M.I.A., Wilco ve bu hafta başka ne dinlesek?

Sri Lanka asıllı İngiliz müzisyen M.I.A yeni şarkısında mutlu olduğu yerden sesleniyor. Wilco son numarasında dümeni country sularına kırıyor. Bahr ise yüksek tansiyonlu bir ayrılık şarkısı ve ona eşlik eden harika bir stop motion kliple döndü.

Taze yayımlanmış albüm ve teklilerden hazırladığımız güncellenen çalma listemiz sizi bekliyor! Öne çıkan kayıtlar ise hemen aşağıda.

TEKLİ: M.I.A. – The One
(Island Records)

Sri Lanka asıllı İngiliz müzisyen “Maya” Arulpragasam namıdiğer M.I.A., 2016’da yayımladığı AIM’i takip edecek MATA isimli albümünün yolda olduğunu yepyeni bir tekliyle duyurdu. Kendisine yöneltilen beklentilerden, ego mücadelesinden azade, mutlu bir yerde yazmış yeni şarkısını; prodüktör koltuğunu ise Rex Kudo ve T-Minus paylaşıyor. “Biri” olma dürtüsünü kurcalayan “The One”, müzisyenin sadeleştiği, arındığı yeni bir dönemin başladığına dair ipuçları veriyor. Parçanın, hikâyenin ruhuna ahenkle eşlik eden; deniz manzarası, gün batımı ve pembe saçlarla içinizi açacak bir videosu da var.

TEKLİ: Emma-Jean Thackray & Wiki – Golden Green
(Movementt)

Londra’da yerleşik multi-enstrümantalist, vokalist ve DJ Emma-Jean Thackray’in geçtiğimiz sene yayımladığı; cazdan funk’a, elektronik müziğin türlü ara sokaklarından hip hop’a uzananırken kozmik temalara tutunan harika ilk albümü Yellow’un incilerinden “Golden Green” yeni kaydıyla döndü. Bu kez New Yorklu rapçi Wiki ile güçlerini birleştiren Thackray, partneriyle birlikte geçirdiği ilk günleri anlatan şarkıyla ilgili, “Tarif ettiği sıcak çayın kokusunu alabilirsiniz. Çarşafları teninizde hissedebilirsiniz.” diyor. Sakin bas yürüyüşü, nefis piyano armonileri sevecen vokaller ve dahasıyla örülmüş kas gevşetici, yüz gülümsetici bir kayıt; sallanarak dinleyiniz.

ALBÜM: Todo Muere SBXV
(Sacred Bones)

New York merkezli bağımsız etiket Sacred Bones’un kuruluşunun 15. yılı şerefine hazırladığı toplama albüm. Bugüne dek birlikte çalıştıkları müzisyenlerin seçilmiş parçalarını, diğer Sacred Bones sanatçıları yorumluyor. Anika, Domingæ, Boris, Marissa Nadler, Dean Hurley, The Holydrug Couple gibilerinden nefis kayıtlar bir arada.

TEKLİ: hatespeech – The Call
(Tamar Records)

Stoner rock tandanslı, karanlığa batmış işlerine aşina olduğumuz İstanbullu grup hatespeech, yeni teklisiyle evriminin yeni basamağında karşılıyor dinleyiciyi. Bu kez 2000’lerin nu-metal akımına bugünden bakarak yazmışlar “The Call”u. Parçanın son düzlüğündeki riff banyosu, türün meraklılarını ayağa kaldıracak cinsten.

TEKLİ: Ben Shemie & Molinari Quartet – The Eye
(Joyful Noise Recordings)

SUUNS solisti ve bestecisi Ben Shemie, lo-fi titreşimlerle kavurduğu solo üretimlerini sürdürüyor. 15 Temmuz’da yayımlanacak yeni albümü Desiderata’da, sonik hikâyeciliğinin ne denli farklı uçlara uzanacağının ipuçlarını veren ilk tekli “The Eye”da, yaylı dörtlüsü Molinari Quartet’in partisyonlarıyla oynayarak avangart ve sinematik bir iş çıkarmış ortaya. Efektlere boğulmuş vokalleri ve ağır ağır pişerken her dönemecinde şaşırtan unsurlara çarptığınız düzenlemesiyle daha fazlası için merak uyandırıyor.

