Michael J. Fox belgeseli Still’den yeni görüntüler

Yazı: Melis Tire

Back to the Future üçlemesi, Teen Wolf, Casualties of War gibi filmlerle 1980’lerde sinema dünyasının en büyük yıldızlarından biri olan Michael J. Fox, parkinson hastalığıyla mücadelesiyle de sembol bir figüre dönüştü. Hollywood’un en merak edilen yaşantılarından birini, Davis Guggenheim yönetmenliğinde birinci ağızdan dinleyeceğimiz belgesel Still: A Michael J. Fox Movie, 12 Mayıs itibarıyla Apple TV+’ta yayında olacak.

“Minnettarlıkla iyimserlik sürdürülebilir ve benim hayat hakkında hissettiğim şey bu.” Filmin Sundance Film Festival’daki prömyierinde, Michael J. Fox izleyicilere bu sözlerle seslenmiş. Nitekim paylaşılan yeni fragmandan anlaşılan, belgeselin temelini Fox’un yaşama tutkuyla bağlılığı oluşturuyor.

Film, resmî sinopsisine göre, “Kanada ordusundan cılız bir çocuğun, beklenmedik bir şekilde 1980’lerin Hollywood’unda bir yıldıza dönüşme hikâyesini” anlatacak. Şöyle devam ediyor: 

“Michael J. Fox, nostaljik heyecanlar ve sinema parıltısıyla dolu yaşamını; Parkinson hastalığı teşhisini takip eden yıllar da dâhil olmak üzere, yolculuğundan daha önce hiç paylaşılmamış detaylar eşliğinde anlatacak. İçten ve dürüst. Fox ve ailesine benzeri görülmemiş bir erişimle üretilmiş olan film, Fox’un kişisel ve profesyonel zaferleri ve doğum sancılarıyla birlikte; tedavisi olmayan bir iyimserin tedavisi olmayan bir hastalıkla yüzleştiğinde neler olduğunu keşfe çıkacak. Macera ve romantizm, komedi ve dramın bir karışımıyla, tıpkı bir Michael J. Fox filmi gibi hissettirecek.”

Belgeselin yönetmeni de bir başka heyecan sebebi. 24, Deadwood, ER gibi dizilerde prodüktör ve yönetmen olarak görevler alan Davis Guggenheim, 2000’lerin çokça konuşulmuş birçok belgeselinin de ardındaki isim. Odak konusu olan rock gitaristliğini, üç farklı ekolü temsil eden Jimmy Page, the Edge ve Jack White üzerinden ele alan It Might Get Loud, Al Gore’un iklim değişikliğine dair farkındalık yaratma kampanyasını masaya yatıran An Inconvenient Truth ve ABD eğitim sisteminin açıklarını gün yüzüne çıkaran Waiting for “Superman” gibi belgesellerin yönetmeni kendisi. Önce Barack Obama ardından da Joe Biden için kamera arkasına geçtiği biyografik / kampanya filmlerinin ardından, uzun süren sessizliğini Still: A Michael J. Fox Movie ile bozdu Davis Guggenheim.

Marty McFly hakkında pek bilmedikleriniz

Tabii ki Michael J. Fox denince akla gelen ilk karakter, Back to the Future serisinde canlandırdığı Marty McFly. Karakterin ortaya çıkışına dair bazı pek bilinmeyenlere kafa uzatıyoruz.

Marty, 13 yaşındayken Doc Brown’un laboratuvarına gizlice girmiş

Marty McFly ve Doc Brown’un dostluğu, McFly’ın merakıyla başlamış. Filmin senaristlerinden ve Robert Zemeckis’in ortaklarından Bob Gale’in anlattığı hikâyeye göre, Marty McFly, 13-14 yaşlarındayken bir şekilde Doc Brown’un laboratuvarına sızmış ve orada gördüklerinden epey etkilenmiş. McFly’ın garip tavırlarından hoşlanan Doc Brown da genç Marty’e kısa süreli işler vermeye başlamış.

Marty’nin soyadı ilk başta McFly değildi

Back To The Future filminin ilk senaryosunda Marty için kullanılan soyadı McDermott’muş. Fakat Bob Gale ve Robert Zemeckis, bu ismi içinde çok fazla hece olduğu için değiştirmek istemiş. Sonunda Zemeckis, McFly soyadıyla çıkagelmiş.

Çekimlere, Michael J. Fox yerine Eric Stoltz’la başlanmıştı

Filmde Marty McFly karakteri için düşünülen ilk aktör Michael J. Fox olsa da oyuncunun yoğun takvimi yüzünden filme dâhil olması gecikecekti. Söz konusu karakter için Eric Stoltz’la anlaşan Robert Zemeckis ve ekibi, ilk filmin bir kısmını Stoltz’la çekmiş olmalarına rağmen Michael J. Fox’un takviminin boşalmasının ardından çekimleri baştan başlatarak filmi Fox’la sürdürmeye karar verirler. Buna rağmen, filmde bir sahnede kısa da olsa Marty McFly, Eric Stoltz olarak karşımıza çıkıyor. (Marty McFly’ın yeşil radyasyon kıyafetiyle Delorean’a atladığı sahne.)

Calvin Klein yerine Pierre Cardin

Marty McFly’ın 1955 yılına yaptığı ziyarette, iç çamaşırında yazan “Calvin Klein” markası, Marty’nin ismi zannediliyor ve insanlar ona Calvin diye sesleniyordu. Filmin Fransızca dublajındaysa söz konusu marka, Fransız bir marka olan “Pierre Cardin”le değiştirilmiş.