“Ringtone Rhapsody” ve akıllı telefon seslerinin tuhaf dünyası

Emre Senan ve Semih Fırıncıoğlu ortak yapımı olan tuhaflıklar anlatısı Ringtone Rhapsody, pandemi dünyasında doğarak ikilinin “yaratıcılık sabıkasına işlenmiş.” 2019 yılında hayata veda eden yazar dostları Celil Oker’e ithaf ettikleri 3 dakika 27 saniyelik bu kısa film, içinden geçtiğimiz dönemin karmaşasından yola çıkıyor. Seyirlik olmanın haricinde sürece tanık olmayı da amaç edinmiş bir “rapsodi” olarak karşımızda.

Emre Senan İstanbul’dan, New York’taki arkadaşı Semih Fırıncıoğlu’na göndermiş olduğu bir e-posta ile yalnızca akıllı telefonlardaki zil ve uyarı seslerini kullanarak “müzik” yazıp yazamayacağını soruyor. Fırıncıoğlu’nun “evet” cevabıyla birlikte, daha önceden de iş birlikleri yapmış ikili kolları sıvıyor. Fırıncıoğlu’nun müziğine Senan, kendi çizimlerini ekliyor. Fırıncıoğlu’nun Apple Logic Pro X ile yaptığı çalışması İstanbul’a ulaşıyor ve Senan’ın iPad Pro’sundaki Rough Animator programıyla görselliğine kavuşuyor. 

Zil sesi ve uyarı sesi temaları, Senan’ın ellerinde farklı birer karakterle kendini görünür kılıyorlar. Sonrasında da bu bağımsız proje Adobe Premier ile fırına veriliyor. Emre Senan’ın Vimeo hesabında servis ediliyor. 

Emre Senan’ın devam eden diğer projeleri

Grafik tasarımcı Emre Senan, bir önceki kişisel sergisi Yazılmamış Bir Ansiklopedi için Resimler ile henüz metni olmayan bir ansiklopediyi resimlemişti. Bu ansiklopedinin resimleme süreci sona ermiş değil, hâlâ devam etmekte. 

Desen, çizgi film, yerleştirme, tuval vb. formlarda üretimler yapan Senan, Özel Özet adlı on beşinci kişisel sergisini geçtiğimiz şubat ayında Art Space Kuzguncuk’ta açmıştı. Ayşegül İzer ile birlikte 2005’de kurdukları Emre Senan Tasarım Vakfı haricinde, çok disiplinli bir tasarım ortamı olan Yahşibey Tasarım Çalışmaları Projesi ile eğitmen olarak da çalışmalarını devam ettiriyor.

Yazı: Biçem Kaya