TEKLİ: Akkor – Dörde Özlem
(Ellipsis)

Üstün Lütfi Yıldırım’ın minimal elektroakustik müzik projesi Akkor, İstanbul – Tel Aviv hattından seslenen Remotely Close uzunçaları için İsrailli müzisyen ZIV ile kaydettiği “Under Sea”nin ardından bir kolektif üretime daha destek veriyor. Cahit Berkay’ın “Dörde Özlem” adlı bestesine gelen bu tazecik yorum, yoldaki Moğollar’a Saygı albümünde yer alacak. Akkor, elektronik enstrümanlar ve bilgisayar destekli teknikler kullanarak orijinal kaydın ritmik ve melodik fikirlerini yeniden yaratırken, parçanın yüksek ateşli, kavurucu hissini de fazlasıyla korumuş.

ALBÜM: Sofie Birch – Holotropica
(Intercourse)

Danimarkalı elektronik müzik bestecisi ve ses tasarımcısı Sofie Birch, bir kez daha sonik dehlizler ve hayaller arasında gönül rahatlığıyla savrulmaya elverişli bir uzunçalarla karşımızda. İlhamını meditasyon hâli ve gebelik deneyiminden alan sekiz parçalık albümü için “Kapalı gözlerin ardında bir yer” yakıştırmasını yapmış Birch. Alan kayıtlarına usulca eklemlenen melodilerle 40 dakikalık süresi boyunca saydamlaşan duygu akışlarına sahne oluyor.

TEKLİ: Beabadoobee – Lovesong
(Dirty Hit)

Beatrice Laus, namıdiğer beabadoobee’nin 15 Haziran’da yayımlanacak ikinci albümü Beatopia’dan sıcak ve tatlı bir aşk şarkısı. Sevdiği insanı aklından çıkaramadığını itiraf eden Laus, parçayı uzun zamandır küçük küçük bir araya getirmekteymiş. Yapımı yıllara yayılan ve yeni albümü için en son kaydedilen şarkılardan biri olan “Lovesong” hakkında, “Aslında nakaratı Loveworm zamanında yazmıştım ama akorları bulamamıştım. Unuttuğum garip bir akort düzeniyle yazılmıştı.” diyor müzisyen. 

TEKLİ: Hercules & Love Affair & ANOHNI – One
(Skint Records)

DJ Andy Butler’ın dans müziği projesi Hercules & Love Affair’ın kadim dostu ANOHNI ile güç birliğinden doğan “One”, müziğiyle olduğu kadar sözleriyle de dinleyenin içini alevlendirmeye, harekete geçirmeye kararlı. Butler şarkıyı, genç trans, kuir ve feminen ruhları daha çok güçlendirmenin umuduyla yazdıklarını söylüyor. Nakaratı, “Ayağa kalk kızım / Kendi doğrunu konuş / Kimseden korkma ve utanmadan yürü” gibi ataerkil düzene kafa tutan sözlerle donatılan parça, bu ayaklanma için doğayı da sembolik bir güç kaynağı olarak betimliyor.

TEKLİ: Kum – Yalnız
(EMI)

Yerli hip hop sahnesinin yeni nesil üreticilerinden Kum’un yeni şarkısı. Kirli vokaller ve sarmal gitar melodileri eşliğinde hiç geçmeyen bir yalnızlıkla boğuşmanın ağırlığını dinliyor, varoluş sancılarının kollarına atılıyoruz parça boyunca. Tanrı tarafından doğuştan yalnız bırakıldığını düşünen birinin ağzından yazılan parça ilerledikçe, bıkkınlıkla geçen uzun bir zaman yerini, bir tür hayata dönüş operasyonuna bırakıyor. “Ner’de yanlış yaptım? Sorma ve sus artık / Kalk, zaten kaç yıl fazladan uzandın” sözleri aslında her şeyi anlatıyor.

