Pera Film’den dijital kültüre bakan çevrimiçi bir program: “Dijital Dünyalar”

Pera Müzesi’nin geçtiğimiz şubattan bu yana devam eden sergilerinden Zevk Meselesi, ortaya çıktığı 19. yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanıyordu. Pera Film, bu sergi kapsamında düzenlenmiş yeni bir programı Dijital Duygular’ı çevrimiçi olarak erişime açtı.

Program, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, estetik anlayışın Doğu ve Batı’ya atfedilen değerlerinin, yüksek sanata karşın kitle kültürünün yükselişinin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin sinema ve video sanatındaki yansımalarından 5 örneği bir araya getiriyor.

Filmler, 29 Mayıs’a kadar peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayımlanacak ve sadece Türkiye’deki izleyiciler tarafından izlenebilecek.

Suzie Silver’dan Shu Lea Cheang’a 5 yönetmenin işleri

Beyaz, burjuva, heteroseksüel bir dünyada kurumsal kapitalizm tarafından sınırlara itilmiş, merkezden uzaklaştırılmış insanlar arasındaki bağları ortaya çıkararak metalar ile insanların bertaraf edilmesinden anlamlar yaratan Fresh Kill’in yanı sıra; Suzie Silver’ın cinsiyetler ve türler arası geçişi sağlamak üzere sonradan keşfedilen olağanüstü bir görüntü yelpazesinden ve özel efektlerden faydalandığı uyarlama filmi Freebird (Özgür Kuş), Julia Meltzer ve Amanda Ramos’un internet aktarmalı sohbetlere atıfta bulunmak üzere umumi tuvalet bölmesini bir format ve metafor olarak kullanan kısa filmi (chantlandia), 2006 yılında anonim biçimde internette yayınlanan Valentine for Perfect Strangers (Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü) ve son olarak, Madrid’de geçen dört kurgusal bölümlük konum tabanlı bir mobil internet dizisi olan Wonders Wander (Harikalar Geziniyor) görülebilir.