Kae Tempest ilk kez Türkçede: Bağlar Üzerine

Hazırlayan: Eylül Ege

Müziğini, şiirini, politik duruşunu sevgiyle, heyecanla izlediğimiz Kae Tempest’ın yazdıkları ilk kez Türkçede yayımlandı. Mina Çakmak’ın çevirisi, Deniz Başar’ın editörlüğü ve İrem Yıldırım’ın tasarımıyla hazırlanan Bağlar Üzerine; görsel sanatlar, şiir ve deneme alanlarında üreten bağımsız yayınevi Onagöre’nin ilk çeviri kitabı aynı zamanda. Onagöre’nin web sitesi ve kitapçılardan edinilebilir.

Bağlar Üzerine boyunca, kendi sanatçılık deneyimine dayanarak yaratıcılığın hem kendimizle hem de diğerleriyle ilişkilerimizi derinleştirmesinin olanakları üzerine düşünüyor Kae Tempest. İlk gençlik yıllarından beri deneyimlediği ruh sağlığı sorunları ve cinsiyet disforisinin bunalımlarıyla başa çıkmasına yardım eden yaratıcılık ile kurduğu “garip ve tutkulu ilişki”yi irdeliyor. “Sislerin arasından” çıkıp gelen yaratıcılığın dönüştürücü gücünü, çağın hissiz kopukluklarına karşı bir panzehir olarak sunuyor.

Kae Tempest’e göre özellikle pandemi sırasında çok daha sert hissettiğimiz dağınıklığın çözümü, yaratıcılık yoluyla ulaşabiliceğimiz bir müştereklik. Yaratıcılık, sanatsallığın ötesinde bir merak duygusu ve bizi harekete geçiren bir dürtü. Bölüm başlarında alıntılanan William Blake ve Tempest’ın düşüncelerine yön veren Carl Jung, kitabın ilhamlarının başında geliyor. Ana tezi, “aramızda açılan uçurumlar”ın  yaratıcılık yoluyla aşılabileceği olan bu manifesto, mistik bir bakış açısını antikapitalist bir bağlamla buluşturuyor.

Onagöre hakkında

Sanatçı yayınları odağında fotoğraf kitabı, şiir, edebiyat ve eleştirel teori konularına yayılan bir seçki sunan Onagöre, kitapları sanat nesnesi olarak görüyor ve sanatsal pratiklerde deneyselliği teşvik ediyor. Yayınevi, kitabın fiziksel formunun olanakları ve sınırlarını kurcalıyor ve yenilikçi yayın pratiklerini dikkatle takip ediyor. Sanatçı kitaplarını daha geniş seyirciye ulaştırmak, adil ve şeffaf bir üretim modeli oluşturmak, sürdürülebilir ve istikrarlı bir yayın sistemi geliştirmekle ilgilenen Onagöre’nin amacı, her yayınıyla yeni diyaloglar ve tartışmalar açabilmek.