İstanbul Modern’den Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı kadın yönetmenlere odaklanan bir seçki: “Asla Yalnız”

Tunus’tan Kenya’ya uzanan; 21. yüzyılda kadın olma hâllerine, dişil enerjiye, kadının toplumsal ve kültürel rollerine bakan 5 film… Selma Gürbüz’ün “Dünya Diye Bir Yer” sergisinin kadınlarından esinlenen İstanbul Modern Sinema, “Asla Yalnız” isimli yeni çevrimiçi gösterim programıyla Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı kadın yönetmenlerin filmlerinden bir seçki sunuyor.

Seçki kapsamındaki filmlere 25 Nisan’a kadar, ücretsiz olarak erişilebilecek. Filmler gösterim programında belirtilen tarih-saat aralıklarında yayında kalacak.

Moufida Tlatli Maussim al-rija ile anılıyor

Programda, 7 Şubat’ta hayatını kaybeden, Arap dünyasının en önemli kadın sinemacılarından Moufida Tlatli de Erkeklerin Mevsimi (Maussim al-rijal / La Saison des hommes) filmiyle anılmakta. Ait olduğu coğrafyanın en ünlü feminist hikâye anlatıcılarından olan yönetmen; Tunuslu kadınların yaşamlarına içeriden bakış şansı sunarken, nesiller boyu yaşanan travmaları görünür kılarak; seyirciyi, karakterlerinin psikolojik ve fiziksel deneyimlerine ortak etmekteydi.

Seçkide yer alan ikinci uzun metrajı Maussim al-rijal’de; Tunus’taki cinsiyet eşitsizliği, laiklik ile şeriat arasında kalmış bir toplumda iki farklı kuşak karakterin değişen rolleri ve kadın olma hâllerini yakın mercekte. Erkekler ve kadınlar arasındaki politik, psikolojik ve fiziksel farklılıklar üzerine düşünen yapım; Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümüne seçilerek önemli bir başarı elde etmişti.

Kamerasını çalışmaya giden eşlerini yılın sadece bir ayı görebilen kadın ve çocuklarla bezeli Djerba Adası’na çeviren Tlatli; isminin aksine erkeklerin değil kadınların çevrelediği bir dünyayı anlatıyor. Film, 23 Nisan 12.00’den 25 Nisan 12.00’ye erişime açık.

Seçkideki diğer yapımlar
Rafiki (2018)

Yönetmen: Wanuri Kahiu
Gösterim tarihi: 15 Nisan 12.00 – 17 Nisan 12.00

Futbola pek tutkulu, üniversiteyi bitirdikten sonra hemşire olmak isteyen Kena ile kadın arkadaşlarından oluşan grubuyla hip hop’a gönül vermiş, renkli rasta saçlarıyla dikkatleri çeken Ziki’nin ilişkileri yeni yeni filizlenir. Fakat hem mahalle baskısı, hem de ikisinin de babasının muhtarlık yarışında rakip olması işleri zora sokacaktır. Kuir karakterleri nedeniyle ülkesi Kenya’da yasaklanan Rafiki, 71. Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde yarışmıştı.

Ustura / Le Challat de Tunis (2014)

Yönetmen: Kaouther Ben Hania
Gösterim tarihi: 17 Nisan 12.00 – 19 Nisan 12.00

Tunus topraklarından çıkan bir başka meşhur kadın yönetmen Kaouther Ben Hania, bu sahte belgeseli, eski devlet başkanı Bin Ali’nin 2003 yılında “Tunus halkı her daim güvendedir” dediği konuşmasıyla başlatıyor; diktatörlükten şeriata geçiş yapan bir ülkede kadın hakları, devlet baskısı ve sansür gibi konuları içten ve mizahi bir yaklaşımla ele alıyor. Yönetmen şu aralar, Tunus’un bu yılki Oscar adayı olan Derisini Satan Adam (The Man Who Sold His Skin) ile de gündemde.

Kahrolası Fasulyeler / Loubia hamra (2013)

Yönetmen: Narimane Mari
Gösterim tarihi: 19 Nisan 12.00 – 21 Nisan 12.00

Cezayir asıllı Mari’nin ilk uzun metrajı; Fransa’nın 132 yıllık sömürüsünü, halkların bağımsızlık savaşını, çeşitli acıları çocuklar üzerinden, oyunbaz, gerçeküstücü bir dille anlatıyor. Fasulye yemekten artık bıkmış olan bir grup çocuk, Fransız kışlasından yemek çalmaya karar verince olaylar gelişmekte. Yarı doğaçlama olarak dokuz günde çekilen film, Cezayir gençliğinin dolup taşan çiğ ve çılgın enerjisini yakalıyor.

Ümmü Gülsüm’ün Peşinde / Looking for Oum Kulthum (2017)

Yönetmen: Shirin Neshat
Gösterim tarihi: 21 Nisan 12.00 – 23 Nisan 12.00

İslam ve Batı, feminenlik ve maskülenlik, kamusal yaşam ve özel yaşam, gelenek ve modernite arasındaki tezatlıkları yansıtan eserleriyle bilinen Shirin Neshat’ın, büyük ses getiren Zanan-e bedun-e mardan’ın ardından ikinci uzun metrajı. Odak noktasında ise “Mısır’ın Bülbülü”, “Doğu’nun Yıldızı” gibi isimlerle de anılan, dünyanın en büyük şarkıcılarından biri olarak kabul edilen Ümmü Gülsüm’ün biyografik filmini çekmek isteyen, Neşat gibi sürgün bir yönetmen var.