır. Küratörlüğünü Misal Adnan Yıldız’ın üstlendiği sergiye dair detaylar burada.

Somon – Blood Semt Magik
12 Aralık – 14 Ocak, Barın Han

Somon’un ilk kişisel sergisindeki işleri, gündelik dünyanın yüzeyinin altında sinsice dolaşan kadim gölgeleri resmediyor. Bu imgeler, bireyin anlam arayışıyla şekillenen, yüzeydeki maddesel gerçekliğin sınırlarını zorlayan ama sonunda yine bu dünyaya bağlanan bir döngüyü ortaya koyuyor. Zaman kadar eski şeytanların sessizce tilt attığı arkaik bilinçaltını, çağın kentsel ve ancak yüzeyde “yüzeysel” ritüellerinin içine ustaca yerleştiriyor. Detaylar burada.

Dark Tavern: Hainbach (Workshop & Performans)
13 Aralık, Bant Mag. Havuz / Bina

2021 yılından beri aktif olan ve İstanbul’un alternatif sahnelerinde deneysel müzik dinleyicisiyle buluşan Dark Tavern, seriye en heyecan verici etkinliklerinden biri ile devam ediyor.Berlin merkezli elektronik müzik bestecisi ve sahne sanatçısı Hainbach, İstanbul’da ilk defa sahne alacak. Gece, sanatçının yıllar içerisinde geliştirdiği deneysel müzik teknikleri üzerine yapacağı workshop ile başlayacak. İlham veren ve zihindeki yaratıcı düşünceleri tetikleyen bu oturumun ardından dinleyiciyi avangart dünyasında yolculuğa çıkaracak bir performans ile etkinlik devam edecek. Detaylar burada.

Ayna
14 Aralık, DasDas

Ayna, her şeyin değersizleştiği bir toplumda aşkın ve adaletin arandığı çok eğlenceli ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir oyun. İlham Yazar’ın yönettiği oyunun kadrosunda Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya, Uğur Uzunel yer alıyor. Biletler burada, Yağmur Ruken Kahraman’ın metni çeviren İlksen Başarır ve oyuncular ile yaptığı röportaj da burada.

Palmiyeler
14 Aralık, Salon İKSV

Mertcan Mertbilek, Tarık Töre, Rana Uludağ ve Barış Konyalı’dan oluşan Palmiyeler, senenin son konseri için Salon İKSV’de. Son albümünü 2022’de yayımlayan grup, geride kalan yıl içerisinde “Arşipel”, “Ölüm Bizi Bekler” ve “Zincir” gibi akılda kalıcı parçalar yayımladı. Biletlere buradan ulaşabilir, IDGK YouTube kanalında yayımlanan geçmiş Palmiyeler konserlerinden birini de buradan izleyebilirsiniz. 

“Üç Kapı” Eyal Weizman ile söyleşi
14 Aralık, Depo

Forensic Architecture, Forensis, 19 Şubat Hanau İnisiyatifi ve Oury Jalloh Anısına İnisiyatif tarafından düzenlenen Üç Kapı sergisi kamusal programı kapsamında  Forensic Architecture’ın kurucusu Eyal Weizman ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Mekânsal analiz ve dijital modellemedeki en son teknikleri kullanarak devlet şiddeti ve insan hakları ihlalleri vakalarını gün yüzüne çıkaran Weizman, projelerini nasıl seçtiklerini, ne tür yöntemler kullandıklarını ve bulgularını nasıl paylaştıklarını anlatacak. Detaylar burada.

Zodiak Club
14-15 Aralık, Eksibir

zattirizat ve Eksibir, Goethe-Institut’un desteğiyle Zodiak Club’ı sunar. Batı Berlin’de, 1968 yılında kurulan ve günümüzde “krautrock” olarak anılan türün doğuşunda önemli bir rol oynayan Zodiak Free Arts Lab’in felsefesinden ilham alan bu iki günlük etkinlikte; Münihli krautrock grubu Karaba’nın canlı performansı, Krautrock: Rebirth of Germany belgesel gösterimi, video art gösterimleri, krautrock plaklarından seçilmiş bir “dinleme köşesi”, DJ setler ve konuşmalar yer alacak. Detaylar burada.

14. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali
14-18 Aralık, çeşitli mekânlar (İstanbul – Diyarbakır)

Hem İstanbul hem Diyarbakır’da gerçekleşecek gösterim, forum ve söyleşilerle zengin bir program sunan festival bu sene birlikte “yaşamı savunmaya” çağırıyor bu sene Hangi İnsan Hakları? Film Festivali. 50’ye yakın filmin gösterileceği; ana teması Hayvan Hakları olarak belirlenen festivalde Filistin ve Lübnan’a özel bölüm ayrıldı. Festival haftası boyunca forum, söyleşi ve sunumlardan oluşan bir dizi etkinlik ve filmlerden sonra ekiplerle söyleşiler gerçekleşecek. Gazze’den Kazdağları’na, soykırımdan kültür emeğine, cinsel şiddetten hayvan katliamına bir dizi sıcak konuya değinecek olan festivalin diğer bölümleri ise Kadın ve LGBTİ+ Hakları, Panorama ve Özel Gösterimler’den oluşuyor. Detaylar burada.

Ahmet Ali Arslan
14 Aralık, Bant Mag. Havuz / Bina

2024’e dördüncü stüdyo albümünü armağan eden Ahmet Ali Arslan, Yangı adını verdiği koleksiyondan yepyeni şarkılarını paylaşmak üzere sizlerle. Arslan’a sahnede yol arkadaşı Ozan Sarohan eşlik ediyor. Yüzde Yüz Müzik katkılarıyla gerçekleşecek konsere katılım ücretsiz. Detaylar burada

Dargeçit
15 Aralık, Sinematek/SinemaEvi

1995 yılında Mardin, Dargeçit’te oğulları ve kardeşleri devlet güçlerinin elinde kaybolan ailelerin yaşadıkları; yıllardır Türkiye’deki cezasızlık, geçmişle yüzleşme, çatışma çözümü, adalet ve hakikat arayışı üzerine birçok tartışmaya kapı açmakta. 43. İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülüne uzanan, Berke Baş’ın yönettiği, Enis Köstepen’in yapımcılığını üstlendiği Dargeçit, ancak 2015’te başlayabilen ilgili davanın duruşmalarını kayıp yakınlarıyla birlikte takip ediyor; süreci ve yitirilmeye çalışılan hafızayı irdelerken, etkileyici bir belgesel sinema örneği ortaya koyuyor. Gösterimin ardından Mustafa Ünlü moderatörlüğünde yönetmen Berke Baş ile bir söyleşi de var. Detaylar burada.

Seda Erciyes – “Bataklığımda” Albüm Lansman Konseri 
16 Aralık, Salon İKSV

Türkçe sözlü müziğe yeni imkânlar sunan tınıların peşinde 2019’dan bu yana R&B, caz, pop ve elektronik üslupların kendine özgü karışımlarını üreten Seda Erciyes prodüksiyonunu Arsan Salaryfar’a (Valfi), miks ve mastering işlemlerini ise Adham Farid’e emanet ettiği ilk uzunçaları Bataklığımda‘yı 15 Kasım’da yayımladı. Şimdi de sıra albümün ilk konserinde. Salon İKSV’de gerçekleşecek konserin biletlerine buradan ulaşabilir, İlayda Güler’in albüm hakkında kaleme aldığı değerlendirmeyi de buradan okuyabilirsiniz.

Genç Salı Sohbetleri: Tolga Karaçelik
17 Aralık, İstanbul Modern 

“Genç Salı” kapsamında her ay düzenlenen buluşmaların aralıktaki konuğu; Gişe Memuru, Sarmaşık, Sundance’te Jüri Büyük Ödülü kazanan Kelebekler filmleriyle tanınan ve son dönemde prömiyerini Tribeca Film Festivali’nde yapan The Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer adlı yeni filmiyle konuşulan yönetmen Tolga Karaçelik. Karaçelik’le 20 yıla uzanan kariyeri, sinema ve hayat üzerine akacak sohbet, her buluşmada olduğu gibi oyuncu Okan Urun moderatörlüğünde gercekleşiyor. 18–25 yaş arası müze ziyaretçileri etkinliğe ücretsiz olarak katılabiliyor.

Arşiv
25 Ocak’a dek, Versus Art Project

Galerinin 10 yılı aşkın süredir Hanif Han’da sürdürdüğü sanatsal pratiklerin ve hafızaların buluştuğu bu sergi, Versus’un on yıllık belleğini yeniden keşfetmeye olanak sunarken, geleceğe dair yeni bir kapı aralıyor. 15 çağdaş sanatçının resim, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı medyumlarda ürettiği eserler, hafıza, kimlik, zaman ve mekân gibi temel kavramlar etrafında birleşiyor.  Sergi, bireysel hafızalarla toplumsal belleği iç içe geçirerek, zamanın izlerinden kaybolan anıları, yerleşik imgeleri ve unutulmuş hikâyeleri yeniden keşfetmeye davet ediyor. Detaylar burada.

Giriş görseli: Somon