ALBÜM: Wilco – Cruel Country
(dBpm)

Chicagolu indie rock topluluğu Wilco’nun, tamamı kurucu Jeff Tweedy tarafından yazılmış 21 yeni şarkıyı hücum kayıtlarla tarihe bıraktığı son numarası. Grup, ülkesinin çalkantılı gündemini, müzikal mirası olan country etkileşimli tınılarla anlatmaya koyularak, hiç bilmediği bir yola sapmayı tercih etmiş. Sade ve doğrudan bir tavırla dinleyeni, yanlışa batmış bir gezegen hakkındaki derin bir düşünme seansına misafir ediyor Cruel Country. Hissi ise bulutlar kadar hafif ve yumuşacık.

TEKLİ: Jessie Buckley & Bernard Butler – Footnotes On The Map
(EMI)

İlk kez Later… with Jools Holland’daki canlı performansıyla dinlediğimiz yeni Jessie Buckley ve Bernard Butler şarkısı “Footnotes On The Map”in sözlerindeki güçlü anlatı, Butler’ın dramatik vurgularıyla antik bir Yunan tragedyasına çeviriyor sahneyi. Ruhun, akan suyun üzerinde rüzgâr ve güneşle yıkandığı bir yolculuğu anlatan parça kırılgan bir şiirin etkisine benzer biçimde bedenin çatlaklarından sızıyor: “Yağmuru dinlemeliyiz / Yağmur tüm bu şarkıları biliyor / Kalbimizin haritaladığı.”

TEKLİ: Ko Shin Moon – Konyalı
(Total Totem)

Fransa’da 2017’den bu yana Ko Shin Moon adıyla üreten Axel Moon ve Niko Shin ikilisi, 2020’de başlattığı Miniature serisinin ikinci albümü için gün sayıyor. Geleneksel Türkiye ve Yunanistan müziklerine duydukları ilginin bir sonucu olarak, bu coğrafyalardan tınıları disco filtresinden geçiren ikilinin son numarası “Konyalı”, bugüne dek onlarca yorumuyla dinlediğimiz “Konyalım” türküsünün melodileriyle dansa kaldırıyor. Rengârenk bir animasyon klibi de var. 10 Haziran’da yayımlanacak albümde Melike Şahin, Cem Köklükaya ve Ali Tekbaş’la düetler de yer almakta. 

ALBÜM: 700 Bliss – Nothing To Declare 
(Hyperdub)

Şair, müzisyen, aktivist Camae Ayewa ve prodüktör DJ Haram’ın ortak projesi 700 Bliss’in ilk uzunçaları. Bu kadar klostrofobik bir müziğin çekim gücüne şaşarak dinlemeniz muhtemel. Ayewa’nın Moor Mother, Irreversible Entanglements gibi diğer harika projelerinde olduğu gibi yine bir sonik deney kataloğu âdeta. Eğlenceyi karanlıklarda bulanlara ısrarla tavsiye edilir. Lafawndah’dan Orion Sun, Alli Logout, Ase Manual, Muqata’a’ ve yazar M. Téllez’e uzanan heyecan verici bir konuk seçkisi de var.

TEKLİ: Lawn – Night Life
(Born Yesterday Records)

New Orleans çıkışlı Mac Folger ve Rui DeMagalhães ikilisi Lawn, yayın tarihi için 15 Temmuz’a randevu verdiği Bigger Sprout EP’sinden bir şarkıyı daha serbest bıraktı. DeMagalhães’in pandemiden önce bir barda tanıştığı, gece hayatına bağımlı, işinden kovulmuş, Don Kişot-vari birinden ilhamla hayat bulan “Night Life”, oyuncaklı gitar partisyonları ve harekete geçiren ritmiyle enerjinizi bir hayli yükseltecek.

TEKLİ: L.A. Salami – Desperate Times, Mediocre Measures
(Sunday Best Recordings)

İngiliz müzisyen Lookman Adekunle Salami’nin akılda kalıcı melodilerle kurgulanmış kompozisyonuyla dikkat çeken yeni teklisi; umutsuz zamanlardan, nefret ve şiddetin sıradanlaşmasından, gücün döngüsel ve aşındırıcı doğasından bahsederken, “En tepede ne kadar nezaket kaldı?” diye soruyor. Şarkının, çıldırmış bir ofise mercek tutan klibi de bir o kadar kadar çarpıcı. Ottoline isimli albüm ise eylül sonu yayında olacak.

