“Hayalimdeki Sahneler”in uluslararası festival yolculuğu başladı

Kuir aktivist, yönetmen ve sanatçı Metin Akdemir, Bant Mag. No:71’de yer alan röportajına Michel Conte’dan şu alıntıyla başlamıştı: “Cinsellik hakkında konuşmamak, kendin hakkında da konuşmamaktır.” Bu motivasyonla çektiği uzun metraj belgeseli Hayalimdeki Sahneler; 1980’ler Türkiye sinemasında “kadın filmleri” olarak anılan yapımlardan ilhamla yola çıkan, görmezden gelinmiş kuir arzu temsillerinin peşine düşen, emsaline rastlamadığımız bir çalışma.

Pek çok filmde karşımıza çıkan kadınlar arasındaki derin dostluk; aynı zamanda üstü örtülmeye çalışılan ya da gizlenen, duygusal ve cinsel bir ilişkiye karşılık geliyor olabilir mi? Atıf Yılmaz’ın Dul Bir Kadın (1985), Kadının Adı Yok (1987) filmleri ile Yavuz Özkan imzalı İki Kadın’a (1992) yakından bakan Akdemir; bu filmlerin utangaç birer örnek mi, yoksa Türkiye sinemasında kuiri konu edinen “cesur filmler” mi olduğu sorusunun peşine düşmekte.

Böyle bir temsiliyetin ihtimalini, sansür ve otosansür kavramlarını sesli şekilde düşünen proje; döneme damgasını vuran Deniz Türkali, Hale Soygazi, Nur Sürer, Serap Aksoy gibi oyuncuların yanı sıra senaristlere, akademisyenlere ve eleştirmenlere mikrofon uzatıyor. Akdemir bir taraftan da hayal ettiği, ancak hiçbir filmin göstermediği sahneleri çekip karakterlerin arasındaki bağı yeniden ele alıyor.

Türkiye prömiyerini 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapan, 39. İstanbul Film Festivali kapsamında da seyircisiyle buluşan Hayalimdeki Sahneler’in uluslararası festival yolculuğu başladı. İlk olarak Amsterdam’ın Kuir ve Göçmen Filmleri Festivali’nde beğeniye sunulacak belgesel; Belgrad’da düzenlenen Merlinka Festivali’nde, LGBTİ+ hakları adına verilen ERA Ödülü için yarışacak. Ayrıca Yunanistan’daki Aphrodite Kuir-Feminist Film Festivali’nin programında da bir gösterim yapılacak.

Akdemir’in 2013’te kuir aktivist ve sanatçı Boysan Yakar ile başladığı, ancak Yakar’ın 2015’te aramızdan ayrılmasının ardından askıya alınan proje; [alt] Platform imzası taşıyor. Film Sansürsüz Sinema ve !f İstanbul Yapım Lab Pitching Platformu’nun yanı sıra Fongogo destekleriyle, bu yıl başında tamamlanmıştı. Metin Akdemir’le yaptığımız röportajı buradan okuyabilirsiniz.

Yazı: Merdan Çaba Geçer