Kapsama alanı geniş bir yaşam merkezi: 7 soruda Fişekhane
İstanbul gibi tarihi yüzyıllar önce yaşamış medeniyetlere uzanan bir şehirde kentin mirasını ve hafızasını layıkıyla koruyabilmek kadar bu hafızayı devredebilmek de hayati bir öneme sahip. 19. yüzyıl mimarisinden izler taşıyan tarihî atmosferini dünya standartlarında bir restorasyon çalışması sonucu modern mimariyle birleştiren Fişekhane, neredeyse 200 yıllık mirası kamuya açarken hem şehrin hafızasına hem de kültür sanat yaşamına yeni bir soluk getirmişti. Açıldığı günden bu yana kapsama alanı geniş bir yaşam merkezi olarak faaliyetlerini sürdüren Fişekhane’ye, hakkında sıkça sorulan sorulara değinerek yakından bakmak istedik.
Dünyanın “harika” yaşam alanlarından biri olmaya aday
Kültür, sanat ve müzik ile iç içe; tarihi yapısı ve özgün mimarisi, çocuklara özel oyun ve eğitim alanları, sağlık ve spor odaklı kompleksleri, Türkiye ile dünya mutfağından seçkin restoranları ve pek çok alternatif fikirle, çevresinde yaşayan toplumun kültür seviyesini artıracak yeni bir buluşma noktası…
Böyle tariflersek ABD’deki tarihi 25. Cadde, Danimarka’daki Strøget, Hollanda’daki 8. Sokak gibi konumlarla birlikte özel bir yer ediniyor Fişekhane. Onların “harika” olarak nitelendirilmesi için belirlenen 10 nedeni ve çok fazlasını bünyesinde barındırırken; İstanbul’a ve Türkiye’ye yeni, vazgeçilmez bir sosyal yaşam alanı kazandırarak emsallariyle birlikte anılması gerektiğini gösteriyor.
Fişekhane nerede?
E5 hattından veya Yenikapı sahilinden, Bakırköy istikametine doğru ilerledikten sonra Kennedy Caddesi sahil yolu üzerinden Fişekhane’ye ulaşılabiliyor.
Fişekhane nasıl bir yer?
Köklü bir tarihî mirasın aslı korunarak, İstanbul kültür ve sanat hayatını yeniden şekillendirme motivasyonuyla restore edilen Fişekhane; geniş açık alanları, kültür-sanat etkinlikleri, seçkin gurme restoranları, artizan lezzetleri, ulaşım kolaylığı ve tarihi atmosferiyle, yaşamın her alanını kucaklayarak, şehrin yeni buluşma noktası ve her ayrıntısıyla gerçek bir “iyi yaşam” merkezi.
Tarihi nedir?
Osmanlı’nın o dönemki ticari hamlelerinin bir yansıması olarak 19. yüzyılda fişek fabrikası olarak kurulan Fişekhane, ordunun modernleşme çabaları sonrası Zeytinburnu Fabrika-i Hümâyûnu’nun merkezi hâline geldi. I. Dünya Savaşı döneminde kapatıldı ve uzunca bir süre Ordu Bakım Merkezi Komutanlığı içinde Zırhlı Birlikler Tank Tamir Merkezi olarak kullanıldı. 100 yılı aşkın bir süre kamu kullanımına kapalı olmasının ardından dünya standartlarında bir restorasyon çalışması sonucu yeniden İstanbul’a kazandırıldı. Bölge içinde Hamam, Dökümhane (Orta Bina), Mavzer Fişeği Fabrikası, Zırhlı Araçlar Tamirhanesi ve Su Kulesi gibi tarihî yapılar bulunuyor.
Nasıl bir restorasyon çalışması uygulandı?
Hem geleneksel ve modernin doğal bir biçimde birleşmesi hem de tarihî kimlikleri ve mimari estetikleri koruma motivasyonuyla başlayan restorasyon çalışmaları sonucu özgünlüğü korunmuş, günün ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirilmiş bir yaşam merkezi ortaya çıktı. Yaklaşık iki asır kullanıma kapalı kalan alanlar tarihi atmosfer korunarak yeniden işlevsel hâle getirildi.
Fişekhane ile önceki yüzyılın endüstriyel mirası, kültürel bir dönüşümle yarının İstanbul’unun kent dokusuna katıldı. Aslına sadık kalınarak yenilenen tescilli yapılar, birer sanayi arkeolojisi yapı teknolojisi belgesi olarak, yeni işlevlerle koruma altına alındı.
Fişekhane’de neler var?