ALBÜM: Ozan Tekin – Anarya
(Gülbaba Records)

Köln’de yerleşik besteci ve prodüktör Ozan Tekin’in sırayla Köln, İstanbul ve Adana’yı kapsayan üç duraktan oluşan bir “geriye doğru göç hikâyesi” olarak tanımladığı uzunçaları. Müzisyen ile 65 yaşındaki “bir ayağı çukurda” bir duvar piyanosunun birbirini akort etme sürecinin bir çıktısı olan; çağdaş klasik, caz ve ambient elementlerinden son derece dokunaklı bir seçki sunan albüm sadeliğin gücüne bir övgü âdeta.

TEKLİ: Amanda Shires – Hawk For The Dove
(ATO Records)

Vokalist ve keman virtüözü Amanda Shires yeni albümünün ilk teklisinde, müzik dünyasında çok da işlenmeyen bir anlatıyı yani “40 yaşındaki bir kadın olup başkasının hayatındaki herhangi bir karakterden daha fazlası olmanın sorun olmadığını” anlatıyor. Finale doğru duyulan keman solosuyla şarkı daha kararlı ve karanlık bir yere taşınıyor. İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi parça da klibi de “avı avcıya dönüştüren hisler” hakkında. 

TEKLİ: Bahr – Cursed Home
(Bağımsız)

Vokal ve gitarda Yusuf Bahar, bas gitarda Secondhand Underpants’den tanıdığımız Ceren Bettemir ve davulda Ars Longa’dan Nihal Saruhanlı üçlüsünden oluşan indie folk grubu Bahr’ın, yaklaşmakta olan EP’sine adını veren yeni şarkısı. Ayrılığın getirdiği çaresizlik ve umut arasında gidip gelen dokunaklı sözler, tansiyonu giderek yükselen bir müziğe eşlik ediyor; cayır cayır tınlayan elektrik gitar telleri Şevket Akıncı’nın ellerinde titreşiyor. Klip ise harika bir sürpriz yaparak Veronica Solomon’un Love Me Fear Me adlı stop motion kısasıyla “Cursed Home”u buluşturuyor; gözlerden kaçmamalı!

TEKLİ: Noga Erez – NAILS
(City Slang)

Son albümü KIDS’i, dört yıllık aranın ardından geçtiğimiz sene yayımlayan İsrailli müzisyen Noga Erez, yeni şarkısında yine tematik bir anlatı kurgulamış. “Bu kıskançlık hakkında bir şarkı. Başka insanları, bu örnekte olduğu gibi başka bir kadını kıskanmanın; o insanı garip ve karanlık bir şekilde nasıl idealleştirmenize sebep olduğuna dair.” sözleriyle anlatıyor “NAILS”ı. Nefis bir koreografi eşliğinde, karanlık bir yolda Noga ve arkadaşlarını izlediğimiz nefis bir klibi de var. 

TEKLİ: Pois – Istanbul
(Warner Music Türkiye)

İlk teklileri “Kan” ile “Yüreğime Dokunma”nın yanı sıra video klipleriyle de dikkatleri üzerine çeken Pois bu kez, doğup büyüdüğü şehri şarkılaştırmış. İstanbul’da yaşayan, temposuna ayak uydurmaya çalışan herkesin kolektif deneyimlerine ve kişisel yaşanmışlıklara ses veriyor. Yönetmen koltuğuna Vasso’nun geçtiği klipte ise Pois ile motora atlayıp bir mahalle turuna çıkıyoruz; kanalizasyon çukurlarına dalıp loş otoparklara uğruyoruz. Nefes nefese bırakan bir gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla bir çatıdan kentin karışıklığına bakıyoruz.

Yazı: Cem Kayıran, Elif Öz, İlayda Güler