Artık herkese eşit pizza dilimi düşecek!

Japonya’da bir grup lise öğrencisi, aile içinde ve arkadaş gruplarında sıkça karşılaşılan pastanın son dilimini kimin yiyeceği sorununa adil bir çözüm getirdi. Ülkenin güney batısındaki Oita prefektörlüğündeki öğrenciler, pizza ve pasta gibi yuvarlak yemekleri ne büyüklükte olurlarsa olsun eşit parçalara ayırabilen bir teknoloji icat etti. Yaratıcı ekip, bu buluşlarıyla 2021’de bölgenin icat yarışmasının kazananları oldu. 

Oita Prefektörlüğü Kunisaki Lisesi’nin endüstriyel teknoloji kulübünde üç öğrenci günlük hayatlarında sıkça karşılaştıkları soruna bir çözüm getirmek istemişler. Öğrenciler Wataru Onoda, Rinto Kimura ve Mitsumi Ziazen’in tasarım fikrinin kaynağı, Onoda’nın ailesindeki doğum günü pastası yüzünden çıkan kavgalarmış. 16 yaşındaki öğrencinin ailesinde yedi kişi olmasına rağmen pasta hep sekize bölündüğünden, sürekli kardeşleriyle taş-kâğıt-makas oynayıp son dilimi kazanması gerekiyormuş. 

Onoda’nın pastayı eşit yedi parçaya bölme derdinden doğan fikirle, Kimura parçaları üretmek için bir çizim ve bilgisayar programı tasarlamış. İki aylık deneme yanılma sürecinden sonra tamamlanan cihazın döner masasına bir pasta veya pizza oturtulduğunda içindeki lazer ışığı teknolojisiyle eşit parçalar için kaç derecelik açıyla kesilmesi gerektiğini hesaplayabiliyor. Lazer ışınlarının doğrultusunda tam olarak eşit parçalara bölünen yemeklere kimsenin dokunması da gerekmediği için aynı zamanda oldukça hijyenik bir yöntem. “Herkesle İyi Geçin” adını verdikleri cihazı kullanmak için tek yapılması gereken, ok şeklindeki kaydıracı istenilen parça sayısına ayarlamak. 

80. Kufu Tasarım Sergisi dâhilinde gerçekleşen Oita Valilik Ödülleri’nde birinciliğe layık görülen proje hakkında konuşan sergi organizasyonunun başındaki Kimito Kotani, “Hem süreçten keyif alıp hem de günlük hayatımızdaki bir rahatsızlığı çözdüler” diyor. Her yıl düzenlenen Kufu Tasarım Sergisi, çocuklar arasındaki yaratıcı ruhu geliştirme ve buluşlar gibi fikri mülkiyetlere teşvik etme amacı güdüyor. 

Büyük ilgi toplayan projelerinden çok memnun olan ekibin danışman öğretmeni Shinji Matsuda da öğrencileriyle gurur duyuyor: “Tutkulu bir şekilde üstünde çalıştıkları bir buluşla ilgili bu kadar olumlu geri dönüşler almak öğrencilere özgüven sağladı ve gelecekteki kariyer fırsatlarını çoğalttı.”

Yazı: Elif Öz