İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma filmleriyle perdede buluşma vakti

40. edisyonu için nisandan bu yana çevrimiçi gösterimlerine hız kesmeden devam eden İstanbul Film Festivali, zorunlu bir aranın ardından sinema salonlarına dönüşünü müjdelemiş; geçtiğimiz günlerde Uluslararası Yarışma ve Galalar bölümü filmlerinin fiziksel gösterimlerine resmen başlamıştı. 

Aylar önce açıklanan programın ardından ses seda gelmeyen Ulusal Yarışma filmlerine de nihayet kavuşuyoruz, hem de yine sinema salonlarında. Nisan Dağ dışında kadın sinemacıların işlerine -ne yazık ki- rastlayamadığımız seçkiye genç yönetmenlerin ağırlığını koyduğu söylenebilir. Yapım süreci 2020-2021 sezonunda tamamlanan, Altın Lale Ödülü için yarışacak bu 13 film; katıldığı festivaller, künyeleri veya sinopsisleriyle heyecan dozunu yükselten cinsten. 

1-13 Temmuz boyunca sürecek gösterimlerin ardından ödül kazananlar, festivalin 14 Temmuz Çarşamba akşamı düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Tolga Karaçelik, Ece Dizdar, Naz Erayda Kurdoğlu, Nadir Öperli ve Şebnem İşigüzel’in oluşturduğu jüri, toplam 9 dalda ödül verecek: En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve kaybettiğimiz Hasan Saltık anısına En İyi Özgün Müzik. Ayrıca Zeynep Dadak, Leyla Yılmaz ve Orçun Behram’dan oluşan bir jüri, Seyfi Teoman anısına verilen En İyi İlk Film Ödülü’nün sahibini belirleyecek.

Festival biletleri 29 Haziran Salı günü 10.30’dan itibaren passo.com.tr üzerinden genel satışa açılıyor. Meraklısına, işte Ulusal Yarışma filmleri…

9,75

*Uluç Bayraktar’ın Mehmet Eroğlu’nun romanını kaynak belleyerek sinemaya aktardığı, okyanusun öte tarafındaki çeşitli festivallerde de boy gösteren 9,75.

*Prömiyerini 33. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde yapan, otoriter bir baba ile çocukları arasındaki çatışmaya yakından bakan Cem Özay filmi Af.

*Emre Akay’ın “avdan avcıya dönüşen” bir kadın kahramanı odağına aldığı, yerli sinemada sık görmediğimiz cinsten bir “tür” filmi olarak heyecan dozunu yükselten Av.

*İlk uzun metrajı Kar ile reji hâkimiyetine tanık olduğumuz Emre Erdoğdu’nun ilgi uyandıran bir oyuncu ve konuk oyuncu kadrosuna sahip yeni filmi Beni Sevenler Listesi.

Bir Nefes Daha

*Nisan Dağ’ın İstanbul’un çetin mahallelerine ve oralardaki hip hop alt kültürüne odaklandığı, uluslararası festival yolculuğuyla dikkat çeken Bir Nefes Daha.

*50. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde yarışma şansı bulan, Barış Sarhan’ın çok ünlü bir oyuncu olmakla kafayı bozmuş bir AVM güvenlik elemanını odağa aldığı Cemil Şov.

*Fikret Reyhan’ın bir borç mevzusu aracılığıyla bir aile içinde saklı kalmış çatışmaları gün yüzüne çıkardığı, 57. Altın Portakal Film Festivali’nden iki ödülle dönen Çatlak.

*İki kız kardeşin annelerinin evlilik kararına şiddetle karşı çıkması üzerinden, üç kadının sevgi ile nefret arasında gidip gelen ilişkisini yakın plana alan Nesimi Yetik filmi Dirlik Düzenlik.

İnsanlar İkiye Ayrılır

*Borç tahsil eden bir şirketin çalışanlarının deneyimlerini konu edinen, senaryosu ile 57. Altın Portakal Film Festivali’nden ödülle dönen Tunç Şahin filmi İnsanlar İkiye Ayrılır.

*Babasının felç geçirdiğini duyunca memleketine dönen Defne’yi takip eden, aile içindeki kırılgan ilişkileri bir Akdeniz kasabasında işleyen Çağıl Bocut filmi Sardunya.

*Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla denize atılmış, 2000’li yıllarda Akçakoca’da karaya vuran Lenin heykelinden ilhamla çekilen Tufan Taştan filmi Sen Ben Lenin.

*Barış Hancıoğulları’nın İstanbul Esenler’de bir gecekonduda yaşayan, doğuştan dilsiz, içe dönük bir genç olan Umut ile annesi Leyla arasındaki bağları masaya yatırdığı filmi Yeniden Leyla.

*Küçük bir Kürt köyünde bir çocuğun öldürülmesinin ardından insanların kendilerini psikolojik bir mayın tarlasında bulduğu Mehmet Ali Konar filmi Zîn ve Ali’nin Hikâyesi (Govenda Ali û Dayka Zîn).