Yüzüklerin Efendisi’ne ilham veren Nibelung Yüzüğü artık Türkçede

“Nasıl ki bir lanetle bana geldiyse, 
Aynı şekilde lanet olsun yüzüğe! 
Onun altını verdi bana ölçüsüz bir kudret, 
Şimdi onun sihri onu taşıyana ölüm getirsin! 
Hiçbir kısmetli ona sahip oldu diye sevinmesin 
Onun parıltısı, hiç kimseye mutluluk vermeyecektir, 
Kim ki onun sahibi, onun sorunu çok olacak 
Ve ona sahip olamayanı ise kıskançlık kemirecektir!”

Bir J. R. R. Tolkien eserinden alındığı düşünülebilecek bu dizeler, ondan neredeyse 80 yıl önce doğmuş Alman besteci, tiyatro yönetmeni, polemikçi ve orkestra şefi Richard Wagner’a ait. The Lord of the Rings / Yüzüklerin Efendisi romanlarının ilham kaynağı olan Völsunga sagasından alınmış ve Wagner tarafından Der Ring des Nibelungen ismiyle uyarlanmış opera klasiği, VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) aracılığıyla ve Gürkan Başay çevirisiyle Türkçede.

Nibelung Tetralojisi (dörtlüsü) olarak literatüre geçmiş olan müzikli dramların ilki, Nibelung Yüzüğü 1: Ren Altını ismiyle raflarda yerini aldı. Kitapta, yazarın çocuk yaşlardan bu yana ilgilenmeye başladığı Yunan mitolojisinin yanı sıra Cermen ve İskandinav mitolojilerine dair izler bulunmakta. 1854’te librettosu tamamlanan ve ilk kez 1869’da Münih Kraliyet Sarayı Tiyatrosu’nda sahnelenen çalışma; yaklaşık 200 yıldır Wagner’ın sanata, felsefeye, müziğe ve şiire olan bakışını gözler önüne seren bir opera klasiği olarak güncelliğini koruyor. Şiirsel, görsel, müzikal ve dramatik sanatları sentezlemeye çalıştığı Gesamtkunstwerk (Bütünsel Sanat Eseri) kavramıyla operada devrim yaratan Wagner’ın diğer operaları arasında Uçan Hollandalı, Lohengrin, Tannhäuser, Tristan ve Isolde, Nürnbergli Usta Şarkıcılar ve Parsifal bulunuyor.

Nibelung Yüzüğü 1: Ren Altını’nın konusu şu şekilde: “Sigurd, Orta Çağa ait İskandinav baladlarında Sivard Snarensvend olarak geçer. Destanda Sigurd, Sigmund ve Hjordis’in oğlu olarak tanıtılır. Sigurd, Mimer adlı sihirbaz bir demirci tarafından büyütülmüştür. Destanda Balmund adlı kılıcı Mimer’e yaptırarak bu kılıçla Ejderha Fafnir’i öldürür. Aslında Völsunga destanı Odin’in oğlu Sigi ile başlar ve onun oğlu Rerir’le devam eden soyu anlatır. Völsung da Rerir’in oğludur. Destan boyunca yüzüğün laneti devam edecek ve neredeyse tüm Völsunga soyu bu lanetten payını alacaktır.”

Nibelung Tetralojisi; Die Walküre (Walküre), Siegfried ve son olarak Götterdammerung (Tanrıların Alacakaranlığı) kitaplarıyla devam edecek.