Rengârenk Yeşilçam histerisi “Cemil Şov” yüzünü gösterdi

Kısa metraj filmler kimi zaman aynı projenin uzun metrajlı versiyonuna finansal destek sağlamak, yapımcı ve destekçilere fikir vermek amacıyla çekilmekte. Damien Chazelle, ismini geniş kitlelere duyuran Whiplash için önce böyle bir yola gitmişti örneğin. Sanat yönetmeni, reklam yapımcısı ve akademisyen kimlikleriyle tanıdığımız Barış Sarhan da -birkaç sene önce İstanbul Film Festivali ve Akbank Kısa Film Festivali’nden ödülle dönen- ikinci kısası Cemil Şov’u bu motivasyonlarla çektiğini söylüyordu. Yakında festival yolculuğuna başlayacak “uzun metraj” Cemil Şov, tanıtım materyalleriyle yüzünü gösterdi.

Peki kimdir bu Cemil? Çok ünlü bir oyuncu olmakla kafayı bozmuş bir AVM güvenlik elemanı o. Pek sevdiği bir Yeşilçam filminin yeniden çevrimi için seçmelere katılıyor fakat anında reddediliyor. Hayalini gerçekleştirmek için olmadık şeyler yaparken, yolu unutulmuş bir aktörle kesişiyor ve bu iki kaybeden arasında umulmadık, karanlık bir bağ filizleniyor. Yaratıcıları filmi “ünlü olmanın karanlık cazibesine odaklanan gerçekçi bir dram, gerçeküstü bir gerilim” olarak tanımlıyor.

Bu kâbuslar neden Cemil?

Ozan Çelik’in bir kez daha Cemil karakterine hayat verdiği yapımda Nesrin Cavadzade, Alican Yücesoy, Cezmi Baskın, Başar Alemdar, Fuat Kökek ve Sennur Nogaylar oyuncu kadrosunu oluşturuyor. Fragmandan anladığımız kadarıyla her yönden alay edilen, aşağılanan kahramanımızın histerilerine, hep oynamak istediği o rolün içinde kendini kaybedişine tanık olacağız. Arşiv görüntüleri estetiğinde araya serpiştirilen Yeşilçam sekansları ile Sarhan’ın sanat yönetmeni kimliğini hissettirdiği stilize kareler dikkat çekiyor. Karanlık atmosfere eşlik eden, geniş bir renk skalası da görmekteyiz.

Sundance Senaryo Lab, İKSV Köprüde Buluşmalar, Saraybosna Film Festivali, !f ve Antalya Film Forum gibi geliştirme platformlarında desteğe lâyık görülen Cemil Şov, 1-7 Şubat arası gerçekleşecek 50. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nin Big Screen Competition kategorisinde yarışacak.

Taner Yücel imzalı müzikler albüm oldu

Filmi izlemek için -muhtemelen- henüz çok erken fakat Taner Yücel imzalı soundtrack albümüne dijital platformlar üzerinden erişmek mümkün. Müzisyenliğinin yanı sıra prodüktör kimliğiyle de tanıdığımız Yücel, Yeşilçam aksiyon sahnelerinde kullanılan müziklerden ilhamla yola çıktığını söylemekte. John Carpenter, Lalo Schifrin, Philip Glass, Alessandro Alessandroni, Bruno Nicolai, François De Roubaix ve John Barry ise kendisinin yaratım aşamasında etkilendiğini söylediği isimler arasında. Nitekim kimisi diyaloglardan oluşan 27 şarkılık albümde, birçok farklı stil ve estetiğe referanslar bulmak mümkün.

Yazı: Merdan Çaba Geçer