“I Am Greta” ile dünyayı Greta’nın perspektifinden görme zamanı

Dünyanın iklim krizini gündem maddesi hâline getirmesi ve artık harekete geçmesi için verilen mücadelenin sembol figürü hâline gelen genç aktivist Greta Thunberg’i konu eden biyografik belgesel I am Greta 4 Eylül’de Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yaptı. 

Greta’nın İsveç Parlamentosu önünde tek başına yaptığı okula gitmeme grevinden, global ölçekteki birçok iklim protestosunun figürüne dönüşmesini anlatan filmin yönetmen koltuğunda Nathan Grossman oturuyor. Filmde asıl amacının, insanların dünyayı Greta’nın perspektifinden görmesini sağlamak olduğunu ve iklim değişikliğinin farkına varmaktan öte, artık kriz için harekete geçmek zorunda olduğumuzu hatırlatmak istediklerinin altını çizen yönetmen, Greta’nın endişelerine ve korkularına sadece kulak vermeyip o endişeleri ve korkuları paylaşmamız gerektiğini söylüyor.

B-reels yapımcılığında hazırlanan film, 13 Kasım’da Hulu platformundaki yerini alacak. I am Greta’nın fragmanı hemen aşağıda.

Yakın dönemden iklim acil durumuna değinen bazı diğer belgeseller:

Make the World Greta Again (2019)
Vice tarafından hazırlanan belgesel, Greta Thunberg’in Ağustos 2018’de İsveç parlamentosunun önünde protesto yapmak için okula gitmeyerek tek başına başlattığı, kısa sürede küresel bir ivme kazanan hareketi üzerine. 33 dakikalık belgeselin tamamı YouTube üzerinden erişime açık.

Greta Thunberg and Fridays for Future – A Growing Student Movement (2019)
Greta Thunberg’in başlattığı “Fridays for Future” hareketine Almanya’dan, Polonya’dan ve İsviçre’den katılan 3 genç aktivistin, protesto motivasyonlarını, görüşmelerini ve çalışmalarını belgeliyor. DW Documentary tarafından hazırlanan belgeselin tamamı YouTube’da.

Before The Flood (2016)
Before The Flood, Leonardo DiCaprio’nun Birleşmiş Milletler Barış elçisi olarak 5 kıtaya ve kuzey kutbuna, iklim değişikliğinin sonuçlarını bizzat görmek için yaptığı seyahat üzerine. Yolculuğu sırasında bilim insanlarıyla, siyasetçilerle, örgüt lideriyle görüşen DiCaprio, iklim değişikliği gerçeğinin siyasal ve toplumsal boyutlarını da araştırıp seyirciye aktarıyor.

Sustainable (2016)
Gıda üretiminde ekonomik ve çevresel istikrarsızlık, toprak kaybı, su kıtlığı ve iklim değişikliği gibi olumsuz faktörlere karşı nasıl sürdürülebilir ve etik tarımsal üretim yapılabileceğini konu edinen belgeselde, yiyecek üretmenin ve beslenmenin daha iyi yolları aranıyor.

Lowland Kids (2019)
İklim değişikliği yüzünden yok olan Louisiana sahilinde, Jean Charles Adası’nda kalan son iki genç; ülkenin ilk ‘iklim mültecileri’ olarak adlandırılıyor. 2019 yapımı belgesel, nesillerdir ailelerinin evi olan adadan ayrılmamak için ‘son gençlerin’ verdikleri mücadeleyi konu alıyor. 22 dakikalık belgeselin tamamı YouTube’dan izlenebilir.

Mossville: When Great Trees Fall (2019)
Louisiana’da konumlanan ve geçmişte köleleştirilmiş bir grup siyah tarafından kurulan Mossville, petrokimya tesisleri inşasıyla ciddi değişimler geçirdi. Belgesel, tesislerin yaydığı karbondioksit nedeniyle evlerini terk eden ve sağlık sorunları yaşayan insanları konu ediyor. Eyaletteki herhangi bir yerden daha fazla sera gazı üretmesi öngörülen, neredeyse tamamlanmış, yeni multi-milyar dolarlık proje de dâhil olmak üzere, devasa petrokimya tesislerinin, güneybatı Louisiana topluluğunun haritadan ‘silinmesinin’ sebebi olduğu gösteriliyor. 

Ice on Fire (2019)
İklim hareketine sıkça katkı sağlayan Leonardo DiCaprio’nun yapımcılığını ve anlatıcılığını üstlendiği HBO belgeseli Ice on Fire, iklim krizi ve küresel ısınmaya karşı uygulanabilecek olası çözümlere ilişkin bir beyin fırtınası.

Yazı: İpek Temizkan