Kaptan Zaman: 1958’de yayına başlayan efsanevi “Famous Monsters of Filmland” dergisi

Yayın hayatına 1958’de tek sefere mahsus bir sayıyla başlayan, sonrasında düzenli bir yayına, ardından da bir efsaneye dönüşen Famous Monsters of Filmland dergisi, spesifik olarak korku sineması ve kültürüne adanmış en uzun soluklu basılı yayınlardan biri. Baş editörlüğünü Forry Ackerman’ın üstlendiği dergi, yalnızca yüksek bütçeli Hollywood prodüksiyonlarına odaklanmakla kalmıyor; korku sanatına merak sarmış gençlerin ev yapımı yaratıklarına da sayfalarında yer veriyordu. Hatta Ackerman, ABD’nin farklı şehirlerini gezip genç makyaj sanatçıları, kostüm tasarımcıları ve korku yazarlarıyla buluşuyordu.

Dergiyi popülerleştiren unsurların başında göz alıcı kapak tasarımları var şüphesiz. Basil Gogos, Sanjulian, Bob Eggleton gibi ikonik isimlerin çizdiği canavarların kapaklarını süslediği Famous Monsters of Filmland’in sonraki yıllarda birçok dergi ve fanzinin estetiklerine ilham verdiği aşikâr. Famous Monsters of Filmland, yine Warren Publishing’den sonraki yıllarda çıkan Creepy, Eerie, Vampirella gibi dergilerin de öncüsüydü. Bilenler hemen fark edecektir; derginin logosunda kullanılan font, 1981’de punk grubu The Misfits tarafından sahiplenilmişti. Nitekim The Misfits’in 1999 çıkışlı albümüne verdiği Famous Monsters ismi de dergiye bir saygı duruşuydu.

Bugünlerde korku sinemasında iz bırakan işlere imza atan birçok yönetmen, bu janra merak duymalarının ardında Ackerman ve dergisini gösteriyor. 60 yılı aşkın süredir aralıksız yayınını sürdüren Famous Monsters of Filmland, yayıncılığını farklı format ve mecralara da taşıdı. Yılda üç sayı çıkan dergi, YouTube kanalında canavar makyajı tavsiyelerinden ikonik karakterlerin hikâyelerine birçok ilgi çekici içeriğe yer veriyor. Bir yandan American Gothic Express isimli çizgi roman yayınevini yürüten ekip, şimdiye dek 39 bölüm yayımlanan podcast serilerinde türün meraklıları için epey aydınlatıcı sohbetlere koyuluyor. Dergi arşivinden kapaklar ve sayfalar arasında biraz daha gezinelim.