Mark Ruffalo, Yorgos Lanthimos’in “Poor Things”inde

Yunan Tuhaf Dalgası’nın simge filmlerinden Kynodontas (Dogtooth) ve Alpeis (Alps) ile ünü ülkesi sınırlarından taşıp tüm dünyaya yayılan Yorgos Lanthimos; İngilizce çektiği The Favourite, Killing of a Sacred Deer ve The Lobster gibi kalburüstü yapımlarla, günümüzün en özgün seslerinden biri olduğunu okyanusun öteki yakasına da kanıtlamıştı. Geçtiğimiz sene 4. kısa metrajı Nimic’le karşımıza çıkan yönetmenin, Frankenstein’dan esintiler taşıyacak Poor Things isimli bir proje için çalışmalarını sürdürdüğü bilinmekteydi.

The Favourite‘da da izlediğimiz Emma Stone’un başrolde konumlanacağı, Willem Dafoe ve Ramy Youssef’un da yer alacağı söylenen yapıma, son olarak I Know This Much Is True’daki performansıyla soluksuz bırakan Mark Ruffalo dâhil oldu. Oyuncunun yaklaşan diğer projeleri arasında, John F. Kennedy suikasti ekseninde şekillenen Alfonso Gomez-Rejon filmi Newsflash, Ryan Reynolds başrollü bilim kurgu The Adam Project ve Disney+ için hazırlanan Marvel dizileri (She-Hulk, What If…?) var.

Tam Lanthimos’un kalemi gibi duran kaynak materyali, yönetmenin daha önce de iş birliği yaptığı senarist Tony McNamara uyarlayacak. Prodüksiyon sürecinin bu yılın sonlarında başlaması, filmin de 2022’de seyirci karşısına çıkması umulmakta.

Alternatif bir Frankenstein masalı

İskoçya’nın ünlü yazarlarından Alasdair Gray’in aynı isimli romanı, Viktorya Dönemi’nde geçen politik bir alegori, “erkeklerin arzuları ile kadınların bağımsızlığı arasında düşündürücü bir düello” olarak tanımlanıyor.

Emma Stone’un canlandıracağı Bella, diğer adıyla Victoria Blessington, istismarlarına maruz kaldığı partneri nedeniyle canına kıyar ve Archibald McCandless isimli bilim insanı tarafından tekrar hayata döndürülür. Kendisiyle evlenme niyetindeki McCandless’ı bayıltıp kaçmasının ardından aristokratik kumarhanelere, yoksul İskenderiye’ye, hatta Paris genelevlerine uzanan bir serüvene atılır ve nihayetinde istismarcı eski partneri ile yolları tekrar kesişir.

Gray’in eseri, Sel Yayınları tarafından Zavallılar ismiyle Türkçe’ye de kazandırılmıştı.