Istanbul Fringe Festival’ın beşinci edisyonundan havadisler

Hazırlayan: Eylül Ege

Her yıl eylül ayının üçüncü haftasında, dünyadan pek çok tiyatro, dans, performans gösterisini kentin çeşitli sanat mekânlarında misafir eden Istanbul Fringe Festival’ın beşinci edisyonu 16-23 Eylül’de gerçekleşecek. Festival bu kez, isminin kökenini aldığı Latince “fringere” eyleminden hareketle içerisi-dışarısı, anaakım-alternatif, merkez-çeper gibi ikiliklerin arasındaki “sınır” fikrinin kendisini sorguluyor.

Alternatif, keşfedilmemiş, sınır anlamlarına gelen Fringe’in öyküsü, 1947’de Uluslararası Edinburgh Festivali’ne davet edilmeyen sekiz ekibin gösterilerini “bir kenarda” sergilemesine dayanıyor. Bu protesto, çağdaş gösteri sanatları alanında önde gelen festivallerden biri olan Edinburgh Fringe’in doğumuna vesile oluyor. Bugün dünyanın farkı yerlerinde, türlü ölçek ve formlarda düzenlenen Fringe festivalleri, alternatif ve yenilikçi üretimler yapan genç sanatçılara, işlerini uluslararası platformda sergileme imkânı sunuyor.

On Wednesdays We Wear Pink – Αlexandros Stavropoulos

Istanbul Fringe Festival beşinci edisyonunda, Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Birleşik Krallık, İsrail, İtalya, Hollanda, Hindistan, Japonya, Kanada ve Yunanistan olmak üzere 10 ülkeden ekipleri ağırlıyor; programda 21 gösteri, altı atölyenin yanı sıra paneller ve partiler de bulunuyor. Uluslararası ortaklıklardan ikisi dikkat çekiyor. Bunlardan biri, Istanbul Fringe Festival’ın bu sene üyesi olduğu Avrupa dans ağı Aerowaves’in 25. yılı dolayısıyla hazırlanan Enya Belak imzalı Aerowaves 25 belgeselinin gösterimi. Diğeri ise 2084 projesiyle programa dâhil olan Matyas Marofka’nın yürüteceği hareket tiyatrosu atölyesi.

Kaçak Çay Performansı – Fatih Gençkal ve Mustafa Zeren

Performans sanatlarını şehrin farklı noktalarına ulaştırmayı amaçlayan festivalin bu seneki mekân destekçileri arasında Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, Caddebostan Kültür Merkezi, Çıplak Ayaklar Dans Akademisi, DasDas, ENKA Sanat, Fişekhane, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Karga, Sakıp Sabancı Müzesi ve Tuhafier yer alıyor. İlerleyen günlerde, kamusal alanda gerçekleşecek ücretsiz etkinlikler de açıklanacak. 

Programın tamamına dair detaylar buradan incelenebilir. Festivalin erken dönem biletleri 3 Ağustos itibarıyla tiyatrolar.com.tr üzerinden ulaşılabilir olacak. Tam biletler 250 TL, öğrenci biletleri ise 150 TL’den satın alınabilirken, 1 Eylül’e kadar geçerli olacak erken dönem kampanyası kapsamında, bir kez daha ikinci bilete %50 indirim uygulaması bulunuyor.

Giriş görseli: K(-A-)O – Kenji Shinoe