Gezegeni de besleyen diyet: Planetary Health Diet

Beslenme alışkanlıklarınızı kişisel sağlığınızın yanı sıra gezegenin geleceğini de düşünerek planlamak istiyorsanız, Londra Üniversitesi’nde çalışan bir araştırma ekibinin ortaya koyduğu ‘‘Planetary Health’’ (Gezegen Sağlığı) diyetini uygulayabilirsiniz.

The Lancet isimli sağlık dergisinin isteğiyle üç yıllık bir süreçte hazırlanan araştırmaya göre hem kendimizi hem de gezegeni sağlıklı bir geleceğe hazırlamanın yolu sert kabuklu yemişler, meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi bitki bazlı yemeklere ağırlık vererek, et ve şeker tüketimimizi yarıya indirmekten geçiyor. Araştırma gezegendeki herkesin bu diyeti uygulaması halinde yılda 11 milyondan fazla erken ölüm engellenebileceği, sera gazı emisyonlarının azaltılabileceği ve gezegen üzerindeki biyo-çeşitliliğin korunabileceği gibi önemli verilere yer veriyor.

Londra Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin bir üyesi olan profesörlerden Tim Lang yediğimiz besinlerin ve bu besinleri üretme şeklimizin hem insanlığın hem de gezegenin sağlığını belirlediğini söylüyor. 2050 yılında 10 milyar insana ulaşacağı tahmin edilen insan nüfusunun sağlıklı, sürdürülebilir bir diyete sahip olabilmesi için şu anda sürdürdüğümüz global besin sisteminin kökten bir değişiklik geçirmesi gerektiğini de belirten Lang, yemek alışkanlıklarımızı daha az atık yaratacak bir besin üretimine dayandırmamızın şart olduğunu belirtiyor.

Planetary Heath diyetinin öne sürdüğü beslenme alışkanlığı dönüşümü coğrafi olarak kimi bölgelerle için diğerlerinden daha dramatik değişiklikler gerektirmekte. Genel olarak diyetimizde bitki-bazlı yiyeceklerin ikiye katlanarak, et ve şeker tüketiminin yarıya indirilmesini öneren diyetin, diyette önerilen et miktarının 6.5 katını tüketen Kuzey Amerikalılar ile yarısını tüketen Güney Asyalılar için anlamı elbette farklı olacak.