Miras groove’lar ve sönmeyen bir ateş: Vaudou Game

Kendine Has sunar: Epic Fair 2019 programının en renkli performanslarından birine imza atacağını düşündüğümüz Vaudou Game, tarihi 1970’lere dayanan vaudou müziğini benimsemiş bir grup. Fransa çıkışlı ekibin Red Bull Music Ada Sahnesi’ndeki performansı öncesinde şu ana kadar üç albüme yayılan serüvenine ve ilham kaynaklarına bir bakalım dedik.

*Tarihi 16. yüzyıla uzanan vaudou kültürü; toprağın, suyun, ateşin, havanın canlı olduğu fikri üzerine inşa edilmiş. Togo ve Benin’de temelleri atılan ve groove’u merkezine alan bir tür ritüele benzeyen vaudou müziği de 1970’lerden bu yana El Rego, Poly-Rythmo de Cotonou ve Roger Damawuzan gibi kahramanlarla özdeşleşti.

*Blues ve funk dokunuşlarıyla bu mirası yeniden canlandıran Vaudou Game, grubun solisti ve gitaristi Peter Solo’nun liderliğinde bir araya gelmiş yedi kişilik bir orkestra. Bir yetim olarak geçirdiği çocukluk yıllarında müziğe ilgi duymaya başlayan ve eline geçirdiği her objeden bir enstrüman yapmaya çalışan Peter Solo, Fransa’ya geldikten sonra kültürel mirasını canlı tutmak üzere çalışmalara koyulmuş ve Vaudou Game’i kurmuş.

*Tropik seslerin peşine düşen Fransız DJ Julien Lebrun’un kurucusu olduğu Hot Casa Records bünyesinde ilk resmi yayınını 2014’te yapan grup, türün geleneğine olan bağlılığı ve yüksek enerjili parçalarıyla kısa sürede afrobeat, afro-funk gibi türlere meraklı dinleyicilerin favorilerinden biri hâlini aldı. İlk albüm Apiafo, vaudou ritüellerinden cümleleri duyduğumuz 11 şarkıdan oluşuyor. Ekibin albümdeki konuklarından biri de vaudou müziğinin öncü figürlerinden Roger Damawuzan.

*Hot Casa etiketiyle 2016’da yayınlanan ikinci albüm Kidayo, ismini (solist Peter Solo’nun doğduğu yer olan) Kabye dilinde “paylaşmak” anlamına gelen kelimeden alıyor. “Natural Vaudou” ile coşkulu bir şekilde açılan albüm, Apiafo’dan farklı olarak big band geleneğine ve flamenkoya da göz kırpıyor. Peter Solo’nun bu albümdeki vokalleri, birçok müzik yayını tarafından James Brown’a benzetiliyor. Pek de haksız değiller!

*Grubun 2018 çıkışlı üçüncü albümü ise, Vaudou Game’in kendini tam anlamıyla köklerine teslim olduğu kayıt olarak dikkat çekiyor. İskoçlar tarafından 1970’lerde Lome, Togo’da inşa edilmiş bir stüdyodan ismini alan Otodi, grubun yalnızca Lomeli müzisyenlerle birlikte çalıştığı bir albüm. İki şarkıda yine Roger Damawuzan’la düet yapan Vaudou Game, kışkırtıcı ve harekete geçirici müziğini her geçen albümde daha yoğun bir kıvamda sunmayı başarıyor. Ekibin baştan sona tutku ve groove’la dolup taşan canlı performansını kaçırmamanız şiddetle tavsiye olunur!