Orman yangınları sonrası gerçek ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaşabiliriz? Yangın İhtiyaç yanıtlıyor

Orman yangınlarının tekrar hatırlattıklarıyla aydınlanma ve anlamaya çalışma çabalarımız sürerken ilgili alanlarda çalışmalar yürüten kişi ve oluşumların kapılarını çalıp, bazı sorularımıza cevaplar arıyoruz.

Orman yangınlarından etkilenenlerin gereksinimlerini listeleyen, yardımda bulunmak isteyenleri bu listelere yönlendiren yanginihtiyac.com’dan Çağlar Ongan’a sorduk:

Belediyeler, sahada çalışan kurumların görevlileri veya gönüllüler aracılığıyla orman yangınları sonrası sizlere ulaşan ihtiyaçları güncelliyor; temin edilebilecek malzemeleri fiyat karşılaştırması yaparak öneriyorsunuz. Böylesine değerli bir girişimin temellerini atarken nasıl bir yol haritası çizdiniz? İhtiyaç dahilinde önerdiğiniz ürünlerin yeterliliği ve iletilen kurumların güvenilirliği bağlamında neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Çağlar Ongan yanıtlıyor:

Ortaya çıkışı

“Orman yangınlarının ilk günlerinde, yardımlarımızı bireysel olarak yapıyorduk. Ancak doğru malzemeleri tespit etme konusunda epey dik bir öğrenme eğrisi olduğunu fark ettik. Doğru malzemeyi seçmek, adresleri bizzat arayıp teyit etmek zaman alan ve koordinasyon gerektiren bir durum. Bu sebeple çevremizdeki insanların yardım yapmak istese dahi bu ön bilgilere ayıracak vakti olmadığını, nereden başlayacağını bilemediğini fark ettik. Bizim başkaları adına para toplayıp yardımda bulunmamız yasal olmayacağından; insanların alışverişlerini doğrudan kendilerinin yapabileceği bir web sitesi oluşturduk. Amacımız, yardımda bulunmak isteyenlere zaman kazandırarak süreci hızlandırmak.”

Nasıl çalışıyoruz?

“Sosyal medya vb. mecralarda her türlü paylaşım art arda ve dağınık durumda; ihtiyaç listeleri, yangın raporları, olimpiyat haberleri, üzüntüler, sevinçler, kişisel gönderiler… Bu karışıklığın içinden ihtiyaç listelerini ayıklayarak, paylaşımın güncelliğini gözeterek ve akıl karışıklığı yaratan bir bilgi varsa doğrudan iletişim numaralarını arayıp teyit ederek listelerimizi güncelliyoruz. Böylece filtrelenmiş gerçek ihtiyaçları buluyoruz. Önceliğimiz belediyelerin yaptığı paylaşımlar ve yardım merkezleri. Eğer o gün bir liste paylaşılmamışsa, doğrudan arayarak ihtiyaçlarını öğreniyoruz.”

“Hayvanların bakımı için farklı gönüllü oluşumlar mevcut, buralarla da doğrudan iletişim hâlindeyiz. Yapılan yardımlarla ilgili videolarının olması, tanınmış oluşumlar olmalarına dikkat ediyoruz.”

“Bu tür kurumlar dışında, sahada aktif olarak yangınla mücadele eden topluluklardan insanlar, bize doğrudan haber veriyor. Hatta bu kişilerden biri Bant Mag.’da yazarlık yapan, Muğla Gönüllü Halk Yardımlaşma’dan bilgi aktaran Biçem Kaya. Türkiye’nin farklı yerlerinden arkadaşlarımız bu sürece emek veriyor, saat farkına rağmen Kanada’dan destek olan bile var.”

“Doğru malzemeleri seçmek için, bu süreçte sahada mücadele edip nasıl ürünlere ihtiyacı olduğunu duyuran insanları sosyal medyadan takip ediyoruz. Onların önerilerini internette tarayarak – fiyat karşılaştırması yaparak siteye ekliyoruz. Isıya dayanıklı değil, yanmaz eldiven; çelik burunlu iş ayakkabısı (çelik ısınınca yangında ayakları yakıyor) değil, yanmaz ayakkabı veya yeterli tazyiki sağlayabilmek adına mutlaka Honda marka su pompası gibi detayları göz ardı etmeden…”

Yol haritamız

“Önceliğimiz, söndürme çalışmaları için gerekli malzemenin bir an önce toplanmasını kolaylaştırmaktı. Ancak gün geçtikçe listelerde yangın malzemelerine olan ihtiyacın yerini, evinden ve geçim kaynağından olan insanlara yapılacak yardımlar ve geçici konaklamaları kolaylaştırıcı malzemeler aldı. Bu sebeple, ilerleyen günlerde sitenin bu tür yardımlardaki ‘birikme’yi engelleyici bir rolü olmasını hedefliyoruz. Ayrıca, sitenin en altında ‘Ürün Türüne Göre Bölgeler’ listesi mevcut. Bir ürünü (çamaşır makinası, konteyner WC vb.) toplu olarak ulaştırabilecek üreticilerin/tedarikçilerin/kurumların bu listeyi referans alarak birden çok bölgedeki ihtiyacı tek seferde bitirebilmesini umuyoruz.”

Giriş fotoğrafı: İlyas Akengin (AFP)