Tiyatro, konser ve performans sanatlarına ev sahipliği yapan alternatif sahneler; çağdaş sanat sergileri ve dünya çağında sanat etkinlikleri, altı adet konforlu salona sahip sinema, spor merkezi ve SPA, çocuk eğlence ve eğitim merkezi, gurme restoranlar, yeni nesil kafeler, haftanın her günü taze ürünlerin bulunabileceği pazar yeri ve çok daha fazlası Fişekhane’de. Ayrıca Fişekhane sadece yurt içinde değil, uluslararası platformlardaki kültür sanat alanında da bir platform. İstanbul’da turistik ve görülmesi gereken mekânlar arasında ilk akla gelen Sultanahmet Meydanı, Kız Kulesi gibi yerlerle birlikte “İstanbul’un tarihi ve gezilecek yerleri” listesine de giren Fişekhane, yaşamın her alanını kucaklayarak, şehrin yeni buluşma noktası olma yolunda öne çıkıyor.
Gastronomi meraklılarına ne vadediyor?
Fişekhane’nin Türkiye ve dünya mutfağından artizan lezzetler sunan restoranları; alanında ünlü şefler tarafından titizlikle hazırlanmış, yemek zevkini zirveye taşıyan menülerin sunulduğu bir gastronomi dünyasıyla tanışmak isteyenlere göre.
Fişekhane’de Türk ve dünya mutfaklarının başarılı temsilcilerini bulmak mümkün. Bunlardan biri dünyaca ünlü şef Ömür Akkor’un yarattığı, Bursa’nın sevilen restoranlarından Zennup 1844. Anadolu’nun her yöresinden gelen geleneksel tarifleriyle haklı bir ün edinen Zennup 1844’ün menüsü her mevsim değişiyor. Doğu Akdeniz mutfağının olmazsa olmazı tahinin dünya çapındaki ilk butiği The Levant Tahinler, 60 bin dolarlık kütüphanesi ve Hermes sofra takımlarıyla sıra dışı bir gastronomi tecrübesi vadediyor.
Dubai’nin dünya çapında meşhur popüler restoran zinciri Al Hallab Lebanese Cuisine, uzun yıllara dayanan deneyimiyle Akdeniz ve Lübnan mutfağının lezzetlerini Fişekhane’ye taşıyor. Şef Murat Bozok tarafından titizlikle hazırlanan menüsüyle Boşnak mutfağına modern bir yorum katan Ferida, Balkan lezzetleri konusunda iddiasını konuşturuyor. Diyarbakır mutfağının sevilen isimlerinden Fırın-ci, fırın ağzı incik gibi geleneksel lezzetleri farklı yorumlarla sunuyor. Bir steakhouse’tan çok daha fazlasını sunan Palazzo Della Carne ise şık dekorasyonu ile misafirlerini bekliyor. Gastro meze kültürünün temsilcisi Rupa, Alaçatı ve Eskişehir’den sonra Fişekhane’de üçüncü şubesini açtı. Rupa, meyhane anlayışını yenilikçi bir bakış açısıyla yorumluyor.
Fişekhane’de yeni keşiflerin yanı sıra tanıdığınız ve sevdiğiniz mekanları da bulabilirsiniz. Sıcak ortamı ve tanıdık lezzetleriyle Cookshop, Uzak Doğu mutfağının başarılı ismi Sushico, kahveseverlerin favori adresleri Viyana Kahvesi ve daha birçok yeni nesil kahveci mekân, Fişekhane’de sizi bekliyor. Yeme-içme mekânlarına ek olarak Fişekhane içindeki Pazar Yeri’nde doğal, organik ve vegan ürünler bulabilirsiniz.
Peki ya kültür – sanat dünyasında neler var?
Deniz Sahne Konserleri ve Taş Sahne’de gerçekleştirilen konserlerle Türkiye’den ve dünyadan müzisyenler ağırlanırken; Contemporary İstanbul Sanat Vakfı aracılığıyla hayata geçen Cocoon, sergi ve üretim mekânı olarak hizmet veriyor. Resimleri ve yerleştirmeleri birçok uluslararası müze ve özel koleksiyonda yer alan Canan Tolon’un Cocoon’a özel olarak ürettiği, büyük ölçekli enstalasyonu “Limbo”, 5 Mayıs’a dek Fişekhane’de ziyaret edilebilir örneğin. Sanatçının 1997’de yayımladığı kitabıyla aynı adı taşıyan “Limbo”, yaşamın döngüsünü zıtlık ve belirsizlik hisleriyle vurguluyor ve zamanın izlerini gözler önüne seriyor.
Öte yandan Fişekhane’nin etkinlik takviminde dev kadrolu, bol ödüllü, klasikleşmiş metinleri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını deneyimlemek mümkün. Opera ve bale de es geçilmemiş tabii. Fişekhane Cinemo ise ileri teknoloji sistemlerle donatılmış olan ses ve görüntü kalitesi, konforlu koltukları, hava kalitesini artıran iklimlendirme ile taze hava sistemi barındıran altı adet salonuyla, seyir tecrübesinde çıtayı yukarı çıkarmayı hedefliyor.
Yer verilen etkinlikler hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler, Fişekhane’nin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilir.