İçimizdeki ateş reflüden mi?: Muskat
Yazı: Yağmur Ruken Kahraman - Fotoğraf: Cem Gültepe
Metni ve yönetmenliği Aksel Bonfil’e, performansı Esra Dermancıoğlu’na emanet Muskat; Yaşar’ın bir kayıpla çözülen aile ilişkilerine, kendini hesaba çekmesine ve yasına eşlikçi neşesine davet ediyor seyircisini. Geçtiğimiz ekimde prömiyerini yapan oyun; 13 Kasım’da Zorlu PSM’de, 14 Kasım’da Komedi Kulüp’te, 15 Kasım’da Fişekhane’de. Biletler ise burada.
Konu nedir?
Muskat, Yaşar’ın en mutlu günüyle başlıyor. Annesinin öldüğü gün ile. Fatih’te, annesinden ona kalan evdeyiz. Annesinin mevlüdünde. Kaybetmekle başlayan oyun; Yaşar’ın annesiyle ilişkisini, doğduğu evle arasındaki mesafeyi ve dünyadaki yerini arayışını odağına alıyor. Başına gelenlerin ağırlığıyla; ahlanıp vahlanmadan, neşesiyle ve hayal gücüyle baş eden Yaşar’ın hafızasının odalarında; çocukluğundan bugüne, İstanbul’dan Paris’e dolanıyoruz birlikte.
İzlemeden önce bilmemiz gerekenler
Oyuna adını veren muskat ya da hint cevizi; bir baharat. Sindirim sistemini destekleyip sindirimi kolaylaştıran muskatın yan etkileri ise halüsinasyon görme ve mide bulantısı. Bunu öğrenince Yaşar’ın hayal dünyası da midesinde yanan ateş de bir anlam daha kazanıyor. “Belki de içimde yanan ateş reflü değildir.” diye boşuna demiyor Yaşar.
En çok neyi sevdin?
Yaşar’ın yasını deneyimlerken ona eşlik eden neşesini; hem kendisini hem de olanı biteni çok da ciddiye almamasını; bir de arada şiirden dizeler gibi kulağıma çarpan cümleleri.
Ambiyans / ortam / mekân / kurgu / dekor için neler söyleyebilirsin?
Sahnede arkada yarım ay şeklinde dizilmiş sekiz dikey floresan ışık dışında hiçbir dekor yok. Işıklar sahneden sahneye farklı renk ve sırayla yanıp sönerek hızlıca ambiyansı kuruveriyor. Bu pratik tasarım, Lara Di Lara imzalı sesler ve Esra Dermancıoğlu’nun performansıyla birleşince bizi; aniden bir deniz kıyısına, bir vedanın ötesine ya da bir neşenin berisine getirebiliyor. Böylece anlatıda bahsi geçen mekâna/hisse gidiyor, imajları sahnede berrak hâlde görebiliyoruz.
Oyun, modunu nasıl etkiledi?
Aileyle ve evle kurulan ilişkide yer yer tanıdık gelen hislerle, neşemin ve hayal gücümün olan bitenlerle baş etmek için bana eşlikçi olabileceğini hatırlayarak; hafiflemiş bir hâlde çıktım oyundan.
Oyunculuk için neler söyleyebilirsin?
Yaşar’ın neşesi, Esra Dermancıoğlu’nun oynamaktan çokça keyif aldığı performansıyla birleşince ortaya epey kıymetli bir performans çıkmış.
Kimler sever?
Doğduğu evle arasındaki çatlağın farkında ve baş ucundaki hayattan başka türlüsünün hayalini kuranların ortaklaşabileceği Muskat’ı; kaybetmenin altında ezilmeyenler, neşeli yas anlatılarından keyif alanlar ve kuş gibi hafiflemek isteyenler sevebilir.