Grammy Ödülleri’nde yapay zekâ kısıtlamaları 

Yazı: Aybüke Sanuç

Grammy Ödülleri’nin arkasındaki organizasyon olan The Recording Academy gelecek yıl yapılacak tören öncesinde insan ve yapay zekâ ortaklığına dair yeni kurallar belirledi. Senaryo yazmaktan metinleri çizimlere dönüştürmeye kadar çeşitli alanlarda pek çok iş yapabilen yapay zekâ, Grammy evreninde kısıtlı olarak var olabilecek. 

Yapay zekânın Grammy’ye uzanması ancak ve ancak bir insanın da parçaya anlamlı bir katkıda bulunduğuna dair kanıt sunulabilmesi şartıyla mümkün oluyor. Hâliyle yapay zekâ, bir aracı konumunda değerlendiriliyor. The Recording Academy kararlarına ilişkin Where Music’s Going platformunun kurucusu Rob Abelow’un hazırladığı flood da tavsiye.

The Recording Academy CEO’su Harvey Mason Jr.’ın Grammy.com’a yaptığı açıklama şöyle: “Şarkıyı söyleyen bir yapay zekâ sesi veya yapay zekâ enstrümantasyonu varsa, bunu dikkate alacağız ama şarkı yazarlığına dayalı bir kategoride değerlendirilebilmesi için bir insan tarafından yazılmış olması gerekir.” 

Bilim kurgunun gerçeküstülüğünü bilim gerçekliğine dönüştürebilen ve giderek yaygınlaşan AI, müzik endüstrisinin de analog köklerini sorguluyor. Yararları ve tuzakları tartışıladursun, ABD Telif Hakkı Bürosu tarafından yapay zekâ destekli yaratıcı çalışmaların telif hakkı değerlendirmesi için gönderilmesine yönelik güncellenmiş bir kılavuz da yayımlandı. 

Streaming servisi Spotify ise yakın zamanda, yapay zekâ tarafından üretilmiş olduğundan değil ama dinleme aktivitelerinde yapay, bot streaming sayıları saptandığı gerekçesiyle AI destekli Boomy uygulamasıyla üretilmiş parçaları kataloğundan kaldırmıştı. Detaylar burada.