Isınma Turu: New Model Army
Zamana, internetin müzik sektöründe yarattığı dönüşüme, sayısız ve neredeyse takip edilemez formasyon değişikliklerine meydan okuyarak müzik yolculuğunda 40. senesine yaklaşan İngiltere, Bradford çıkışlı grup New Model Army 30 Kasım akşamı Zorlu PSM’de olacak. Son olarak geçtiğimiz ağustos ayında From Here isimli albümlerini yayınlayan New Model Army’nin punk, soul, goth, metal gibi pek çok farklı tür arasında serbestçe ve rahatlıkla dolaşan, on beş albümlük müzikal yolculuklarının başından sonuna tam bir ısınma turu atıyoruz.
“Vengeance” – Vengeance (1984)
New Model Army’nin Abstract Records etiketiyle yayınladığı çıkış albümleri Vengeance, grubun Channel 4’un The Tube programındaki canlı performansları sonrasında UK Indie Chart listesinde bir numaraya yükselmişti.
“No Rest” – No Rest For The Wicked (1985)
Grubun ilk albümlerini takip eden ve hemen ertesi sene yayınlanan No Rest For The Wicked, New Model Army’nin müzik sektörünün dev etiketlerinden EMI’ye de terfi edişini işaretledi.
“51st State” – The Ghost of Cain (1986)
New Model Army’nin bağımsız, alternatif rock sahnesinde yükselmesini sağlayan The Ghost of Cain aynı zamanda grubun tarihinde kendileri tarafından yazılmayan “51st State” parçasını barındırıyor. Parçanın sözleri The Shakes grubundan Ashley Cartwright’a ait.
“Archway Towers” – Thunder and Consolation (1989)
Grubun ticari olarak en başarılı albümleri arasında yer alan Thunder and Consolation, aynı zamanda New Model Army’nin dümeni folk sularına kırdığı ilk kayıt. Albüm ismini 17. yüzyılda yaşayan İngiliz Quaker (bir Protestan mezhebi) Edward Burrough’un ölümünden sonra yayınlanan The Memorable Works of a Son of Thunder and Consolation kitabından alıyor.
“Innocence” – Impurity (1990);
New Model Army’nin EMI etiketiyle yayınladığı son albüm olan Impurity, grubun bir önceki albümleri Thunder and Consolation’da keşfetmeye başladıkları yeni soundu devam ettiriyor.
“Here Comes the War” – The Love of Hopeless Causes (1993)
Epic etiketiyle yayınlanan ilk ve tek albüm olan The Love of Hopeless Causes NMA’nın önceki iki albümde flört ettiği folk soundlarından uzaklaşıp, rock ile yeniden buluşmasını işaretliyor.
“Long Goodbye” – Strange Brotherhood (1998)
Grubun yedinci stüdyo albümü Strange Brotherhood, New Model Army’nin bundan sonraki bütün albümlerine ev sahipliği yapacak, kendilerinin kurduğu Attack Attack isimli plak şirketinden çıkan ilk albüm olma özelliğini taşıyor.
“Flying Through the Smoke” – Eight (2000)
New Model Army’nin kurucularından Robert Heaton’ın ayrılmasıyla beraber, grubun yeni üyeleri Michael Dean ve Dean White’ın dahil olduğu sekizinci albüm Eight, sert ve yumuşak melodiler arasında salınan nev-i şahsına münhasır bir diğer NMA albümü.
“Red Earth” – Carnival (2005)
Eight’ten sonra beş sene boyunca stüdyo albümü yayınlamayan NMA, 2005’te Carnival ile geri döndü. Her zaman olduğu gibi politik sözler barındıran albümde bulunan “Red Earth” parçası grubun ilk Güney Afrika seyahatinden sonra izlenimlerinden aldıkları ilhamla yazıldı.
“Nothing Dies Easy” – High (2007)
Marshall Gill’in 2005’te gruba katılmasından sonra yayınlanan High, New Model Army tarafından grubun bütün elemanlarının katkıda bulunduğu ve gitarların ağırlıkta olduğu “gerçek bir grup albümü” olarak tanımlanıyor.
“Today Is A Good Day” – Today Is A Good Day (2009)
2008’de gerçekleşen Wall Street krizinden sonra kaydedilen Today Is A Good Day albümüne ismini veren parça da bu olayı kutluyor. Albümün kapanış parçası “North Star” ise Norveçli prodüktör ve müzisyen Tommy Tee’nin anısına yazıldı.
“Ghosts” – Between Dog And Wolf (2013)
Pek çok eleştirmenin en iyi NMA albümleri arasında saydığı Between Dog And Wolf, grubun 30. senesini daha olgun ve dikkatle ölçülendirilmiş bir sound ile kutluyor.
“Angry Planet” – Between Wine and Blood (2014)
Grubun bir önceki albümü Between Dog and Wolf’un üretim aşamasında ortaya çıkan, ancak yayınlanammış altı yeni parçaya yer veren Between Wine and Blood, aynı zamanda Between Dog and Wolf’ta yer alan parçaların İngiltere turnesi sırasında kaydedilen canlı versiyonlarını da içeriyor.
“Eyes Get Used To The Darkness” – Winter (2016)
Dünyanın giderek kötüleşen politik, ekonomik ve ekolojik durumunu yansıtan Winter albümü, sert soundu ve sözleriyle hazmetmesi zor bir dinleme deneyimi sunuyor.
“Never Arriving” – From Here (2019)
New Model Army’nin geçtiğimiz ağustosta yayınlanan son albümü From Here Norveç’in Giske Adası’nda bulunan Ocean Sound Recording Studio’da kaydedildi. Grub bu albüm ve albümü kaydettikleri stüdyo ile ilgili şu sözleri söylüyor:
“Hepimizin bambaşka hayatları ve zevkleri var, müzik dahil olmak üzere. Hepimizin ortaklaştığı bir konu ise kasvetli, soğuk, yalın ve açık manzaralara olan sevgimiz: su, kar ve taş. Bu nedenle burası beraberce müzik yapmak için ideal bir yerdi. Beraber çalıştığımız her an kafamızı kaldırıp sürekli değişen, açık gökyüzünü, denizi ve dağların üzerinde eriyen karları izleyebiliyorduk. Ve gene bu yüzden bu albümün diğer albümlerimize kıyasla farklı bir hissi var, ancak bizim bir türlü tanımlanamayan o karakteristik soundumuzun öğelerini de barındırıyor. Hatta belki her zamankinden daha fazla. Ve albümün isminin From Here olacağı bizim için çok netti. Bu albüm çok özel bir yere ve farklı bir zamana ait, şu anda dünyada olanlar, bizim hem grup olarak hem de insanlık olarak bulunduğumuz yer ile ilgili.”