Haftanın etkinlik rehberi (2-8 Ocak)

Haftanın takviminden dikkat çeken konserler, oyunlar, söyleşiler, gösterimler, sergiler ve tavsiyeler.


Kompozisyon Görmek, Kompozisyon Duymak
3 Ocak, Pera Müzesi

Vera Molnar’ın iç içe geçmiş karelerden ve düzensiz görünen çizgilerden oluşan eserleri ya da Gizella Rákóczy’in dört kollu spirallerin yön değiştirdiği tabloları birer ses olsa nasıl duyulurdu? Atölyede katılımcılar temel tasarım prensiplerinden faydalanarak görsel kompozisyonları değerlendirdikten sonra sesin büyülü dünyasında yolculuğa çıkıyor. Detaylar burada.

Cyrano
4 Ocak, DasDas

Cyrano De Bergerac, Ahmet Sami Özbudak’ın yönetmen koltuğunda oturduğu bu yorumuyla geçmişten bugüne bir köprü kuruyor. İzleyici, oyunun şiirsel ve masalsı atmosferini arkasına alarak günümüzün güzellik meselelerine, derinliğini kaybetmiş duygulara, aşka, yalnızlığa ve ölüme yeniden bakıyor. Biletler burada.

KONSER: PEK
4 Ocak, Bant Mag. Havuz / Bina

Bant Mag. Havuz / Bina’da 2025’in ilk konseri! 4 Ocak Cumartesi akşamı çatı katında konuğumuz PEK. Berlin merkezli, İstanbul kökenli şarkıcı, söz yazarı ve yönetmen PEK, 2021’den bu yana sekiz single yayımlayarak dinleyicilerini 80’ler ve 90’ların rock etkileriyle harmanlanan indie, alternatif ve elektronik öğelerin bir araya geldiği duygusal ve nostaljik bir atmosferle buluşturuyor. Detaylar burada.

Büyük Kuşatma
5 Ocak, Sinematek/Sinema Evi

Ünlü bir akademisyen olan Berna Tuna’nın ölümü, kocası Macit için geçmişteki hatalarıyla yüzleşmek ve yıllardır ihmal ettiği kızı İpek ile ilişkisini pekiştirmek için bir fırsattır. Oğlu Alp ile eşinin asistanı Feyza’nın Berna’nın mirasına olan bağlılığı bu yeniden başlangıç ümidini bir sınava dönüştürecektir. Ayvalık’tan “Yeni Bir…” ödülü ile ayrılan filmin ardından Vuslat Saraçoğlu moderatörlüğünde yönetmen Sinan Kesova ile söyleşi gerçekleşecek. Detaylar burada.

Kel Diva
5 Ocak, Zorlu PSM

Ionesco’nun “karşı oyun” diye adlandırdığı Kel Diva; absürt tiyatronun perdesini aralayan, dilin trajedisini ortaya koyan bir başyapıt. Oyun Atölyesi yapımının yönetmenliğini Muharrem Özcan üstleniyor. Zuhal Olcay’ın bu oyundaki performansıyla 26. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülüne uzandığını da hatırlatalım. Biletler burada.

Genç Salı Sohbetleri: Harun Can
7 Ocak, İstanbul Modern

İstanbul Modern’in 18-25 yaş arasındaki gençlere kapılarını ücretsiz olarak açtığı Genç Salı etkinlikleri kapsamında, Bant Mag. iş birliğiyle ayda bir kez düzenlenen “Genç Salı Sohbetleri“ devam ediyor. Okan Urun’un sıradaki konuğu Harun Can olacak. Detaylar burada.

Kamufle
8 Ocak, KargART

Kamufle, bir yıl aranın ardından ilk İstanbul konserini Karga sahnesinde gerçekleştirecek. Lara Di Lara, Aga B, Melisa Karakurt, Ravend, Ahmet Üstüner gibi konukların da sahneye çıkacağı yüksek enerjili performansında Kamufle’ye A-Bacchus da beatleriyle eşlik edecek. Detaylar burada.

Yeni Yıl Konseri: Aida Garifullina
8 Ocak, AKM Türk Telekom Opera Salonu

İş Sanat’ın gelenekselleşen Yeni Yıl Konseri, 2025’i dünyaca ünlü soprano Aida Garifullina ile karşılıyor. Kendi kuşağının en özel yeteneklerinden biri olarak anılan Aida Garifullina, 2024’te Sir Richard Eyre’ın 30 yıldır sahnelenen La Traviata’sında Violetta olarak sahnedeydi. Konserde, Garifullina’ya Rengim Gökmen yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Biletlere buradan ulaşabilirsiniz.

J. E. Baker, The Witch No. 1, tahminî 1892
Açık Ders: “Ne Seninle Ne Sensiz: Kitabın Geçmiş ve Geleceğine İlişkin Kişisel İzlenimler” – Esen Karol
8 Ocak, Salt Beyoğlu

“Yeni teknoloji dünyayı daha da aydınlatmadan önce onu tekinsiz bir karanlığa sürüklerken, kitap yavaşlığı, ağırlığı, daha önemlisi durağanlığı ve değişmezliğiyle kısa süreliğine de olsa ikinci bir altın çağ yaşayabilir mi? İnsan hayatında yeri giderek küçülen kitaba, tarihinin kırılma noktaları üzerinden farklı bir gözle bakılabilir mi?” Tasarımcının Notu sergisi kapsamında hazırlanan açık ders serisinin ikincisinde kitap, tarihindeki farklı kırılma noktaları üzerinden ele alınacak. Katılım ücretsiz. Detaylar burada.

Tayfun Erdoğmuş – 40 Nokta
Serbestlik Dereceleri
11 Nisan’a dek, YUNT

Kerem Ozan Bayraktar’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, sanatsal ifade biçimleriyle mekânı nasıl algıladığımızı, kurguladığımızı ve temsil ettiğimizi odağına alıyor. Bir sistemin çevresel koşullara göre nasıl hareket edebileceğini, dönüşebileceğini ve yeniden biçimlenebileceğini açıklayan “serbestlik dereceleri” kavramı, sabit uzam modelleri yerine, farklı yoğunluklar ve hareket olasılıkları içeren bir anlayış öneriyor. Detaylar burada.

Cengiz Tekin – Dalgalar Harita Çizmez
22 Şubat’a dek, Zilberman 

Dalgalar Harita Çizmez, suyun hem yıkıcı hem de yaratıcı gücü odağında bireysel ve kolektif hafızanın taşıyıcısı olarak, mevcut toplumsal yapıların altında yatan çatışmaları ve uyumsuzlukları mercek altına alıyor. Sanatçının işlerinde kullandığı unsurlar, geleneksel imgelerden bürokratik motiflere, insan yapımı nesnelerden doğal elementlere kadar çeşitlilik gösteriyor. Bu unsurlar, bir yandan geçmiş ile günümüz arasında köprü kurarken, diğer yandan bireysel hafıza ile kolektif anlatılar arasındaki dinamikleri açığa çıkarıyor. Detaylar burada.

Giriş görseli: Cengiz Tekin, Dalgalar Harita Çizmez sergisinden.